Θεσσαλονικη: Νεα καταληψη φοιτητων στην Πρυτανεια του ΑΠΘ για το νομοσχεδιο Κεραμεως

Διήμερος αποκλεισμός του ΑΠΘ από αύριο - Φοιτητικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση

Στην κατάληψη της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου προχώρησαν νωρίς σήμερα το πρωί φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές καταγγέλλουν με αυτό τον τρόπο «το νομοσχέδιο έκτρωμα για την ανώτατη εκπαίδευση».
Όπως επισημαίνεται σε σχετική τους ανακοίνωση, τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στον χώρο, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.
 
Οι φοιτητές ήδη οργανώνουν τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης της πάλης τους ενάντια στο νομοσχέδιο και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, απαιτώντας να επαναλειτουργήσουν οι σχολές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Οι αντιδράσεις τους εστιάζονται στην πρόβλεψη θέσπισης Ομάδας Πανεπιστημιακής Προστασίας Ιδρυμάτων, ορίου φοίτησης, πειθαρχικού δικαίου και νέου συστήματος υπολογισμού της βάσης εισαγωγής. Οι φοιτητικές παρατάξεις ζητούν ακόμη την απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος τριών φοιτητών των Τμημάτων Φιλολογίας και Αρχιτεκτονικής, οι οποίοι τον περασμένο μήνα συνελήφθησαν την ώρα επεισοδίων σε συγκέντρωση των ΕΑΑΚ στην Πλατεία Δικαστηρίων.
 
Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Γεωπονίας, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Μουσικού, Πληροφορικής, Πολιτικών Επιστημών, ΣΟΦΕΘ, Φιλολογικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Νομικής, ΠΤΔΕ, Φαρμακευτικής, Ψυχολογίας του ΑΠΘ κατέληξαν σε έναν πλούσιο αγωνιστικό σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, με κορύφωση τα συλλαλητήρια της 10ης Φλεβάρη.
 
Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:
 
Κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ τη Δευτέρα 8 Φλεβάρη, διήμερο αποκλεισμό του ΑΠΘ και καταλήψεις στις σχολές όπου έχουν λάβει αποφάσεις οι ΦΣ την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Φλεβάρη, φοιτητικό συλλαλητήριο το πρωί της Τετάρτης 10 Φλεβάρη και παλλαϊκό – πανεργατικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης το απόγευμα της ίδιας μέρας, και τέλος συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 11 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.
 
Παράλληλα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στα όργανα διοίκησης του ΑΠΘ και σε νέες Γενικές Συνελεύσεις.

Πηγή: makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.