Τσιπρας: Να παραιτηθει η Κεραμεως για το «σκανδαλο των σκανδαλων» με την CISCO

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για παραχωρήσεις που προσπόρισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία τονίζοντας ότι κανείς υπουργός στην Ευρώπη δεν θα έμενε στην θέση του μετά από μία τέτοια εξέλιξη

Την παραίτηση της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως για το «σκάνδαλο των σκανδάλων» που συνιστά η υπόθεση της CISCO ζήτησε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Έκανε λόγω για παραχωρήσεις που προσπόρισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία τονίζοντας ότι κανείς υπουργός στην Ευρώπη δεν θα έμενε στην θέση του μετά από μία τέτοια εξέλιξη.

Κρύβατε την σύμβαση

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «ένα χρόνο, σύσσωμη η αντιπολίτευση σας ζητά να δώσετε στη δημοσιότητα τη συμφωνία με την Cisco για την τηλεκπαίδευση. Και έπρεπε να βρεθείτε στα σχοινιά μετά την παρέμβαση του Τομεάρχη Παιδείας μας, για να τη δημοσιεύσετε, φυσικά στα μουλωχτά.Τι αποδεικνύεται; Αυτό που σας λέγαμε τόσους μήνες.Και εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν με αναθέσεις και τα προσωπικά δεδομένα έγιναν δώρο στην εταιρία.Από το σχετικό έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ηκυρία Κεραμέως με πονηρό τρόπο ανάρτησε, προκύπτει ότι όσα εμφάνιζε ως δωρεά μέχρι σήμερα, τελικά μόνο δωρεά δεν ήταν.Χωρίς να δημοσιοποιηθεί, χωρίς να αναρτηθεί στη Διαύγεια κρύψατε μια ζωτικής σημασίας συμφωνία και προφανώς είχατε τους λόγους σας”.

Τα ανυπολόγιστης αξίας δεδομένα

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «το κρίσιμο ζήτημα, δεν είναι το ποσό που δώσατε εν κρυπτώ.Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα, δίνετε στην εταιρία πρόσβαση σε δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας – μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η εταιρία έχει τη στιγμή που μιλάμε εικόνα για τις προτιμήσεις, τις συνήθειες, τις επιλογές, σχεδόν των μισών Ελλήνων. Αφού γνωρίζει για κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιεί μαθητής για να κάνει τηλεμάθημα και που προφανώς δεν χειρίζονται μόνο μαθητές αλλά και οι γονείς τους, σε ποια σαιτ μπαίνουν, ποιες αγορές κάνουν, ποιες είναι οι προτιμήσεις τους, τι καπνό φουμάρουν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «τα 2 εκατομμύρια της ανάθεσης είναι τίποτα, μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που μπορεί να βγάλει η εταιρία από αυτά τα δεδομένα. Στοχεύοντας με ακρίβεια στις διαφημιστικές της καμπάνιες ή και πουλώντας τα δεδομένα σε διαφημιστικές εταιρίες οι οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη συμπεριφορά και τις συνήθειες στο διαδίκτυο  1,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Εδώ πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των σκανδάλων. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό, η υπουργός θα ήταν υποχρεωμένη να δώσει τη παραίτησή της».

Να παραιτηθεί η Νίκη Κεραμέως

Πρόσθεσε πως «δεν ξέρω για την Ουγγαρία του Όρμπαν, αλλά σε οποιαδήποτε χώρα με φιλελεύθερη  παράδοση, δε θα μπορούσε να σταθεί υπουργός που έδωσε όχι μόνο 2 εκατομμύρια, αλλά τα κρίσιμα data που αφορούν τις συνήθειες του πληθυσμού, φόρα παρτίδα σε μια ιδιωτική εταιρεία. Και είναι προφανές ότι όλο αυτό δεν έγινε εν αγνοία του κ.Μητσοτάκη. Προφανώς και έγινε εν γνώση του».

Υπουργείο Παιδείας: Κρεσέντο λαϊκισμού για άλλη μια φορά

«Σε κρεσέντο λαϊκισμού επιδίδεται για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας υπογραμμίζοντας πως «αδυνατώντας να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση, επιδίδεται σε ακραία επικοινωνιακή λασπολογία και παραγωγή fake news, στρεφόμενος εναντίον της τηλεκπαίδευσης, μιας τεράστιας κατάκτησης που πέτυχε με κόπο η εκπαιδευτική μας κοινότητα».

«Η σύμβαση με τη CISCO από τον Μάρτιο 2020 μέχρι τον Ιανουάριο 2021 προβλέπει “δωρεάν παραχώρηση της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων WEBEX” όπως ο ίδιος ο τίτλος αλλά και το άρθρο 1 της σύμβασης απερίφραστα ορίζει. Δεν πληρώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ούτε ένα ευρώ προς τη CISCO για τις άδειες αυτές των εκπαιδευτικών.

Προφανώς δεν μπορούσε να είναι για πάντα δωρεάν η χρήση της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης. Kαι αυτονοήτως έπρεπε να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας να αξιοποιούν ψηφιακά εργαλεία και για την τηλεκπαίδευση αλλά και για κάθε άλλη χρήση συναφή με την εκπαίδευση όπως συνεδριάσεις και τηλεδιασκέψεις.

Αντί να δαπανηθούν νέα κονδύλια του Ελληνικού Δημοσίου, μετά τη λήξη της δωρεάν σύμβασης, αξιοποιήθηκαν υφιστάμενες άδειες, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον επιβάρυνση για το Δημόσιο. Η τηλεκπαίδευση εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, συμβάσεις για το οποίο υπεγράφησαν από την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019 (4 και 5 Ιουλίου 2019!) και περιλαμβάνουν πληθώρα προϊόντων της εταιρείας CISCO.

Η Κυβέρνηση αξιοποίησε τις συμβάσεις αυτές που περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα άδειες τηλεδιασκέψεων εν γένει για το Δημόσιο. 154.000 άδειες εκπαιδευτικών με κόστος περίπου 14 ευρώ η κάθε άδεια για ένα χρόνο!

Αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα, το Υπουργείο Παιδείας έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν τα προσωπικά δεδομένα του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, ακολουθώντας τις υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και εκπονώντας μελέτη εκτίμησης αντικτύπου για τα προσωπικά δεδομένα. Επιπλέον, φρόντισε ούτως ώστε να μην ισχύσει απλά το γενικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων της εταιρείας που ισχύει για όλους τους χρήστες, αλλά α) ειδικό ενισχυμένο πλαίσιο, β) χωρίς να απαιτείται καμία δημιουργία λογαριασμού από μαθητές – συνδέονται με σύνδεσμο που τους στέλνει ο εκπαιδευτικός τους, γ) η σύνδεση εκπαιδευτικών να γίνεται μέσα από ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας (μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου) και όχι μέσω της Webex, δ) να υπάρχουν ειδικές ρήτρες που απαγορεύουν οποιαδήποτε χρήση οποιωνδήποτε προσωπικών δεδομένων για οποιονδήποτε σκοπό άλλο από τη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης, π.χ. όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 της σύμβασης δωρεάς, η εταιρεία «οφείλει να μην κάνει χρήση των προσωπικών δεδομένων που θα διατεθούν (π.χ. διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) για προωθητικές ή άλλες εμπορικές ενέργειες» και ε) την παραμετροποιημένη λειτουργία της πλατφόρμας, π.χ. απενεργοποιημένη λειτουργία βιντεοσκόπησης και αποθήκευσης. Επί όλων αυτών εκδόθηκε η γνωμοδότηση Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 4/2020, που έκρινε την τηλεκπαίδευση ως απολύτως συμβατή µε τη βασική αποστολή του Κράτους για παροχή εκπαίδευσης, που δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Τόσο απεγνωσμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξέρει πλέον που πατάει και που βρίσκεται.

Όταν η παροχή ήταν δωρεάν, μας εγκαλούσε επειδή είναι δωρεάν και όχι επί πληρωμή.

Τώρα που εντάχθηκε σε πλαίσιο αγοράς αδειών – που διαπραγματεύθηκε και επέλεξε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ (!) –τους ενοχλεί που το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει 14 ευρώ τον χρόνο για κάθε άδεια εκπαιδευτικού για να μπορεί να κάνει τηλεκπαίδευση στους μαθητές του, να συνεδριάζει με τους συναδέλφους του κ.ο.κ.

Δεν ξέρουμε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία η Αξιωματική Αντιπολίτευση να πολεμάει λυσσαλέα την τηλεκπαίδευση. Αν ήταν στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ, τα παιδιά μας θα ήταν στο σκοτάδι όλο τον καιρό της αναστολής λειτουργίας σχολείων. Η αντιπολίτευση του ΟΧΙ σε όλα, του σκοταδισμού, των fake news και της αμάθειας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.