Τουρκια: Ο Ερντογαν δεν μπορει να πιασει το 50%

Τι λένε οι νέες δημοσκοπήσεις

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να «πιάσει» το 50%, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις, που διεξάγονται ενόψει των εκλογών στην Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο κοινός υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας, φαίνεται ότι πιθανότατα θα κερδίσει τις εκλογές, περνώντας το 50% στον πρώτο γύρο.

Ο Κεμάλ Οζκιράζ (AVRASIA), ο Οζέρ Σεντζάρ (METROPOLL) και ο Μεχμέτ Ποστεκί (ORC) αξιολόγησαν την τελευταία κατάσταση σχετικά με τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Και τα 3 ονόματα δήλωσαν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με τον Ποστεκί (ORC*), υπήρξε μείωση από 53% σε 38-40% στην (κυβερνητική) Λαϊκή Συμμαχία και οι σημαντικότεροι λόγοι για αυτό είναι τα ζητήματα της οικονομίας, της δικαιοσύνης και των προσφύγων: «Όταν κοιτάμε τη γενική τάση, βλέπουμε ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα ολοκληρώσει τις εκλογές στον πρώτο γύρο. Με ή χωρίς την υποστήριξη του Μουχαρέμ Ιντζέ, θέλω να το υπογραμμίσω αυτό».

Σύμφωνα με τον Οζέρ Σεντζάρ (METROPOLL**), τίποτα δεν είναι ακόμη οριστικό και σαφές αυτή τη στιγμή, αλλά η Λαϊκή Συμμαχία κινείται γύρω στο 43,5% για τις βουλευτικές εκλογές. Ο Σεντζάρ είναι της άποψης ότι αν δεν υπάρξει μεγάλη αλλαγή, η Λαϊκή Συμμαχία θα πάρει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα φτάσει ακόμη και τους 301 βουλευτές.

Ο Σεντζάρ δήλωσε ότι παρόλο που ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν κατά 2,5% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου, αυτό το ποσοστό δεν είναι ένα ποσοστό που δεν θα αλλάξει. Ο Σεντζάρ τόνισε ότι το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει ο Μουχαρέμ Ιντζέ είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο:

Για τους υποψήφιους προέδρους, ο Σεντζάρ υποστηρίζει ότι δεν μπορείς να ξεπεράσεις τον Ερντογάν με ποσοστό 2,5%. Απαιτείται διαφορά τουλάχιστον 8-9%. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Μαρτίου, ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να κερδίσει στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, αν οι εκλογές πάνε στον δεύτερο γύρο, νομίζω ότι όποιος ξεπεράσει τους 301 βουλευτές έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει και την προεδρία.

Σύμφωνα με τον Κεμάλ Οζκιράζ (AVRASIA***), ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται ότι θα κερδίσει στον πρώτο γύρο και προβλέπει ότι άλλοι 2 υποψήφιοι θα αποχωρήσουν από την κούρσα, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Τότε οι ψηφοφόροι θα στραφούν στον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές, προσθέτοντας ότι το ποσοστό υποστήριξης των ψηφοφόρων του HDP προς το πρόσωπο του Κιλιτσντάρογλου αυξήθηκε στο 94%.

*Η ORC Research θεωρείται μία εταιρεία κοντά στον Ερντογάν και εμφανίζει συνήθως τα υψηλότερα ποσοστά του ΑΚΡ.

**Αξιόπιστη, φιλικά προσκείμενη στην αντιπολίτευση.

*** Φιλικά προσκείμενη στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP (αξιωματική αντιπολίτευση)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.