Βορεια Ελλαδα: Ακριβοτερη εως και 30% η «λυπητερη» του φαγητου στις διακοπες

Αύξηση τιμών σχεδόν σε όλα τα προϊόντα σε ταβέρνες και εστιατόρια - «Τσουχτερό» το σνακ και στην παραλία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που επέφερε πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, ελλείψεις προϊόντων και μοιραία όσο και ραγδαία εκτόξευση των τιμών στις πρώτες ύλες αλλά και το μεταφορικό κόστος, αποτυπώνεται φέτος και στα καταστήματα εστίασης, ειδικά στις παραθαλάσσιες-τουριστικές περιοχές.

Στα εστιατόρια και τις παραδοσιακές ταβέρνες η παραγγελία που θα έκανε ένας πελάτης το 2021, φέτος θα του κοστίσει 30% ακριβότερα, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου. Η αύξηση παρουσιάζεται σε όλο τον τιμοκατάλογο των καταστημάτων και έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό στις παραγγελίες αλλά και τη νέα διαμόρφωση του πελατολογίου. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως αυτό που φέτος έχει κάνει σχεδόν αδύνατες τις διακοπές για δεκάδες χιλιάδες Έλληνες είναι κυρίως το κόστος του φαγητού.

Η αύξηση του 30% υπάρχει στα καταστήματα εστίασης σε όλη την Ελλάδα και σε κάποιες περιοχές ίσως να την ξεπερνάει κιόλας. Οι μαρτυρίες τουριστών αλλά και Θεσσαλονικέων για τις αλλαγές στις τιμές και στη Χαλκιδική είναι πολλές. «Ένα πιάτο με ψημένες γαρίδες πέρυσι το παίρναμε 15 ευρώ και φέτος το βρήκαμε 26» αναφέρει ο 30χρονος Δημήτρης στη «ΜτΚ» για εστιατόριο στη Χανιώτη.

Στην 29χρονη Μαρία φέτος φάνηκε ανεξήγητα ακριβή η ταβέρνα που επισκεπτόταν κάθε χρόνο στη Φούρκα. «Ήμασταν 5 άτομα και πληρώσαμε 180 ευρώ. Δεν πήραμε κάτι περισσότερο από τα συνηθισμένα: σαλάτες, καλαμαράκια, χταπόδι, πατάτες, δύο μερίδες ριζότο και κάποια ορεκτικά. Ήπιαμε τρία καραφάκια ούζο» αναφέρει χαρακτηριστικά η 29χρονη.

«Από τις έρευνες που έχουν γίνει βλέπουμε ότι η πλειοψηφία μετακύλησε το κόστος της ενέργειας και τις επανωτές αυξήσεις στις πρώτες ύλες στις τιμές στα μενού. Στην τελική τιμή των προϊόντων βλέπουμε μια αύξηση από 20-30%. Από το τζατζίκι μέχρι το φαγκρί. Ένα πολύ μικρό ποσοστό κρατάει τις ίδιες τιμές με πέρυσι» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδική Ιωάννης Κουφίδης. «Στη Χαλκιδική βέβαια υπάρχει μεγάλη προσφορά και καταστήματα για όλα τα βαλάντια. Μπορεί κάποιος να βρει ένα μαγαζί με 15 ευρώ άτομο, αλλά και με 40 – 50 ευρώ το άτομο. Το θετικό είναι ότι ο καθένας μπορεί να δει τους τιμοκαταλόγους που είναι έξω από τα μαγαζιά και να επιλέξει που θα πάει» τονίζει ο κ. Κουφίδης.

Η επιλογή της περιοχής που θα επιλέξεις να επισκεφτείς παίζει σημαντικό ρόλο για τις τιμές στους τιμοκαταλόγους, σημειώνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) Νίκη Κωνσταντίνου. «Είναι σημαντικός παράγοντας και η περιοχή που βρίσκεται ένα κατάστημα εστίασης. Για παράδειγμα, ο καφές έχει άλλη τιμή στην Αριστοτέλους, άλλη στην Καμάρα και άλλη στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, καθώς ανάλογα την περιοχή καλείται ο επιχειρηματίας να πληρώνει άλλα τα τέλη και άλλα χρήματα για επικονίαση εξωτερικών χώρων» αναφέρει συγκεκριμένα η κ. Κωνσταντίνου. Όμως τονίζει πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι τιμές δεν αυξήθηκαν για μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρηματιών, αλλά επειδή δεν βγαίνουν ούτε οι ίδιοι λόγω των ανατιμήσεων. «Είδαμε αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ που την περίοδο της καραντίνας ήταν οι μόνες επιχειρήσεις που δούλευαν. Οπότε δεν θα μπορούσε να μην υπάρξουν αυξήσεις στην εστίαση, έναν κλάδο που στην πανδημία αποδεκατίστηκε. Δεν αντέχουν οι επιχειρηματίες να αφομοιώσουν τις αυξήσεις της ενέργειας και των μεταφορικών».

Ωστόσο, η πρόεδρος της ΠΑΣΚΕΔΙ αναφέρει πως οι φυσιολογικές αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους κυμαίνονται στο 1-1,5 ευρώ. «Για παράδειγμα το χταπόδι που κόστιζε 9 ευρώ, θα το βρούμε στα 10 ευρώ στις παραδοσιακές ταβέρνες. Δεν ξεπερνούν το 1,5 ευρώ οι αυξήσεις στο κάθε προϊόν. Σαφώς, υπάρχουν εστιατόρια για όλα τα βαλάντια και ο καθένας επιλέγει το ποσό που θέλει να πληρώσει» σημειώνει η κ. Κωνσταντίνου

«Σε πολλές περιπτώσεις συναντάται και μεγαλύτερη αύξηση 3-4 ευρώ. Σε μικρότερο ποσοστό επηρεάστηκαν τα κρεατικά» αναφέρει από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στη Θάσο Γιώργος Δαρούδης. «Πλέον, μια τετραμελής οικογένεια, κατά προσέγγιση, θα χρειαστεί να ξοδέψει περίπου 70 ευρώ για να φάει σε μια ταβέρνα, χωρίς να υπάρχει μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ» λέει ενδεικτικά ο κ. Δαρούδης.

Οι Έλληνες λείπουν φέτος από την εστίαση

Οι Έλληνες λείπουν φέτος το καλοκαίρι από εστιατόρια και ταβέρνες, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου. Οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά και λογαριασμούς ενέργειας αλλά και ο φόβος για όσα θα ακολουθήσουν τον χειμώνα, φαίνεται να επηρέασαν τις κινήσεις τους στις διακοπές.

«Δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη από τους Έλληνες. Όσα ακούγονται για έναν δύσκολο χειμώνα επηρέασε την ψυχολογία τους και προσέχουν περισσότερο τα όσα σπαταλούν στις διακοπές» λέει ο κ. Κουφίδης. «Έχουν μειώσει τις ημέρες των διακοπών, θα επισκεφτούν λιγότερες ημέρες εστιατόρια και οι μέσοι επισκέπτες δεν θα επιλέξουν να φάνε φαγκρί αλλά γαύρο και σαρδέλα» συμπληρώνει.

Τις εξόδους στις διακοπές επηρέασε και το κόστος των διανυκτερεύσεων, όπως αναφέρει η κ. Κωνσταντίνου. «Τα χρήματα που θα έδιναν σε ένα εστιατόριο για να φάνε, πλέον πάνε στα ξενοδοχεία. Το μπάτζετ ξοδεύεται στις διανυκτερεύσεις, καθώς πανελλαδικά υπάρχει αύξηση τιμών και δεν μπορεί να το αποφύγει κανένας» σημειώνει η πρόεδρος της ΠΑΣΚΕΔΙ.

Μια διαφορετική εικόνα δίνει για το νησί της Θάσου ο πρόεδρος της κοινότητας Ραχωνίου – Αγ. Γεωργίου και ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, Γιώργος Δαρούδης. «Το νησί αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 100 χιλιάδες τουρίστες και όλες οι ταβέρνες και τα εστιατόρια είναι γεμάτα. Παράπονα για τις τιμές δεν υπάρχουν καθημερινά, καθώς ο κόσμος κατανοεί τη κατάσταση».

«Αλμυρό» ακόμα και το τοστ!

Πολλοί εκδρομείς και τουρίστες προτιμούν αντί να πάνε σε εστιατόρια, να απολαύσουν ένα γρήγορο γεύμα στην ξαπλώστρα στα beach bars. Ωστόσο και εκεί οι τιμές έχουν ανέβει αρκετά και το κόστος για μια οικογένεια ίσως να είναι δυσβάστακτο.

Συγκεκριμένα, σε ένα μέσο beach bar ένα απλό τοστ κοστίζει περίπου 7,90 ευρώ, μία σαλάτα 10,80 ευρώ, μια φρουτοσαλάτα 11,90 ευρώ, ένας καφές 4 ευρώ, δύο φυσικοί χυμοί 11,80 ευρώ και ένα αναψυκτικό 4 ευρώ. Δηλαδή, μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί να δώσει 50,40 ευρώ για να φάνε και να πιουν όλοι κάτι στην παραλία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.