Τουρκια: Κατασκευαστης «νεκροθαφτης» προσπαθησε να φυγει απο την χωρα

Εργολάβος πολυτελούς συγκροτήματος συνελήφθη στο αεροδρόμιο, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στο Μαυροβούνιο έχοντας επάνω του μεγάλο χρηματικό ποσό

Ενώ οι νεκροί αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, οι υπεύθυνοι για τα κτίρια που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι λόγω κακοτεχνιών, παγιδεύοντας χιλιάδες στο ερείπιά τους, σπεύδουν να εξαφανιστούν.

Στην Τουρκία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε απόψε πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 19.875 θάνατοι, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 79.717.

800 από τους νεκρούς είναι θύματα κατασκευαστή ενός 12όροφου κτιρίου, ο οποίος συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έχοντας επάνω του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ετοιμαζόταν να φύγει από τη χώρα με προορισμό το Μαυροβούνιο. Το πολυτελές συγκρότημα, με 250 διαμερίσματα, στην επαρχία Χατάι, στη νοτιοανατολική Τουρκία, που το διαφήμιζε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ως «μια γωνιά του παραδείσου», γκρεμίστηκε ολοσχερώς.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γκανέζος ποδοσφαιριστής Κριστιάν Ατσού της Χατάισπορ, και ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας Τανέρ Σαβούτ πιστεύεται πως είναι μεταξύ των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα. Ομάδες διασωστών επιχειρούν ακόμη στο σημείο για να βρουν επιζώντες.

Από την Δευτέρα, πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν τις ευθύνες  κατασκευαστών που χρησιμοποίησαν υλικά κακής ποιότητας ή δεν τήρησαν τους κανονισμούς στην οικοδόμηση κτιρίων. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε ότι σήμερα κατατέθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ η πρώτη μήνυση και αναμένεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες.

«Οι έρευνες για τα κτίρια που κατέρρευσαν είναι σε εξέλιξη. Οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.