Τουριστικες επιχειρησεις: Βουτια στα ταμεια με χιλιαδες εργαζομενους στον αερα

Απογοήτευση στις τοπικές αγορές και τα καταστήματα εστίασης της Χαλκιδικής, με εκτιμήσεις για πτώση του τζίρου έως και 80% - Φόβοι για χιλιάδες άνεργους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Έναν διαφορετικό Ιούνιο διανύουν οι άνθρωποι του τουρισμού. Όπως λένε επιχειρηματίες που μιλούν στη «ΜτΚ», μέχρι στιγμής στη Χαλκιδική έχουν κάνει την εμφάνιση τους ελάχιστοι επισκέπτες από Βουλγαρία και Σερβία, ενώ οι Θεσσαλονικείς επισκέπτονται τα εξοχικά τους μόνο τα Σαββατοκύριακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ταμεία να έχουν αρνητικό πρόσημο σε εμπορικά μαγαζιά και τα καταστήματα εστίασης.

«Τα καταστήματα εστίασης έχουν δουλειά μόνο τα Σαββατοκύριακα. Πιστεύουμε από την επόμενη εβδομάδα που θα κλείσουν τα σχολεία, θα έρθουν οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς στα εξοχικά τους, έτσι ίσως να έχουμε μια καλύτερη κίνηση και τις καθημερινές» τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννης Κουφίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στα εμπορικά καταστήματα είναι ακόμα χειρότερη, καθώς «σε κάποια μαγαζιά δεν μπαίνει άνθρωπος». Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον Ιούνιο, με τα συγκεκριμένα δεδομένα, δείχνουν μια μεγάλη βουτιά στα ταμεία των επιχειρήσεων που τρέφονται από τον τουρισμό. «Εκτιμάμε ότι σε κάποια καταστήματα οι τζίροι έχουν πτώση έως και 80% σε σχέση με πέρυσι τον Ιούνιο» ισχυρίζεται ο κ. Κουφίδης, σημειώνοντας πως στα τέλη του μηνός το Επιμελητήριο θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη έρευνα ανά κλάδο για να αποτιμηθεί η κατάσταση με συγκεκριμένους αριθμούς. «Πρέπει να δούμε αναλυτικά τι ζημιά έχει υποστεί κάθε κλάδος, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να μην οδηγηθούν σε λουκέτα».

Την ώρα που οι επιχειρηματίες βλέπουν πτώση στους τζίρους τους και μεγάλες τουριστικές μονάδες ενδέχεται να παραμείνουν κλειστές, το μέλλον χιλιάδων εποχιακών εργαζομένων είναι αβέβαιο. «Ακόμα δεν μπορούμε να κάνουμε υπολογισμούς, αλλά φοβόμαστε πως η ανεργία εργαζομένων που δούλευαν σε τουριστικές επιχειρήσεις θα φτάσει έως και το 50%. Αν προσθέσουμε και τους εργαζόμενους με σύμβαση μερικής απασχόλησης, τότε ίσως φτάσουμε στο 60-70%» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Κυριάκος Τσιάουσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων σε Θεσσαλονίκη, Πιερία και Χαλκιδική. Η ανησυχία των εργαζομένων που δούλευαν σε ξενοδοχεία είναι μεγάλη, καθώς ήδη αρκετά ξενοδοχεία ανακοίνωσαν πως θα παραμείνουν κλειστά. «Στη Θεσσαλονίκη πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν ακόμα και όπως ακούγεται τα περισσότερα δεν θα ανοίξουν ούτε τον Ιούλιο. Η κατάσταση στα εποχιακά ξενοδοχεία είναι ακόμα χειρότερη» σημειώνει ο κ. Τσιάουσης.

«Έως και 90% η πτώση στα ταμεία μας»

Απογοητευτική είναι η κίνηση στις τοπικές αγορές της Χαλκιδικής, όπου τα προηγούμενα έτη η άνοδος ξεκινούσε από τα μέσα Απριλίου. «Αν και είμαστε ανοιχτά, μοιάζει σαν να έχουμε κατεβασμένα ρολά. Δεν υπάρχουν πελάτες» αναφέρει ο Γρηγόρης Δημητριάδης που διατηρεί μαγαζί με ρούχα στην Καλλιθέα από το 2012. Η οικογένεια του δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1987 και όπως λέει πρώτη φορά βιώνουν αυτή την κατάσταση. «Σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, έχουμε έως και 90% μείωση στα ταμία μας. Τους τζίρους που πιάναμε σε τρεις ημέρες, τώρα τους αγγίζουμε μέσα σε ένα μήνα» υποστηρίζει, ελπίζοντας πως τον επόμενο μήνα θα φθάσουν στη Χαλκιδική επισκέπτες από την Ρωσία και την βορειοδυτική Ευρώπη.

Παρόμοια όμως είναι η εικόνα και στον κεντρικό πεζόδρομο της Καλλικράτειας, όπου υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε κάθε απόγευμα να είναι γεμάτος. «Η κίνηση δεν έχει καμία σχέση με πέρυσι. Ειδικά τις καθημερινές είναι απογοητευτική» μεταφέρει ο Θάνος Μπάκας, που διατηρεί πιτσαρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελπίδες είναι μικρές για τον Ιούλιο, καθώς «ακούγεται ότι υπάρχουν πολλές ακυρώσεις από Σέρβους, μετά την περιπέτεια με το ‘μπλόκο’ στον Προμαχώνα».

«Πάγωμα» στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων και σκαφών

Σαν τα τέλη Ιανουαρίου είναι η ζήτηση σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στη Χαλκιδική, σύμφωνα με την Ελένη Μανωλά. «Κανονικά τέτοια περίοδο νοικιάζαμε 100-200 αυτοκίνητα, τώρα με το ζόρι μέχρι 10» επισημαίνει η υπεύθυνη της εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων στην Κρυοπηγή. «Έχουμε κάποιες κρατήσεις στις 5 Ιουλίου από τουρίστες που θα φτάσουν στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’. Ωστόσο, αν πρώτα δεν τους δούμε, δεν μπορούμε να πιστέψουμε τίποτα» αναφέρει η κ. Μανωλά, τονίζοντας πως για τα περισσότερα οχήματα δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα ούτε πινακίδες κυκλοφορίας.

«Οι Βαλκάνιοι έρχονται οδικώς, οπότε δεν χρειάζονται αυτοκίνητα. Εμείς δουλεύουμε κυρίως με τουρίστες από την Ρωσία και τη δυτική Ευρώπη. Ωστόσο τα μηνύματα που λαμβάνουμε δεν είναι θετικά» τονίζει ο Χρήστος Ευθυμιάδης, που διατηρεί εταιρεία ενοικίασης οχημάτων στην Καλλιθέα. «Αυτή την περίοδο νοικιάζουμε από ελάχιστα ως μηδενικά αυτοκίνητα. Τις προηγούμενες χρονιές, η κίνηση ξεκινούσε από αρχές Απριλίου και έως τον Ιούνιο είχαμε πάρει πινακίδες για όλα τα αυτοκίνητα μας» σημειώνει.

Δεμένα είναι και τα περισσότερα ενοικιαζόμενα σκάφη στις χερσονήσους της Χαλκιδικής, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν επισκέπτες που να δηλώνουν ενδιαφέρον. «Είναι σαν να υπολειτουργούμε. Τις προηγούμενες χρονιές, τέτοια περίοδο είχαμε πληρότητα 90%» δηλώνει ο υπεύθυνος εταιρείας ενοικιάσεων σκαφών με έδρα την Σιθωνία, Αλέξης Μιχαηλίδης.

Μείωση συμμετοχών 40% στις κατασκηνώσεις

Σαν κλειστές δομές θα λειτουργούν φέτος οι παιδικές κατασκηνώσεις, σύμφωνα με τα μέτρα και τους κανονισμούς που ανακοινώθηκαν. Οι περισσότερες αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους 1 Ιουλίου με 40% μείωση στην πληρότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων Παναγιώτη Μπαρδάκη, ο οποίος δηλώνει στη «ΜτΚ» ότι «ο αριθμός των κρατήσεων είναι πεσμένος, αλλά είναι κοντά σε αυτό που φανταζόμασταν. Έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να μειώσουμε την πληρότητά μας, λόγω των αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται στα κρεβάτια».

Όπως λένε οι υπεύθυνοι κατασκηνώσεων, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι εφαρμόσιμα και καλύπτουν τις ανάγκες προστασίας από τον COVID-19. «Θα είμαστε ακόμα πιο αυστηροί και όποιο μέτρο συστήνεται, εμείς θα το επιβάλλουμε. Θα λειτουργούμε όσο τον δυνατόν περισσότερο ως κλειστή δομή» λέει ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ Ιωάννης Σωσσίδης για τις κατασκηνώσεις της αδελφότητας. Δίσκοι μιας χρήσης, ειδικά σκεύη, τρόφιμα σε ζελατίνες και ανά ομάδες θα γίνεται η σίτιση εντός των δομών. «Ούτε φρέσκο ψωμί δεν θα παίρνουμε για να μην έχουμε καθημερινές εξωτερικές επαφές. Όλα θα είναι συσκευασμένα, ενώ η τροφοδοσία θα γίνεται μια φορά την εβδομάδα» αναφέρει ο κ. Σωσσίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ακυρώσεις μέχρι τις αρχές Ιούνιου ήταν στο 5%, ενώ πλέον αγγίζουν το 15%.

«Υπάρχουν πολλά ‘συστήνεται’ στα μέτρα, που αυτό δίνει την ελευθερία στους κατασκηνωτές να κινηθούν όπως θέλουν, συμβουλευόμενοι πάντα τους ειδικούς» σημειώνει ο Γιώργος Γεωργιάδης, υπεύθυνος στην κατασκήνωση «Τσαφ – Τσουφ», τονίζοντας ότι τα μέτρα είναι αυστηρότερα για τις δομές που φιλοξενούν ΑμΕΑ. «Δεν υπάρχει το ίδιο ενδιαφέρον για κρατήσεις όπως άλλες χρονιές. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό» συμπληρώνει. Σε κάθε κατασκήνωση θα υπάρχει πλέον και υπεύθυνος για τον COVID-19, ο οποίος θα ελέγχει αν τηρούνται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα υγιεινής. Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος, το παιδί θα απομονώνεται και θα υποβάλλεται σε τεστ. Αν βγει θετικό θα αποχωρήσει από την κατασκήνωση και θα ακολουθήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που βγει αρνητικό, θα μπορεί να επιστρέψει στην ομάδα του μετά από τρεις ημέρες.

Πηγή: makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.