11 φολες και δυο ζωα νεκρα απο δηλητηριαση εντοπιστηκαν στη Νυμφαια

Ομάδα του WWF μαζί με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής εντόπισαν φόλες που θεωρούνται θανατηφόρες για τα ζώα και εξαιρετικά επικίνδυνες για τους ανθρώπους

Εκτός από την απειλή για την άγρια ζωή της περιοχής, το WWF συνιστά ιδιαίτερη προσοχή σε όλους.

 
Ακόμα μια παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων επιβεβαιώθηκε πριν λίγες ημέρες (8 – 9 Απριλίου) από ορειβάτες στη θέση Βρύση Γκαϊφύλλια, στην περιοχή Δραγάτη, και κοντά στο καταφύγιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Κομοτηνής. Οι ορειβάτες που τα εντόπισαν ειδοποίησαν τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής, οι οποίοι άμεσα κάλεσαν τη Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του WWF Ελλάς που εδρεύει στη Δαδιά.
 
Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας περιπολίας που πραγματοποίησε η ομάδα του WWF με τη συνοδεία του ομοσπονδιακού θηροφύλακα, εντόπισε 11 φόλες, καθώς και μια νεκρή αλεπού και ένα νεκρό κυνηγόσκυλο, το οποίο δεν έφερε κολάρο. Τα ευρήματα προσκομίστηκαν, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία, στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Κομοτηνής για τοξικολογική ανάλυση και την περαιτέρω έρευνα ανέλαβε η Δασική Υπηρεσία.
 

Τα σημεία των ευρημάτων

 
Οι φόλες που βρέθηκαν θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς προκαλούν ακαριαίο θάνατο χωρίς καμιά ευκαιρία διάσωσης, τόσο στα ζώα που θα τις καταναλώσουν όσο όμως και στους ανθρώπους που θα έρθουν σε επαφή μαζί τους και σπάσουν την κάψουλα.
 
«Το συγκεκριμένο είδος της φόλας χρησιμοποιείτο διαδεδομένα την περίοδο πριν το 1993 για τη μείωση των πληθυσμών της αλεπούς. Σήμερα, αυτού του είδους η φόλα δεν είναι τόσο διαδεδομένη, ωστόσο αυτό επιτείνει ακόμα περισσότερο την επικινδυνότητά της, καθώς οι περισσότεροι πολίτες αγνοούν βασικές οδηγίες για την προστασία τους», αναφέρει η Ελισάβετ Κρετ, Ερευνήτρια πεδίου και χειρίστρια του εκπαιδευμένου σκύλου του WWF.
 
Εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την επικινδυνότητα και εξάπλωση του φαινομένου των δηλητηριασμένων δολωμάτων και για την υγεία όσων ζουν στις περιοχές αυτές, το WWF Ελλάς συνιστά γενικότερα την προσοχή των πολιτών, ενώ παράλληλα δίνει τις ακόλουθες οδηγίες ειδικά για τον συγκεκριμένο τύπο φόλας:
 

-Εάν εντοπίσετε σε άκρες των δασικών δρόμων χαρτοπετσέτες στηριγμένες με μια πέτρα και τοποθετημένες σε περάσματα θηλαστικών, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν θα πρέπει να τις αγγίξετε με γυμνά χέρια ή να τις φέρετε σε επαφή με το σώμα σας.
 
-Ειδοποιήστε άμεσα τη Δασική Υπηρεσία, την Αστυνομία και τη Θηροφυλακή της περιοχής, όπου βρέθηκε η φόλα.
 
-Δίπλα στις χαρτοπετσέτες που χρησιμεύουν ως σημάδι για αυτούς που παρασκεύασαν τις φόλες, υπάρχουν οι άσπρες κυλινδρικές κάψουλες, οι οποίες εάν μείνουν πολλές μέρες στο χώμα χάνουν το λευκό τους χρώμα και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές. Ο αποχρωματισμός των δολωμάτων δεν σημαίνει ότι χάνουν τη δηλητηριώδη δράση τους.
 
-Εάν εντοπίσετε τέτοιου είδους φόλες, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αγγίξετε με γυμνά χέρια ή να τις φέρετε σε επαφή με το σώμα σας. Στην περίπτωση που χρειαστεί να τις περισυλλέξετε για να αποτραπεί η δηλητηρίαση ζώων, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε γάντια και προσεκτικά να τις τοποθετήσετε σε ένα μπουκάλι ή μια πλαστική σακούλα που κλείνει ερμητικά.


 
-Για τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον δηλητηριασμένων δολωμάτων ή νεκρών ζώων, οι πολίτες μπορούν να ειδοποιούν και τη Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του WWF. Ο εκπαιδευμένος σκύλος της Μονάδας, με την ισχυρή του όσφρηση, μπορεί να εντοπίσει επιπλέον δηλητηριασμένα δολώματα που δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι, καθώς και νεκρά ζώα που μπορεί να έχουν μετακινηθεί μακριά από το σημείο που βρέθηκαν οι φόλες.
 
-Γενικότερα, συνιστάται σε όσους περπατούν μόνοι τους ή με τα κατοικίδια σκυλιά τους, τους κυνηγούς και τους αγρότες της περιοχής της Νυμφαίας να προσέχουν, και στην περίπτωση που εντοπίσουν παρόμοιες φόλες σε παράπλευρους δρόμους της διαδρομής οχυρού Νυμφαίας-καταφυγίου ΕΟΣ Κομοτηνής να ειδοποιήσουν άμεσα τις αρμόδιες αρχές.
 
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Διεύθυνση Δασών Ροδόπης: 25310- 73673
Αστυνομία Κομοτηνής: 25310- 83201
Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής: 25310- 22885
Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του WWF: 25540- 32210 (24ωρη τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας)
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.