103 οι εγγραφες στο Δημοτικο Συμβουλιο Νεων του Δημου Ιασμου

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 7 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων εγγραφής στα Δημοτικά Συμβούλια Νέων, στα οποία είχαν δικαίωμα εγγραφής δημότες του οικείου δήμου ηλικίας 15 έως 28 ετών. Έργο των Τοπικών Συμβουλίων είναι ο εντοπισμός, η ανάδειξη και η παρακολούθηση των αναγκών και των προβλημάτων της νεολαίας σε τοπικό επίπεδο, η ανάληψη σε συνεργασία με τον οικείο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων για την πλήρη και ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων, η μέριμνα για τη λήψη μέτρων με σκοπό την ενεργό και αποτελεσματική συμμετοχή των νέων στην τοπική κοινωνία και η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με αντίστοιχα Τοπικά Συμβούλια Νέων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε μια προσπάθεια καταγραφής της ανταπόκρισης των νέων στο κάλεσμα για συμμετοχή, ο ΠτΘ επικοινώνησε με τους δήμους της περιοχής μας. Ξεκινώντας, λοιπόν, με το Δήμο Ιάσμου ο δήμαρχος κ. Αμούτζας ενημερώνει ότι οι εγγραφές έφθασαν τις 103.

«Υπήρξε στο Δήμο Ιάσμου μια πλατιά ενημέρωση των νέων ανθρώπων για το θέμα διότι η δημοτική αρχή πιστεύει στο θεσμό, έχει εμπιστοσύνη στη φρέσκια σκέψη και στις ιδέες των νέων ανθρώπων. Έχουν εγγραφεί 103 μέλη και, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω για τους άλλους δήμους, εκτός της Κομοτηνής, είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή».

Επεξηγώντας την καλή ενημέρωση ο δήμαρχος Ιάσμου αναφέρει ότι τα παιδιά ενημερώθηκαν μέσω αφισών, τις οποίες πολύ γρήγορα έστειλε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, έγιναν συγκεντρώσεις στα καφενεία των οικισμών, οι δημοτικοί σύμβουλοι, νέα άτομα και οι περισσότεροι επιστήμονες βγήκαν στα χωριά για ενημέρωση, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενημέρωσε το γυμνάσιο και το Λύκειο και έτσι «έχουμε 103 εγγεγραμμένους νέους στο Μητρώο Νέων του Δήμου. Για πρώτη φάση θεωρώ τον αριθμό ενθαρρυντικό».

Συγκρίνοντας τον αριθμό των νέων που κατοικούν στο δήμο και με βάση τον ηλικιακό περιορισμό που ετίθετο από το νόμο ο κ. Αμούτζας τονίζει ότι είναι «απόλυτα ευχαριστημένος. Αρκεί αυτά τα παιδιά που ήρθαν με την ταυτότητά τους και δήλωσαν συμμετοχή να διατηρήσουν τον ενθουσιασμό τους καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του συμβουλίου τα υπόλοιπα τρία χρόνια. Να παλέψουν μαζί μας, να παρευρίσκονται στα δημοτικά συμβούλια, να καταθέτουν προτάσεις, να συνεργασθούν με τους μεγαλύτερους δήμους, να συνάψουν συνεργασία με το Υπουργείο Νέας Γενιάς και με τον κ. Σκλια που είναι καθηγητής του Δημοκριτείου, ώστε να δημιουργηθεί μία καινούργια πνοή. Βέβαια, κάθε καινούργιος θεσμός και μέτρο περνά από διάφορες φάσεις, θα κάνουν λάθη, γιατί τα παιδιά δεν έχουν εμπειρίες, αλλά όλα αυτά θα αποτελέσουν θεσμό για το μέλλον».

Ο δήμαρχος Ιάσμου δηλώνει υπέρ του θεσμού «αλίμονο, αν δεν θέλαμε τους νέους του δήμου Ιάσμου να βρίσκονται κοντά στην τοπική αυτοδιοίκηση και να τη βοηθήσουν με τις ιδέες τους, να παλέψουν για ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή τους».

Απαντώντας στην κριτική που επιδέχονται τα συμβούλια νέων και αφορούν στην δημιουργία αρχηγίσκων ο κ. Αμούτζας τονίζει ότι «η δημοτική αρχή του Ιάσμου έχει απλώσει το χέρι και στην αντιπολίτευση και ζητά αυτή την τετραετία όλοι μαζί να συστρατευτούμε για το καλό των δημοτών. Δεν πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν αρχηγίσκοι. Ήδη στα χωριά μας υπάρχει έλλειψη νέων, ελάχιστοι ασχολούνται με τα κοινά και, μάλιστα, θα έλεγα ότι εδώ και χρόνια είναι ίδιοι. Θέλουμε ενεργούς νέους ανθρώπους να θητεύσουν δίπλα στους παλιούς, να γνωρίσουν την εμπειρία τους έτσι ώστε πολύ πιο γρήγορα να γίνουν αυτοί που θα διευθύνουν αυτό το δήμο, όπως και τους άλλους δήμους του νομού».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.