1.386 εργα στην επομενη Προγραμματικη Περιοδο

Παρευρισκόμενος στην ημερίδα για την «Ανάπτυξη της Γυναικείας Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας» που διοργάνωσε το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Μιχάλης Αγγελόπουλος προχώρησε σε μια αποτίμηση της πορείας των προγραμμάτων, αναφορικά και με τη συμμετοχή των δικαιούχων. Μετέφερε επίσης ότι από τα 1.386 έργα της επόμενης προγραμματικής περιόδου μόνο 31 απεντάσσονται μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, αλλά η κατανομή θα γίνει εντός της περιφέρειας σε έργα δεξαμενή που είναι περίπου 100.

Αποτιμώντας τη συμμετοχή των γυναικών, ο κ. Αγγελόπουλος είπε. «Τα αποτελέσματα θα τα δούμε συνολικά μετά την υποβολή των προτάσεων στη σχετική πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ στις 30 Οκτωβρίου οπότε λήγει η προθεσμία. Η προσπάθεια ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας σχετίζεται με την προστασία του κοινωνικού ιστού, επομένως και με την οικονομική πορεία κι εξέλιξη ενός τόπου». Συνεχάρη τα Επιμελητήρια και τον κ. Σουφλιά για την παρουσίαση του προγράμματος και πρόσθεσε. «Η πορεία του προγράμματός μας αποδεικνύει ότι δεν έχουμε πλέον ιδιαίτερα προβλήματα, όπως αντιμετωπίζαμε στην αρχή, από πλευράς συντονισμού και ουσίας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η γυναικεία επιχειρηματικότητα κλειδώνει ένα σημαντικό κομμάτι των προσπαθειών μας.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 67%. Σε σχέση με το περσινό πρώτο οκτάμηνο δράσης υπάρχει αύξηση γύρω στο 5,5% που είναι για μας εξαιρετικά καθοριστική, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να κλείσουμε στο τέλος του χρόνου το πρόγραμμα μ’ ένα τέτοιο τρόπο και ποσοστό που να μην κινδυνεύει. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, στο τέλος του χρόνου θα υπερβούμε το 81 με 82%. Εάν το πετύχουμε αυτό η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη θα έχει αποκαταστήσει την ουσιαστική ισορροπία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στις δεσμεύσεις, τα εξασφαλισμένα κονδύλια και την ουσιαστική υλοποίησή τους, δηλαδή την εκταμίευσή τους».

Για το πρόγραμμα της Ανάπτυξης της Γυναικείας Απασχόλησης κι Επιχειρηματικότητας και σε σχέση με την απουσία συνεταιρισμού γυναικών στη Ροδόπη, ο γ.γ. της περιφέρειας διέκρινε ότι όντως οι συνεταιρισμοί μπορούν να προβάλλουν το πρόγραμμα, με την επισήμανση ότι εναπόκειται στις τοπικές κοινωνίες να προχωρήσουν οι συνεταιρισμοί και να μη μείνουν απλά στις σφραγίδες.

«Οποιαδήποτε παρόμοια προσπάθεια ενισχύεται από την περιφέρεια ΑΜ-Θ, τουλάχιστον στο επίπεδο της επίλυσης διαφορών ή λεπτομερειών που χρειάζονται, αλλά και μια ελάχιστη νομική στήριξη, εάν αυτή απαιτηθεί» εξήγησε.

Προγραμματισμός για το Δ΄ ΚΠΣ

Σχολιάζοντας την ετοιμότητα της περιφέρειας και των δήμων για την Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο, ο κ. Αγγελόπουλος περιέγραψε. «Γίνεται μάχη, υπό την έννοια ότι οι τεχνικές συναντήσεις που έχουμε ξεκινήσει με τους δικαιούχους από τον Απρίλη έχουν ξεπεράσει τις 90 και πηγαίνουν καλά. Η προσπάθειά μας επικεντρώνονται στο πώς θ’ αποκτήσουν την ταχύτητα που απαιτείται χωρίς λάθη και παραλείψεις.

Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο να έχουμε κατά κάποιο τρόπο αυτοματοποιήσει τη δουλειά, από το τεχνικό δελτίο μέχρι το λογαριασμό, για να μην έχουμε υστερήσεις ή καθυστερήσεις. Πολλές φορές, αναγκαζόμαστε να παρατείνουμε τις προθεσμίες υποβολής, για να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν αξιόλογες αιτήσεις. Το κλειδί είναι ότι τα έργα δεξαμενή που έχουμε – σε κάθε πρόσκληση επιπλέον των δεσμεύσεων – μας δημιουργούν εκείνο το «καλάθι», όπου ταχύτατα μπορούμε να εντάξουμε έργα εάν έχουμε προβλήματα σε άλλα. Αυτό σημαίνει ότι με τα 31 έργα που έχουμε (σε σύνολο 1.386), που δεν έχουν εκταμίευση είμαστε υποχρεωμένοι εντός του επόμενου 15νθημέρου να προχωρήσουμε σε κάποιες απεντάξεις και να εντάξουμε τα υπόλοιπα που είναι ώριμα».


Ο κ. Αγγελόπουλος διευκρίνισε ότι δεν χάνονται τα έργα από την περιφέρεια κι αυτή η διασφάλιση αποτελεί «το στρατηγικό επίτευγμα, το να έχουμε έτοιμα έργα σε κάθε μέτρο, να φτάσουμε σε υπερδέσμευση της τάξης του 115 με 120%, κάτι που είναι λογικό, προτεινόμενο κι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα. Δεν κινδυνεύουμε από αυτό αλλά από τις ολιγωρίες που μπορεί να υπάρχουν και τις δυσκολίες της τελευταίας στιγμής».

Ο κ. Αγγελόπουλος εξήγησε για τα έργα που θ’ απενταχθούν ότι ο λόγος είναι είτε δικαστικές εμπλοκές, είτε προβλήματα άστοχων παλιών μελετών. «Τα 31 έργα είναι ένας πολύ μικρός αριθμός σε σχέση με τα 1.386, αλλά από την άλλη έχουμε περισσότερα από 100 έργα ως δεξαμενή, ώστε να μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε την όποια υστέρηση εφόσον υπάρξει» κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.