Τουρκια: Πολιτικος σεισμος μετα την καταδικη Ιμαμογλου

Φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

«Με αυτή την απόφαση ο Ερντογάν επέλεξε τον πολιτικό του αντίπαλο στις προεδρικές εκλογές που μάλλον θα είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου», σχολίαζαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, για τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών, για «εξύβριση» δημοσίων αξιωματούχων.

Σε περίπτωση που η απόφαση οριστικοποιηθεί, τότε ο κ. Ιμάμογλου θα είναι αντιμέτωπος με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και δεν θα μπορεί να είναι δήμαρχος, ούτε και να διεκδικήσει την εκλογή του. Ο συνήγορός του, Κεμάλ Πολάτ, είπε ότι θα ασκήσει έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την ποινή. Η διαδικασία εξέτασης της υπόθεσης από το Εφετείο μπορεί να διαρκέσει όμως και δύο χρόνια.

Η καταδίκη του αφορά ομιλία του το 2019, κατά την οποία ανέφερε ότι αυτοί που ακύρωσαν τις τοπικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης εκείνη την περίοδο, ήταν «ανόητοι».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης και στο σημείο έσπευσαν ο κ. Ιμάμογλου και η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενερ. Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στην ομιλία του δήλωσε πως «η απόφαση δείχνει την κατάσταση που βρίσκεται η Τουρκία, όμως ο λαός –όπως το 2019– έδωσε την απάντησή του στις κάλπες, έτσι θα κάνει και στις εκλογές του 2023», για να προσθέσει ότι «το 2023 όλα θα γίνουν ακόμη πιο όμορφα».

Η Μεράλ Ακσενέρ –αφού εξέφρασε τη στήριξή της στον κ. Ιμάμογλου– δήλωσε «ζήτω η ελευθερία, ανάθεμα στην τυραννία». Η ίδια υπενθύμισε πως το 1998 στον κ. Ερντογάν είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και ότι «από εκεί άρχισε μια πολιτική ιστορία· σήμερα αρχίζει μια νέα ιστορία».

Σήμερα, οι έξι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα συσκεφθούν στο κτίριο της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης για να δείξουν τη συμπαράστασή τους στον κ. Ιμάμογλου. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως με τις εξελίξεις αυτές αυξάνεται η πιθανότητα της επιλογής του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης ως υποψηφίου προέδρου της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι οριστική και τονίζουν πως όλοι θα πρέπει να περιμένουν την απόφαση του Εφετείου.

Ο κ. Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) βρέθηκε στο στόχαστρο αφού προκάλεσε τον Μάρτιο του 2019 την πιο πικρή ήττα στο κόμμα του Ερντογάν, κερδίζοντας τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, την οποία είχε επί 25 χρόνια το κυβερνών κόμμα AKP.

Η εκλογή του αρχικά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία αναγκάστηκε ωστόσο να υποχωρήσει τρεις μήνες αργότερα μπροστά στην κινητοποίηση του εκλογικού σώματος που προσέφερε στον αντιπολιτευόμενο μια ακόμη ευρύτερη νίκη. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πολιτική πορεία είχε και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δημάρχου Κωνσταντινούπολης, το Κόμμα της Ευημερίας κρίθηκε παράνομο από το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν, ο Ερντογάν έγινε ένας από τους κύριους ομιλητές. Η δημόσια ανάγνωση εθνικιστικού ποιήματος θεωρήθηκε προτροπή για τέλεση αδικήματος και υποκίνηση σε θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να καταδικαστεί το 1999 σε δεκάμηνη φυλάκιση, που συνοδεύτηκε από αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Η περιπέτεια αυτή οδήγησε στην ηρωοποίησή του και μερικά χρόνια αργότερα, το 2003, ανέβηκε στην εξουσία.

Αυστηρό μήνυμα από Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Βαθιά ανησυχία και απογοήτευση» προκάλεσε η καταδίκη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις. Σε αυστηρό ύφος ο Βεντάντ Πατέλ, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε χθες ότι «η άδικη καταδικαστική απόφαση κατά του δημάρχου Ιμάμογλου δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεβασμό των βασικών ελευθεριών ή το κράτος δικαίου» και προσέθεσε ότι «παραμένουμε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις διαρκείς δικαστικές διώξεις εναντίον της κοινωνίας των πολιτών, των ΜΜΕ, πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών της Τουρκίας, όπως εξάλλου και τις μακρές περιόδους προφυλακίσεων».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.