100% η απορροφητικοτητα στα ευρωπαικα προγραμματα

Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Αλεξανδρούπολη με θέμα το έργο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους. Ο οικοδεσπότης Γιώργος Μηνόπουλος με τη σύζυγό του Αναστασία και τα στελέχη της Διευρυμένης στους δύο νομούς υποδέχτηκαν με ευγένεια τους δημοσιογράφους και η βραδιά έκλεισε με δείπνο. Στην εκδήλωση βρέθηκαν ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, ο πρόεδρος του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Κώστας Λιούρτας, ο Νίκος Νικολαϊδης, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων. Ο κ. Μηνόπουλος μίλησε για το έργο της υπερνομαρχίας την περίοδο 2007 – 2008, τη μέγιστη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, την έμφαση που έδωσαν στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού, του εθελοντισμού αλλά και της διασυνοριακής συνεργασίας με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, μέσα από τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις τους που έχουν να κάνουν κύρια με την ιστορία της Θράκης ενώ ανακοίνωσε και τις νέες εκδοτικές προσπάθειες που προχωρούν με βήματα σταθερά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μηνόπουλος σχολίασε ότι λειτουργούν ως συνεργάτες τους στο έργο που επιτελούν «γιατί μας βοηθούν να κρατάμε ισορροπία» κι εξήγησε. «Η θέση που μας εμπιστεύτηκε ο λαός έχει πολλούς κινδύνους, ή να επαναπαυτείς και να κάθεσαι ή να νομίζεις ότι έκανες κάτι πολύ σπουδαίο και να οδηγηθείς στην ύβρη της θέσεως».

Ο κ. Μηνόπουλος ανέλαβε να παρουσιάσει το έργο της υπερνομαρχίας τη διετία 2007 – 2008 μέσα από ένα cd που χώριζε το έργο ανά τομείς, όπως η υγεία, ο εθελοντισμός και ο πολιτισμός. «Θέλουμε να δείξουμε ότι η υπερνομαρχία είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας, δραστηριοποιούμαστε ανάλογα με τους πόρους που έχουμε. Τα προγράμματα που είχαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα ολοκληρώσαμε όλα κατά 100%, η απορροφητικότητα έμεινε όλη στην περιοχή μας από υπηρεσίες που παρέχονται στον τόπο μας. Ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο καθώς έχουμε ήδη υποβάλλει τα πρώτα προγράμματα, ανάλογα με το πώς προχωράει το ΕΣΠΑ».

Ο κ. Μηνόπουλος έκανε λόγο για μια εξαιρετική συνεργασία που έχει με τους νομαρχιακούς συμβούλους με τους οποίους αγωνίζονται από κοινού για τον τόπο. «Με τους νομάρχες πάμε χέρι – χέρι, ως κρίκοι στην ίδια αλυσίδα. Έχουμε άριστες σχέσεις – οι οποίες φαίνονται – αλλά επιπλέον συντονίζοντας τις δυνάμεις μας πολλαπλασιάζουμε το έργο που γίνεται. Οι συνεργάτες μας που είναι στην υπηρεσία δουλεύουν με την ψυχή τους, με φιλότιμο». Επ’ αυτού έφερε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. «Για να προχωρήσει κάποιος στο ΕΣΠΑ πρέπει να έχει μια πιστοποίηση για να μπει στα προγράμματα. Αυτή η πιστοποίηση έχει ένα κόστος κι εμείς αποφασίσαμε να το κάνουμε μόνοι μας. Επικεφαλής είναι ο Παντελής Δελίδης (προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης), με τη βοήθεια του οποίου πήραμε την πιστοποίηση».

Για τον απολογισμό της διετίας, ο κ. Μηνόπουλος είπε ότι είναι θετικός παρά τους λίγους πόρους. «Τα λειτουργικά χρήματα είναι λίγα, αν προσθέσουμε όμως τα προγράμματα από την Ε.Ε. διακινήσαμε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ τα οποία έμειναν στον τόπο μας, σε ανθρώπους που παράγουν εδώ το έργο.

Επίσης, κάναμε μια προσπάθεια να διευρύνουμε τα σύνορά μας με τους γείτονες. Κάναμε ένα ιατρικό συνέδριο και για πρώτη φορά ενώθηκαν τα τρία πανεπιστήμια Θράκης, το Δημοκρίτειο, της Αδριανούπολης και της Φιλιππούπολης. Φέραμε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου της Αδριανούπολης και της Φιλιππούπολης.

Ήδη, το πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης μάς έχει ζητήσει φιλολόγους για να διδάξουν την ελληνική γλώσσα σε φοιτητές του πανεπιστημίου και μέσω του προξένου μας είμαστε σε επαφή και στέλνουμε ήδη κάποια άτομα.

Σε ό,τι αφορά στα πολιτιστικά, η παράδοση και η νεωτερικότητα οδηγούν στην ανάπτυξη».
Έδωσε το παράδειγμα των εκδηλώσεων που γίνονται στα χωριά κι έχουν σχέση με την παράδοση, καταφέρνουν δε να συγκεντρώσουν τους ντόπιους αλλά και τους απόδημους, ενώ το σημαντικό είναι ότι συμμετέχει σ’ αυτές και η νεολαία. «Διοργανώσαμε για τον Ορφέα, που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ένα συνέδριο. Διάβαζα ότι ένας βούλγαρος γύρισε ένα κινηματογραφικό έργο για τον Ορφέα και τώρα ετοιμάζει για τους Θράκες.

Εφόσον, όμως, ο Ορφέας μιλούσε ελληνικά κι ό,τι έχει γραφτεί γι’ αυτόν είναι στα ελληνικά θα πρέπει να το αναδείξουμε.

Ο εθελοντισμός είναι επίσης μια πολύ μεγάλη μας προσπάθεια κι έχουμε ενεργοποιήσει πολύ κόσμο. Νοικιάσαμε ένα χώρο στα γραφεία της υπερνομαρχίας, τους δίνουμε έναν υπολογιστή, εκτυπωτές και χώρους συσκέψεων κι αυτό ήδη προχωράει σαν πρωτοβουλία».


Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε εκτυπώσεις τις οποίες χαρακτήρισε πολύ σημαντικές, όπως είναι του Γουρίδη για το Διδυμότειχο, αλλά και μία για την Αλεξανδρούπολη. ««Τα πρόσωπα και μορφές της Αλεξανδρούπολης» έγιναν για λογαριασμό του Πολιτιστικού και Ψυχαγωγικού Συλλόγου Αλεξανδρουπολιτών. Βοηθήσαμε τους Αλεξανδρουπολίτες που είναι στην Αττική. Δενόμαστε μαζί τους και αναδεικνύουμε αυτά τα πρόσωπα». Ο κ. Μηνόπουλος φρόντισε να πάρουν οι δημοσιογράφοι μια πάνινη τσάντα με οικολογική σημασία και περιεχόμενο όλο αυτό το υλικό. Σημείωσε ότι η σημαντικότερη έκδοση όλων είναι το cd του Αχιλλέα Σαμοθράκη για το Λεξικό Γεωγραφικό και Ιστορικό της Θράκης που «γράφει την ιστορία και τη γεωγραφία της Θράκης από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι το 1940».

Είπε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει στην Κομοτηνή ένα βιβλίο που ετοίμασε η Αρμενική Κοινότητα. «Περιλαμβάνει την ιστορία της Αρμενικής Κοινότητας στην Κομοτηνή αλλά και την ιστορία της Κομοτηνής, στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα αρμένικα. Το βιβλίο θα πάει στους Αρμένιους της διασποράς άρα και η Κομοτηνή, η Θράκη θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Ένα δεύτερο βιβλίο είναι η Μεσημβρία της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί υπάρχουν χιλιάδες έλληνες, ομογενείς, από τη βυζαντινή περίοδο. Η αρχαιολόγος κ. Ευτέρπη έχει μελετήσει και καταγράψει όλα τα βυζαντινά μνημεία της Μεσημβρίας κι έκανε διδακτορική διατριβή στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, την οποία τυπώνουμε.

Είμαι δεσμευμένος να βοηθήσω την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Κομοτηνής γιατί έχουμε βρει μια θρακική γραφή στην Μεσημβρία. Θα είναι μια έκδοση στα ελληνικά και τα αγγλικά κι ετοιμάζεται» ανέφερε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.