UNESCO: Τα 18 ελληνικα μνημεια που πρεπει οπωσδηποτε να δει κανεις στη ζωη του

Το πρώτο μνημείο της ελληνικής επικράτειας που εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO ήταν ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, το 1986

Η Ελλάδα, χάρη στη γεωγραφική της θέση, υπήρξε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που έχουν αφήσει παντού τα ίχνη τους, στην αρχιτεκτονική των μνημείων και των οικισμών, στη μικροτεχνία, στην καθημερινή ζωή, στις διατροφικές συνήθειες και σε όλες τις μορφές της λαϊκής τέχνης στις διάφορες περιοχές.
 
Ο επισκέπτης μπορεί να έλθει σε επαφή με αυτό το πολύχρωμο και εντυπωσιακό μωσαϊκό, μέσα από περιηγήσεις σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από διαδρομές στην ιστορική, πολιτιστική, καλλιτεχνική και λαογραφική παράδοση.
 
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO:
 
«Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας».
 
Το πρώτο μνημείο της ελληνικής επικράτειας που εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO ήταν ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, το 1986. Ο κατάλογος έκτοτε αυξήθηκε εντυπωσιακά. Σήμερα περιλαμβάνει δεκαοκτώ μνημεία σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά τα μνημεία είναι τα εξής:
 
Ναός του Επικούρειου Απόλλωνος στις Βάσσες
Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως Αθηνών
Αρχαιολογικός χώρος Δελφών
Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο
Άγιον Όρος – Άθως
Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
Μετέωρα
Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης
Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας
Αρχαιολογικός χώρος Δήλου
Μονή Δαφνίου, Μονή Όσιου Λουκά και Νέα Μονή Χίου 
Αρχαιολογικός χώρος Αιγών (Βεργίνα)
Ηραίον Σάμου
Αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας
Ιστορικό κέντρο (Χώρα), Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και Σπήλαιο Αποκαλύψεως στην Πάτμο
Παλαιά Πόλη Κέρκυρας
Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων
 
Πηγή: tvxs.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.