Θεσσαλονικη: Υποπτο δειγμα μεταλλαγμενου στελεχους σταλθηκε στην Αθηνα

«Θέμα χρόνου να ανακοινωθούν τέτοιου είδους κρούσματα και από την κεντρική Μακεδονία» σύμφωνα με αν. καθηγήτρια ιατρικής του ΑΠΘ

Ένα ύποπτο δείγμα για μεταλλαγμένο στέλεχος του κορoνοϊού στάλθηκε από τη Θεσσαλονίκη στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr τις οποίες επιβεβαιώνει η αν. καθηγήτρια ιατρικής σχολής και του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ Γεωργία Γκιούλα «τα δείγματα που ελέγχονται κι έχουν ισχυρές ενδείξεις, αποστέλλονται στην Ακαδημία Αθηνών για να επιβεβαιωθεί αν πραγματικά πρόκειται για το μεταλλαγμένο στέλεχος ή όχι. Τα μικροβιολογικά εργαστήρια, ακόμη και αυτά των νοσοκομείων, δεν μπορούν να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους για μεταλλαγμένο στέλεχος. Στο εργαστήριο του ΑΠΘ φτάνουμε ως ένα σημείο κι όταν βλέπουμε κάποιες ενδείξεις στις τιμές, το στέλνουμε στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής υπήρχε ένα τέτοιο δείγμα, αλλά δεν έχουμε ακόμη απάντηση για το αν πράγματι επρόκειτο για το μεταλλαγμένο στέλεχος».
 
Η κα Γκιούλα συμπλήρωσε ότι «είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Θεσσαλονίκη και θα ανακοινωθεί κεντρικά όπως έγινε και με τα 32 που ανακοινώθηκαν τελευταία».
 
Να θυμίσουμε ότι το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) εντόπισε στην Ελλάδα το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του SARS-CoV-2. Το ΙΙΒΕΑΑ προσδιορίζει την πλήρη αλληλουχία του γονιδιώματος του κορoνοϊού σε θετικά κρούσματα που ανιχνεύονται στις πύλες εισόδου για την μοριακή χαρτογράφηση των στελεχών που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια. Έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 90.000 μοριακές εξετάσεις για την ανίχνευση του κορωνοϊού σε δείγματα που αποστέλλονται από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Νοσοκομεία Αττικής και Κέντρα Υγείας), τον ΕΟΔΥ και από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
 

Πηγή: www.makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.