Τρεις αλλαγες στο «καλαθι του νοικοκυριου»

Μεγαλύτερα ταµπελάκια στα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», πρόβλεψη για διασφάλιση της επάρκειας των ειδών που κάθε αλυσίδα τοποθετεί σε αυτό, καθώς και αναγραφή των μεταβολών των τιμών είναι οι τρεις αλλαγές που θα περιλαμβάνει η νέα υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στην επικαιροποιημένη απόφαση, πάντως, δεν αναμένονται αλλαγές στις κατηγορίες των προϊόντων, χωρίς να αποκλείεται πάντως η προσθήκη μίας κατηγορίας, ειδικά για τους πάσχοντες από διαβήτη. Μέχρι χθες το βράδυ το κείμενο της απόφασης δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς οι αρμόδιοι παράγοντες επιχειρούσαν να συμπεριλάβουν λύσεις για τα διάφορα προβλήματα που εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του «καλαθιού».

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η απόφαση θα προβλέπει ότι κάθε προϊόν που συμμετέχει στο «καλάθι» θα φέρει στο ράφι ταμπελάκι με το ειδικό λογότυπο, το οποίο θα έχει διαστάσεις τουλάχιστον 10×10 cm. Δεύτερον, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι». Και αυτό διότι τις πρώτες ημέρες εντοπίστηκαν περιπτώσεις άδειων ραφιών ή σκόπιμη συμμετοχή στο «καλάθι» των λεγόμενων «κοντολήξιμων» προϊόντων (προϊόντα των οποίων πλησιάζει η ημερομηνία λήξης). Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προβλέπεται η επιβολή προστίμου, ενώ σε περιπτώσεις που για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπορούν να τοποθετηθούν τα ίδια είδη, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να ενημερώνει επισήμως τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και να αντικαθιστά το προϊόν με επίσης άλλον παρόμοιο σε χαμηλή τιμή κωδικό.

Η τρίτη αλλαγή αφορά την αναγραφή των μεταβολών των τιμών για τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι». Η πληροφορία αυτή, ωστόσο, θα υπάρχει μόνο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis.gov.gr και όχι στα ταμπελάκια με τις τιμές στα φυσικά καταστήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.