10 + 2 εκ. ευρω αναμενεται να αξιοποιησει η ΑΜΘ απο τον TAP

Μετά από συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων στην Αθήνα - Το 35% των 10 εκ. ευρώ στην ΠΑΜΘ θα διατεθεί μέσω της Περιφέρειας και το 65% μέσω των δήμων

Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα της αξιοποίησης των πόρων που θα διαθέσει για τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο Διαδριατικός Αγωγός Αερίου (TAP) μετά από τη πρόσφατη συνάντηση των εμπλεκόμενων Περιφερειαρχών στην Αθήνα με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνο Σκουρλέτη, παρουσία του επικεφαλής του TAP στην Ελλάδα.
 
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης, ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ τη Δευτέρα 11 Απριλίου, το ποσό έχει καθοριστεί στα 32 εκ. ευρώ, και η συζήτηση έγινε για το τι μέρος του ποσού θα λάβει κάθε μία Περιφέρεια και τι θα μείνει στον TAP για να διαχειριστεί αυτός.
 
Τελικά οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο να διατεθούν προς αξιοποίηση 10 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια ΑΜΘ, 10 εκ. στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 7 εκ. στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και 5 εκ. να διαχειριστεί ο TAP.
 
Από αυτά τα 5 εκ., η Περιφέρειά μας πρότεινε να δοθούν 2 εκ. στη δική μας Περιφέρεια, 2 στην Κεντρική Μακεδονία και 1 στη Δυτική Μακεδονία.
 
Όσο για τα 10 εκ. ευρώ που θα είναι διαθέσιμα για δράσεις στην ΑΜΘ, το 35% θα διατεθεί μέσω της Περιφέρειας και το 65% μέσω των Δήμων από τους οποίους διέρχεται ο αγωγός.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Δήμοι δεν θα λάβουν τα χρήματα για να τα διαθέσουν, αλλά θα πρέπει να καταθέτουν τεχνικά δελτία, πιθανότατα σε μια επιτροπή που θα δημιουργηθεί για αυτό ακριβώς τον σκοπό, και αν αυτά εγκριθούν στη συνέχεια θα δίνονται τα χρήματα για την εφαρμογή τους.
Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι ούτε οι Δήμοι ούτε η ΑΜΘ θα λάβει χρήματα στο χέρι, με την κάθε πρόταση να διερευνάται αν καλύπτει τα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης. Αν η επιτροπή εγκρίνει την πρόταση τότε θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης κτλ. για την υλοποίησή της.
 
Σύμφωνα με έναν πρώτο σχεδιασμό, η Περιφέρεια έχει πρόθεση μεταξύ άλλων να στηρίξει μεταπτυχιακά προγράμματα σε ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ που αφορούν τα ενεργειακά αλλά και τμήματα εκμάθησης στα ΙΕΚ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.