Τριημερο εθνικο πενθος στη Βραζιλια για τον Πελε

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του «βασιλιά» στο γήπεδο της Σάντος

Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχασε τον «βασιλιά» του και η Βραζιλία θρηνεί για τον χαμό του σπουδαιότερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε ποτέ. Ο Πελέ υπήρξε ο κορυφαίος των κορυφαίων σε μια χώρα που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Υπήρξε ο ποδοσφαιρικός «πατέρας» εκατομμυρίων παιδιών, που μεγάλωσαν με το όνειρο να μοιάσουν στον Πελέ…

Οι σημαίες στη Βραζιλία κυματίζουν μεσίστιες καθώς αμέσως μετά τον θάνατό του ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι η χώρα τίθεται σε τριήμερο εθνικό πένθος προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του πιο φημισμένου Βραζιλιάνου σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου η σορός τού Πελέ θα τεθεί σε λαϊκό προκύνημα στο γήπεδο της Σάντος, εκεί όπου μεγαλούργησε και λατρεύτηκε επί σχεδόν δύο δεκαετίες. Από τις 10 το πρωί της Δευτέρας και για ένα 24ωρο, οι Βραζιλιάνοι θα αποχαιρετήσουν το «μαύρο μαργαριτάρι» στο στάδιο Vila Belmiro καθώς ήδη η Σάντος έχει κάνει τις κατάλληλες ενέργειες μετά και το σχετικό αίτημα της οικογένειας.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή με τη σορό του Πελέ που θα βρεθεί στους δρόμους της Σάντος, της πόλης όπου αποθεώθηκε, για το τελευταίο χειροκρότημα. Για το ύστατο χαίρε… Σε μια τραγική στιγμή, θα περάσει κι από το σπίτι όπου ζει η 100χρονη μητέρα του, Δόνα Σελέστε Αράντες, προτού καταλήξει στο νεκροταφείο Ecumenical Necropole Memorial, το οποίο κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες από το 1991 ως το υψηλότερο στον κόσμο, έχοντας θέα στο γήπεδο της Σάντος! Η ταφή του Πελέ θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

Καθυστέρηση λόγω ορκομωσίας Λούλα

Πάντως, το λαϊκό προκύνημα και η κηδεία του Πελέ θα καθυστερήσει για 48 ώρες λόγω της ορκομωσίας του νέου προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 1 Ιανουαρίου. Για το λόγο αυτό η σορός του Πελέ θα παραμείνει στο νεκροτομείο για δύο επιπλέον ημέρες.

Στο μεταξύ, η ποδοσφαιρική ομάδα της Σάντος, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποσύρει τη φανέλα με το νούμερο 10, ενώ το ίδιο εξετάζεται και απ’ την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας.

Έδωσε μεγάλη μάχη

Ο Πελέ έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι (ώρα Βραζιλίας) της 29ης Δεκεμβρίου 2022. Ήταν 82 ετών… Έδωσε μεγάλη, γενναία αλλά και άνιση μάχη με την επάρατη νόσο που τον ταλαιπώρησε τους τελευταίους μήνες. Πάλεψε μέχρι και την τελευταία στιγμή αλλά λύγισε. Ο θρυλικός Πελέ, ο πρώτος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, δεν ζει πια ανάμεσά μας αλλά το αστέρι θα λάμπει για πάντα…

Η κόρη του, Κέλι Νασιμέντο, επιβεβαίωσε τη μεγάλη απώλεια με ένα μήνυμα στο Instagram και μια συγκινητική φωτογραφία. «Όλα όσα είμαστε είναι χάρη σε εσένα. Σε αγαπάμε απεριόριστα. Αναπαύσου εν ειρήνη» έγραψε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια εικόνα που δείχνει τα χέρια όλων των μελών της οικογένειας Πελέ να ακουμπούν πάνω στα δικά χέρια του.

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, αλλά έγινε πασίγνωστος σε ολόκληρο τον πλανήτη ως Πελέ, άφησε την τελευταία του πνοή στην κλινική «Άλμπερτ Αϊνστάιν» του Σάο Πάολο. Τον Σεπτέμβριο του 2021 διαγνώστηκε με όγκο στο παχύ έντερο, υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης και από τις 30 του ίδιου μήνα άρχισε χημειοθεραπείες, οι οποίες αρχικά είχαν θετική επίδραση στον οργανισμό του.

Στις 30 του περασμένου Νοεμβρίου, όμως, ο κατά πολλούς κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών, εισήχθη εκ νέου στο νοσοκομείο με νέα προβλήματα και καρδιακή ανεπάρκεια. Οι τελευταίες ημέρες ήταν δύσκολες καθώς πλέον η κατάσταση ήταν φανερό πως ήταν μη αναστρέψιμη.

Παρ’ όλα αυτά, παρακολούθησε απ’ το νοσοκομείο το Μουντιάλ του Κατάρ και από εκεί έστειλε τα τελευταία του μηνύματα συγχαίροντας τον Μέσι, την Αργεντινή, τον Μπαπέ και το Μαρόκο. Ήταν το τελευταίο μήνυμα τού «βασιλιά», ο οποίος μέχρι και τις τελευταίες στιγμές του ζούσε έντονα το ποδόσφαιρο. Ήταν ολόκληρη η ζωή του.

Στο πλευρό του μέχρι τέλους είχε την οικογένειά του που δεν έφυγε λεπτό απ’ το πλευρό του αλλά και τις ευχές και τις προσευχές όλων των ποδοσφαιρόφιλων. Άλλωστε γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τον θρύλο του Πελέ. Του σπουδαίου, του μοναδικού, του πρώτου πραγματικού σταρ της μπάλας. Το ποδόσφαιρο και ο παγκόσμιος αθλητισμός θρηνούν την απώλεια του κορυφαίου…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.