«Θυμα» του πολεμου και η ενημερωση: Οι περιπτωσεις σε BBC και Guardian

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα δύο κορυφαίων βρετανικών μέσων, με τον Guardian να απολύσει σκιτσογράφο και σκίτσο κατά του Μπένιαμιν Νετανιάχου και το BBC να βάζει «στον πάγο» έξι ρεπόρτερ στο πλαίσιο έρευνας για ενέργειες υπέρ της Χαμάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις πολεμικές συγκρούσεις έτσι και στην περίπτωση τη Γάζας, η ενημέρωση βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό.

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα δύο κορυφαίων βρετανικών μέσων, με τον Guardian να απολύσει σκιτσογράφο και σκίτσο κατά του Μπένιαμιν Νετανιάχου και το BBC να βάζει «στον πάγο» έξι ρεπόρτερ στο πλαίσιο έρευνας για ενέργειες υπέρ της Χαμάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο σκιτσογράφος Στιβ Μπελ απολύθηκε από τον Guardian, στον οποίο εργαζόταν για περισσότερο από 40 χρόνια, γιατί σε γελοιογραφία του απεικονίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να φοράει γάντια του μποξ, με ένα από τα οποία κρατά ένα νυστέρι στραμμένο στην εκτεθειμένη κοιλιά του, στην οποία έχει χαράξει το περίγραμμα της Λωρίδας της Γάζας. Στη λεζάντα, ο Νετανιάχου δηλώνει: «Κάτοικοι της Γάζας, φύγετε από εδώ τώρα!», υπονοώντας ότι ήταν ο ίδιος ο Νετανιάχου που δημιούργησε τη Χαμάς και κατά συνέπεια τη βάναυση βία της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Η γελοιογραφία, που υποβλήθηκε στην εφημερίδα προς δημοσίευση, απορρίφθηκε ως απαράδεκτη, αλλά στη συνέχεια κατέληξε στα social media.

Από την πλευρά του το BBC ανακοίνωσε ότι έξι ρεπόρτερ στη Μέση Ανατολή τίθενται «εκτός αέρα», καθώς ξεκίνησε έρευνα εις βάρος τους για αναρτήσεις και ενέργειες στα social media που θεωρήθηκε ότι ήταν υποστηρικτικές προς τη Χαμάς.

Το δίκτυο μιλάει για αυστηρούς κανόνες αμεροληψίας που διέπουν τη δραστηριότητα των εργαζομένων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακολουθώντας, δηλαδή, τις ενέργειές τους.

Τώρα οι έξι δημοσιογράφοι του BBC News Arabic, ανάμεσά τους ανταποκριτές σε Αίγυπτο και Λίβανο, φέρονται να έκαναν ανάρτηση ή να έκαναν like σε αναρτήσεις που υποστήριζαν την Παλαιστίνη ή επέκριναν τη στάση του Ισραήλ.

«Παίρνουμε τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολύ στα σοβαρά» υποστηρίζει το BBC στην ανακοίνωσή του, ενώ οι επίμαχες αναρτήσεις έχουν κατέβει.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι Financial Times, τα ονόματα ορισμένων από τους δημοσιογράφους βγήκαν στη δημοσιότητα με αποτέλεσμα να διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά τους.

Σημειώνεται ότι το BBC έχει δεχθεί επικρίσεις από πολιτικούς επειδή αποκαλεί τα μέλη της Χαμάς «μαχητές» και όχι «τρομοκράτες», ενώ το θέμα σχολίασε χθες και η Ντάουνινγκ Στριτ κάνοντας λόγο για την τρίτη πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση από τη δεκαετία του 1970 παγκοσμίως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.