112.500 ευρω για την τουριστικη προβολη του Δημου Κομοτηνης

Διαφημιστική προβολή, συμμετοχή σε εκθέσεις και υποστήριξη και ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού περιλαμβάνει το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Κομοτηνής

Τον προγραμματισμό της τουριστικής προβολής του Δήμου Κομοτηνής για το 2017, που ανέρχεται στα 112.500 ευρώ, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.
 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις τουριστικής προβολής σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και δράσεις οι οποίες ακολουθούν τις τάσεις του τουριστικού Marketing και είναι προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας, ενώ επιδιώκεται να αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα μέσα προβολής και ενημέρωσης. 
 
Στόχος του είναι επίσης και η αποδοτικότερη ενίσχυση των υποδομών που σχετίζονται με τον τουρισμό και την προσβασιμότητα και η αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων, τόσο στον αστικό ιστό της Κομοτηνής, όσο και στην παράκτια ζώνη του Δήμου Κομοτηνής, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
 
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 112.500 ευρώ και περιλαμβάνει δράσεις όπως ο σχεδιασμός και η δημιουργία Θεματικών Διαφημιστικών εντύπων, DVD, προωθητικού διαφημιστικού υλικού και διαφημιστικών σποτ, η δημιουργία λογοτύπου της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού, η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός της ιστοσελίδας του Δήμου Κομοτηνής, οι επιλεκτικές καταχωρήσεις σε έντυπα, εφημερίδες εξωτερικού και λοιπά ΜΜΕ, η συμμετοχή σε Διεθνείς Ευρωπαϊκές τουριστικές εκθέσεις, η διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων, το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά κύριο μέρος από τη Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
 
Επιπλέον ο Δήμος θα προχωρήσει σε δράσεις δικτύωσης και ανάπτυξης συμμαχιών καθώς και την ενίσχυση της προσβασιμότητας και του προσβάσιμου τουρισμού, την υποστήριξη και την ενίσχυση του μαθητικού και θρησκευτικού τουρισμού αλλά και δράσεις για την οργάνωση της παραλιακής ζώνης, παρόλο που σε αυτό είναι κατά μεγάλο ποσοστό εξαρτημένοι από τους περιορισμούς των παραχωρήσεων των παραλιών της Αρωγής και τη στασιμότητα στο θέμα των εκτάσεων του Φαναρίου που ανήκουν στην ΕΤΑΔ.
 
 

Αποδοτικότερη προβολή του Δήμου Κομοτηνής

 
Στην εισήγησή της η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου τόνισε πως στόχος του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός της αποδοτικότερης προβολής του Δήμου Κομοτηνής και των Τουριστικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και η βελτίωση της εικόνας και της θέσης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, ώστε με την ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος και αξιοθέατων, αφενός η περιοχή μας να αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες και επισκέπτες και αφετέρου να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος.
 
Ακολουθώντας τη σύγχρονη διαφημιστική προσέγγιση για την τουριστική προβολή, η φιλοσοφία για τη δημιουργία της «ιδιαίτερης τουριστικής ταυτότητας» του Δήμου Κομοτηνής, βασίζεται σε 4 κυρίαρχα στοιχεία, τα οποία αποτελούν και τους βασικούς άξονες του προγράμματος για την προβολή του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Κομοτηνής.
 
Ο πρώτος άξονας είναι ότι η Κομοτηνή συνιστά ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και η ύπαρξη πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος εμπλουτίζει την πολιτιστική εμπειρία για τον επισκέπτη και διευρύνει τις δυνατότητες για πολιτιστική παραγωγή.
 
Ο δεύτερος είναι η κομβική γεωγραφική θέση που έχει η Κομοτηνή και η οποία αποτελεί βασικό πλεονέκτημα της περιοχής, καθώς είναι στο κέντρο της Θράκης και συγχρόνως βρίσκεται πολύ κοντά σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες γειτονικών χωρών (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία) και μπορεί να διεκδικήσει ένα αξιόλογο μερίδιο από τουρίστες προερχόμενους από τις ως άνω χώρες και όχι μόνο.
 

Άλλωστε η Κομοτηνή είναι η πρώτη πόλη κατά την είσοδο επισκεπτών από τις βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ) στην Ελλάδα μέσω του Κάθετου Άξονα της Νυμφαίας, ενώ παράλληλα μέσω του άξονα αυτού δίνεται στους επισκέπτες η δυνατότητα άμεσης και γρήγορης πρόσβασης στην παραθαλάσσια ζώνη του Δήμου Κομοτηνής, γεγονός που αποτελεί σημαντική παράμετρο για να αναδειχθεί ο Δήμος μας σε πόλο έλξης επισκεπτών. 
 
Ο τρίτος άξονας επικεντρώνεται στο πλούσιο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό τουριστικό απόθεμα του Δήμου Κομοτηνής, που εξασφαλίζει στον επισκέπτη πλούτο επιλογών δράσεων και του δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσει την επίσκεψη στον ορεινό όγκο με τα δάση, με την παράκτια ζώνη και τους υδροβιότοπους αλλά και την επίσκεψη σε μια σύγχρονη πόλη γεμάτη νέους, που συνιστά διοικητικό, εμπορικό, πολιτιστικό κέντρο της Θράκης, έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα.
 
Ο τέταρτος και τελευταίος άξονας είναι η ανάπτυξη της προσβασιμότητας και του προσβάσιμου τουρισμού για όλους με επίκεντρο τα άτομα με κινητικά προβλήματα, μια ιδέα την οποία ο Δήμος Κομοτηνής προωθεί εδώ και μερικά χρόνια, πατώντας πάνω στο γεγονός ότι ο Δήμος, τόσο στον αστικό ιστό όσο και στην παράκτια ζώνη, έχει κάνει αρκετά βήματα στον τομέα της προσβασιμότητας, ιδίως συγκρινόμενος με άλλες πόλεις της Ελλάδας.
 
Για αυτό θεωρούν πως μπορεί να αναδειχθεί σε ένα τουριστικό προορισμό προσβάσιμο για όλους, τον οποίο μπορούν με περισσότερη ευκολία να επισκεφθούν τουρίστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικά κλπ και οι οποίοι θέτουν ως προϋπόθεση για την επιλογή ορισμένου ταξιδιωτικού προορισμού το αυξημένο ή έστω ικανοποιητικό επίπεδο προσβασιμότητας σε αξιοθέατα, καταλύματα, τουριστικές υποδομές, παραλίες, λοιπά σημεία ενδιαφέροντος κ.ο.κ και την παροχή υπηρεσιών ικανοποιητικού επιπέδου.
 
 

Παρατηρήσεις και προτάσεις από την αντιπολίτευση

 
Τις προτάσεις της για τον τουρισμό στο Δήμο Κομοτηνής, τις οποίες παρουσιάσαμε αναλυτικότερα στο φύλλο της Πέμπτης, κατέθεσε η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η Πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου, σημειώνοντας πως η περιοχή χρειάζεται τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος από καθιερωμένα πρότυπα. Πρότεινε τη δημιουργία πακέτων διαδρομών – ολιγοήμερων διακοπών, καθώς και ένα σύνολο ενεργειών δημοσιότητας  και επικοινωνίας, με χαμηλό κόστος που θεωρούν πως θα έχουν άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα.
 
Από την πλευρά της η κ. Ελένη Λαφτσή της «Πολη-τικής Ανατροπής» επισήμανε πως το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο, σημειώνοντας πως θα πρέπει να προσπαθήσει ο Δήμος να εκμεταλλευτεί περαιτέρω τη λειτουργία του κάθετου άξονα, και να πιέσει ώστε να βρεθούν λύσεις για την παραλιακή ζώνη, ψηφίζοντας το πρόγραμμα ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια για την οποία έχει χαθεί σημαντικός χρόνος.
 
Αντίθετα την πρόταση καταψήφισε ο «Σπάρτακος», με τον επικεφαλής του κ. Κώστα Καραΐσκο να τονίζει, αφού πρότεινε να δοθεί έμφαση στο σχολικό τουρισμό που δεν έχει πολλές απαιτήσεις, καθώς και στη γαστρονομία και το κρασί, πως η παράταξή του δεν θεωρεί πως μπορεί ο Δήμος να προχωρήσει σε προβολή ενός προϊόντος το οποίο δεν έχει διαμορφωθεί επαρκώς.
 
Τέλος ο κ. Νίκος Φακιρίδης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εξέφρασε την άποψη πως ο Δήμος θα πρέπει να ρίξει το κύριο βάρος του στις υποδομές που δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες του απλού κόσμου, ζητώντας να στραφεί περισσότερο ο σχεδιασμός προς αυτή την κατεύθυνση.
 
 

Προχωρά ο σχεδιασμός για το ιστορικό κέντρο

 
Τέλος ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης επισήμανε πως πρώτιστη αποστολή του Δήμου είναι να ενισχύσει το προϊόν που υφίσταται, σημειώνοντας τις προσπάθειες που γίνονται επικεντρώνονται στο σχολικό και άλλου είδους τουρισμό, και όχι τόσο στον τουρισμό ήλιου και θάλασσας όπου υστερούμε σημαντικά και σε υποδομές αλλά και νοοτροπία και ιδιωτικές επενδύσεις ακόμα και από άλλες περιοχές της Περιφέρειάς μας όπως η Καβάλα, η Θάσος και η Αλεξανδρούπολη.
 
Σημείωσε δε πως ώθηση θα δοθεί στην Κομοτηνή και με την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, που θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ένστασης των Σχεδίων Βιώσιμης Ανάπλασης, τονίζοντας πως τόσο ο Δήμος όσο και οι δύο κύριοι εταίροι, η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και η Αρχαιολογική Υπηρεσία Ροδόπης είναι έτοιμοι και θα ξεκινήσουν να εντάσσουν έργα μέσα στο 2017 αν χρειαστεί στην ΟΧΕ της Εγνατίας Οδού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.