Το πικρομελο Σαμοθρακης ξετρελαινει τα Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα!

Ο Γιώργος Βασιλούδιας είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε και ανέδειξε το πικρόμελο, το οποίο διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό Great Taste Awards

Ένα προϊόν που ανακάλυψε και ανέδειξε ένας 47χρονος, ο οποίος εργάζεται σαν πυροσβέστης στη Σαμοθράκη, κατάφερε να διακριθεί στον διεθνή διαγωνισμό Great Taste Awards, να γίνει «best seller» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και να βρίσκεται, πλέον, σε διαδικασία πιστοποίησης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Ο λόγος για το ανοιξιάτικο πικρόμελο της Σαμοθράκης, το οποίο ανακάλυψε ο μελισσοκόμος Γιώργος Βασιλούδιας, που υπηρετεί, ταυτόχρονα, ως πυροσβέστης στο ακριτικό νησί. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα μέλη της οικογένειας Βασιλούδια ασχολούνται με το μέλι για τρεις γενιές και τοποθέτησαν την πρώτη κυψέλη πριν από περίπου 100 χρόνια. Ο 47χρονος πυροσβέστης, μαζί με την πολύτιμη συνδρομή του επίκουρου καθηγητή εφαρμοσμένης μελισσοκομίας στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αλέξανδρο Παπαχριστοφόρου, ανέδειξαν το ανοιξιάτικο πικρόμελο της Σαμοθράκης, το πήγαν στον διεθνή διαγωνισμό και εκεί απέσπασαν βραβείο δύο αστεριών.

Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» για το προϊόν του, ο κ. Βασιλούδιας είπε πως «το ανοιξιάτικο πικρόμελο προέρχεται αποκλειστικά από μελίσσια που βρίσκονται στη βορειοανατολική Σαμοθράκη, όπου υπάρχουν σπάνια φυτά. Το μαζεύαμε κάθε χρόνο, αλλά το κρατούσαμε στις αποθήκες διότι οι καταναλωτές δεν το προτιμούσαν. Ηταν λίγο πικρό σε σχέση με τα υπόλοιπα. Πριν από δέκα χρόνια και σε μία περίοδο που ήμουν κουρασμένος και καταβεβλημένος από τη δουλειά, έφαγα μια κουταλιά από το συγκεκριμένο μέλι και αμέσως τονώθηκα. Λίγα χρόνια αργότερα, μετέφερα την εμπειρία μου στον Αλέξανδρο Παπαχριστοφόρου, ο οποίος άρχισε τις έρευνες πάνω στο ανοιξιάτικο πικρόμελο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά του, διαθέτει πολύ υψηλά επίπεδα πολυφαινολικού φορτίου με εξαιρετικά ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντι-ιική δράση».

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου στάθηκε, σε συνέντευξή του, στη σημασία της διάκρισης του μελιού στα Great Taste Awards, τονίζοντας ότι «είναι ο πιο αναγνωρίσιμος παγκοσμίως στο καταναλωτικό κοινό διαγωνισμός με τα βραβευμένα σε αυτόν προϊόντα να έχουν, στη συνέχεια, μεγάλη απήχηση στην αγορά. Προσωπικά, το αποτέλεσμα μου έδωσε μεγάλη χαρά και δικαίωση. Πιστέψαμε στο συγκεκριμένο μέλι και το μελετήσαμε. Το γεγονός ότι το στείλαμε σε ένα αμιγώς γευσιγνωστικό διαγωνισμό ήταν ρίσκο, διότι στο μέσο κοινό δεν άρεσε επειδή αφήνει υπόπικρη γεύση».

Ο κ. Παπαχριστοφόρου ήταν αυτός που προέτρεψε τον κ. Βασιλούδια να δηλώσει το ανοιξιάτικο πικρόμελο Σαμοθράκης στον διεθνή διαγωνισμό γευσιγνωσίας που διεξήχθη στο Λονδίνο. Εεκί, το προϊόν ξεχώρισε ανάμεσα σε συνολικά 14.195 προϊόντα και 365 συμμετοχές που αφορούσαν το μέλι. Σημειώνεται ότι τη διάκριση των δύο αστέρων για τη γεύση τους απέσπασε μόνον το 11% επί του συνόλου των προϊόντων που συμμετείχαν.
Αξίζει να σημειωθει πως η επιτυχία και η διάκρισή του δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους εμπόρους. Η φετινή παραγωγή του ανοιξιάτικου πικρόμελου ανήλθε σε 500 κιλά και πουλήθηκε, στο σύνολό της, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το μέλι συσκευάστηκε σε ειδικό εργαστήριο της Λήμνου σε βάζα των 130, 220 και 270 γραμμαρίων και μεταφέρθηκε στα Εμιράτα, όπου το βαρύτερο από αυτά θα πωλείται στη λιανική στην τιμή των 60 ευρώ, γεγονός που εκτινάσσει την τιμή ανά κιλό στα 222 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.