1 εκ. πλεονασμα στον ισολογισμο του 2017 για τον Δημο Κομοτηνης

Δημήτρης Πολιτειάδης «Όλα τα μεγέθη παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση και είναι τα καλύτερα της τελευταίας εικοσαετίας»

Τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης για το 2017 του Δήμου Κομοτηνής, ο οποίος έχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θετικό αποτέλεσμα, που φτάνει το 1.006.000 ευρώ, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου.
 
Την ίδια ώρα τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας τα 8 εκ. ευρώ, ενώ συνέχισαν να αποπληρώνονται κανονικά οι ταμειακές υποχρεώσεις του Δήμου μειώνοντας την δανειακή του έκθεση. 

Τρίτη χρονιά θετικός ισολογισμός 

Την εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, ο οποίος επισήμανε πως για  τρίτη  συνεχή χρονιά, και μετά  από πολλά χρόνια, ο Δήμος Κομοτηνής συνεχίζει  και παρουσιάζει ισολογισμό με θετικό αποτέλεσμα, ενώ όλα τα μεγέθη παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση και είναι τα καλύτερα της τελευταίας εικοσαετίας, αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, της προσπάθειας που έγινε  από την παρούσα διοίκηση να συμμαζέψει τα οικονομικά του δήμου.
 
Το θετικό αποτέλεσμα που διαπιστώνεται από τον πίνακα των αποτελεσμάτων χρήσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σημείωσε ο κ. Πολιτειάδης, δείχνει ότι με αριθμούς, και όχι με λόγια, επιβεβαιώνεται ότι ο Δήμος Κομοτηνής οικονομικά βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, βελτιώνει  τα οικονομικά του, αυξάνει την ακίνητη του περιουσία, κατορθώνει  να είναι  συνεπής στις υποχρεώσεις του, πληρώνει χωρίς την παραμικρή  καθυστέρηση δάνεια και  προμηθευτές και επιτυγχάνει πολύ καλές εκπτώσεις  στους διαγωνισμούς.
 
Το σπουδαιότερο όμως, καλύπτει τα έξοδα του από τα έσοδα, δεν παράγει ζημίες από την λειτουργία του, δεν επιβαρύνει τους δημότες του, η δε πιστοληπτική του ικανότητα διατηρείται σε  υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας την θετική εικόνα των οικονομικών του.
 
Κάνοντας έναν σύντομο  απολογισμό των οικονομικών του  δήμου για το χρονικό διάστημα από το 2011 μέχρι σήμερα, διαπίστωσε ότι η παρούσα διοίκηση  παρέλαβε 1.Ζημίες: 6.493.000 ευρώ και τις μετέτρεψε σε πλεόνασμα  1.006.000 ευρώ
2.Δάνεια: 4.724.000 ευρώ και τα μείωσε στο 1.889.000 ευρώ χωρίς να δανειστεί. 3.Υποχρεώσεις σε προμηθευτές: 5.250.000 ευρώ και τις μείωσε στο 1.130.000 ευρώ
4.Ταμείο 830.000 ευρώ και το αύξησε στα 8.734.000 ευρώ.   
 
Όλα αυτά, ανέφερε, σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης και παράλληλης μείωση σε πολύ μεγάλο ποσοστό των κρατικών επιχορηγήσεων προς τους δήμους.
 
«Όλα τα παραπάνω είναι η απόδειξη ότι στο δήμο Κομοτηνής έγινε μια πολύ σοβαρή δουλειά, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Είμαι σίγουρος ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, γιατί πολύ απλά ο Δήμος Κομοτηνής  επί δημαρχίας Πετρίδη άλλαξε σελίδα» σημείωσε, τονίζοντας πως
όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την συμμετοχή και την άριστη συνεργασία που υπάρχει με το προσωπικό του Δήμου, το οποίο και ευχαρίστησε θερμά για τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει. 

Τα βασικά μεγέθη του ισολογισμού 

Συγκρίνοντας τα βασικά μεγέθη των ισολογισμών του 2016 και του 2017, στο ενεργητικό παρατηρείται αύξηση κατά 0,7% της αξίας των ακινήτων, ενώ στα ίδια επίπεδα με το 2016 κυμαίνονται οι απαιτήσεις από τους ιδιώτες οι οποίες έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια και παρά την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η εισπραξιμότητα τους  παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα.
 
Την ίδια ώρα τα ταμειακά διαθέσιμα παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 5% και το 2017, παρ όλο που έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες  να μετακυλήσουν  προς όφελος της πόλης και των οικισμών  του  Δήμου, για αυτό και στο επόμενο προϋπολογισμό θα προστεθούν 4 εκ. ευρώ, από τα 8 εκ. του διαθέσιμου, με προγραμματισμό περισσότερων και μεγαλύτερης αξίας έργων, που καλύπτουν τα κενά από τις μειωμένες επιχορηγήσεις, χωρίς την αύξηση των τελών όπου αυτό είναι εφικτό.
 
Στο παθητικό του Δήμου, οι υποχρεώσεις από τραπεζικό δανεισμό παρουσιάζουν σταθερή μείωση, 21% σε σχέση με το 2016, μιας και οι  οφειλές πληρώνονται κανονικά και ως εκ τούτου όλα τα δάνεια είναι ενήμερα.
 
Τα δανειακά υπόλοιπα προέρχονται από χρηματοδοτήσεις των ετών 2009 και 2010, και από τότε και μέχρι σήμερα η παρούσα διοίκηση δεν έχει προχωρήσει στην σύναψη κανενός δανείου. Τέλος σταθερές και σε μικρό επίπεδο παραμένουν οι οφειλές σε τρίτους μιας και οποιαδήποτε δαπάνη που αναλαμβάνει ο Δήμος πληρώνεται αμέσως, ενώ η οφειλή του 1 εκ. που εμφανίζεται στον ισολογισμό προς τρίτους οφείλεται στο γεγονός ότι πάντα στις 31/12 το ποσό αυτό παρουσιάζεται αυξημένο σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες, καθώς κάποια τιμολόγια πρέπει υποχρεωτικά να εκδοθούν μέσα στο έτος  που λήγει. Κατά μέσο όρο το ποσό των υποχρεώσεων του δήμου, εξήγησε ο κ. Πολιτειάδης, προς τους ιδιώτες είναι περίπου 350.000 ευρώ  και αφορά τιμολόγια που είναι στη διαδικασία της πληρωμής. 

Οικονομικά ασφαλής ο Δήμος 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης σημείωσε πως τα δύο πρώτα χρόνια της διοίκησης, ζούσαν όχι με όραμα, αλλά με τους εφιάλτες του πώς θα πληρωθούν βασικά και στοιχειώδη, όπως το ρεύμα, το πετρέλαιο, αλλά και βασικά έργα για τους οικισμούς και τα σχολεία, όταν οι εργολάβοι δεν έρχονταν στις δημοπρασίες γιατί οι οφειλές του Δήμου ήταν τεράστιες.
 
Όλη αυτή η αλλαγή που παρουσιάστηκε στον ισολογισμό, σημείωσε, έγινε με την εφαρμογή του αυτονόητου, γιατί όταν εφαρμόζονται στοιχειώδεις αρχές ο Δήμος μπορεί να είναι αυτάρκης, κάτι που θεωρεί πως είναι το μήνυμα και προς την επόμενη διοίκηση.
 
«Αυτό που περάσαμε εμείς, δεν θα το περάσει η επόμενη διοίκηση, που θα βρει ένα οικονομικά ασφαλή δήμο, που θα μπορεί να ξεδιπλώσει το όποιο όραμά της, αλλά θα έχει και την υποχρέωση να συνεχίσει τη σωστή διαχείριση για οικονομικά θέματα» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Προεκλογική φιέστα ο ισολογισμός» 

Προεκλογική φιέστα χαρακτήρισε από την πλευρά της την παρουσίαση του ισολογισμού η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου, όμως ζήτησε πέρα από τα νούμερα, η διοίκηση να δώσει απαντήσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς, στις σκοτεινές γειτονιές, στις βρώμικες πλατείες, τα παγωμένα σχολεία.
 
Ο κόσμος, σημείωσε, έχει και άλλες απαιτήσεις και με πολιτικές που εφαρμόζουν μερικούς μήνες πριν τις εκλογές, είναι ξεπερασμένες, και δεν θα πείσουν τον κόσμο, γιατί απαντήσεις δίνονται με τα έργα στους πολίτες. Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι δεν κατάφεραν να εμπνεύσουν τους πολίτες και να στηρίξουν την καθημερινότητά τους.
 
Στάθηκε δε στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει απολογισμός πεπραγμένων από τη Δημοτική αρχή τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία εικόνα των πεπραγμένων και οι πολίτες να μην κατανοούν αν όσα αποτυπώνονται έχουν υλοποιηθεί μέσω του ετήσιου προγράμματος δράσης. 

Χρειάζεται διάθεση του αποθέματος 

Την έλλειψη απολογισμού σχολίασε αρνητικά και η επικεφαλής της «Πολη-τικής Ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή, η οποία σημείωσε πως αποφεύγεται η ουσιαστική συζήτηση στα πραγματικά ίχνη που έχει αφήσει η διοίκηση στην καθημερινότητα των πολιτών, γιατί ενώ έχουν γίνει κάποια πράγματα, ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας έχουν μείνει στο σκοτάδι.
 
Πάντως για τον ισολογισμό δεν αμφισβήτησε την χρηστή οικονομική διαχείριση, και πως υπήρξε ένα νοικοκύρεμα, αλλά τόνισε πως θα πρέπει να λυθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, είτε με μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική είτε σε έργα, με τη χρήση αυτού που αποθεματικού που έχει δημιουργηθεί. 

Απαραίτητο να βελτιωθεί η εικόνα και στην πόλη 

Την άποψη πως η βελτίωση των οικονομικών του Δήμου οφείλεται και στη στενότερη επιτήρηση των Δήμων λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της εσωτερικής υποτίμησης της αγοράς, εξέφρασε ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος.
 
Παρόλα αυτά έχει επιτευχθεί ένα συμμάζεμα, αλλά η πόλη, τόνισε, δεν έχει την εικόνα που θα έπρεπε να έχει με ένα αποθεματικό 8 εκ. ευρώ, γι’ αυτό και ζήτησε να μεταφερθεί αυτή η εικόνα και στην πόλη.
 
Τελικά ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσεως της χρήσεως 1-1/31-12-2017 του Δήμου Κομοτηνής εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, με τις παρατάξεις την αντιπολίτευσης να απέχουν, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που καταψήφισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.