Θεσσαλονικεις οι «νεοσυλλεκτοι» στην επιτροπη για τον κορονοιο

Μιλούν στη «ΜτΚ» λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τοποθέτησή τους με απόφαση του υπουργού Υγείας

Επιπλέον δύο μέλη, επιστήμονες του ΑΠΘ μετρά τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και προχωρά σε σχετικές εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των εκπροσώπων των αρχών και των φορέων της Θεσσαλονίκης μετά τον «μαύρο Νοέμβρη», μήνα κατά τον οποίο τα κρούσματα στην πόλη πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία, τα νοσοκομεία «κοκκίνισαν», οι κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) γέμισαν και χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή μόνοι εξαιτίας του φονικού ιού. Η παρουσία περισσοτέρων των δύο μελών από τη Θεσσαλονίκη που μέχρι πρόσφατα συμμετείχαν στην Επιτροπή, ήταν ένα πάγιο αίτημα των τοπικών παραγόντων προς την κυβέρνηση, την οποία άλλωστε πολλοί κατηγόρησαν για αργά αντανακλαστικά και μη λήψη έγκαιρων μέτρων.
 
Πρόκειται για τον Βασίλειο-Παντελεήμονα Μποζίκα, καθηγητή Ψυχιατρικής και Συμεών Μεταλλίδη, αναπληρωτή καθηγητή Λοιμωξιολογίας – Παθολογίας που είναι το 32ο και 33ο μέλος της Επιτροπής, αντίστοιχα. Οι κ.κ. Μποζίκας και Μεταλλίδης μιλούν στη «ΜτΚ» και καταθέτουν τις προτάσεις τους για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας.
 
 
 

Βασίλειος – Παντελεήμων Μποζίκας

 
Ο ορισμός του καθηγητή Ψυχιατρικής και διευθυντή της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, που βρίσκεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Βασιλείου-Παντελεήμονα Μποζίκα ως μέλους της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ανακοινώθηκε από τον Βασίλη Κικίλια στα τέλη του περασμένου έτους. Ο κ. Μποζίκας είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και έλαβε τον τίτλο ειδικότητας στη Ψυχιατρική το 1999. Τον Δεκέμβριο του 2003 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως λέκτορας Ψυχιατρικής. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), πρόεδρος του κλάδου Ψυχομετρικών και Νευροψυχολογικών Μετρήσεων της ΕΨΕ και γραμματέας του κλάδου Έγκαιρης Παρέμβασης στη Ψύχωση της ΕΨΕ. Tο κύριο ερευνητικό και κλινικό ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στη ψυχοφαρμακολογία, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, 1ο ψυχωτικό επεισόδιο, ψυχομετρία, νευροψυχολογία και στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στη ψυχική υγεία. Έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε περισσότερες από 330 ερευνητικές εργασίες που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή και Ελληνικά περιοδικά ή ανακοινώθηκαν σε διεθνή και Ελληνικά συνέδρια. Είναι επίσης, ένας από τους τέσσερις εθνικούς συντονιστές της «Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Collaborative Outcomes study on Health and Functioning during Infection Times)» (COH-FIT).
 
Ο κ. Μποζίκας έχει συμμετάσχει ήδη στις τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Μιλώντας στη «ΜτΚ» εστιάζει σε τρία επίπεδα, όπως λέει, προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία του κορονοϊού: το βιολογικό πρόβλημα, οι ψυχολογικές επιπτώσεις και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ως αποτέλεσμα της πανδημίας. «Με την τοποθέτησή μου ως μέλους της Επιτροπής αναγνωρίζεται από την πολιτεία το δεύτερο επίπεδο» λέει χαρακτηριστικά. «Έχω ήδη προχωρήσει σε κάποιες προτάσεις, όπως για παράδειγμα τρόπους στήριξης των παιδιών από δασκάλους και καθηγητές στο άνοιγμα των σχολείων» σχολιάζει ο καθηγητής Ψυχιατρικής.
 
Στο ερώτημα εάν η πανδημία θα έχει ψυχολογικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά των Ελλήνων απαντά: «Ήδη υπάρχουν επιπτώσεις. Υπάρχει μία μεγάλη πίεση που εκδηλώνεται με αρνητικά συναισθήματα όπως είναι το άγχος, η κατάθλιψη, ο θυμός που ήδη τον βλέπουμε να υπάρχει σε πολλούς. Ήδη έχουμε αυτού του είδους τις συνέπειες» αναφέρει ο κ. Μποζίκας.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο με την τοποθέτηση επιστημόνων του ΑΠΘ στην επιτροπή ως μέλη, το αποτέλεσμα θα είναι να «έχουμε μια πιο άμεση ματιά του τι συμβαίνει στην πόλη μας. Μη ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη πιέστηκε πολύ το προηγούμενο διάστημα. Ήταν η πόλη που χτυπήθηκε περισσότερο από το δεύτερο κύμα στην χώρα μας και βλέπουμε ακόμα πως υπάρχουν προβλήματα που ξεπερνιούνται. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στην Επιτροπή μία καλύτερη εικόνα της πόλης. Για να γίνει αυτό πρέπει να ζεις στην πόλη, να γνωρίζεις τους ρυθμούς της, τους ανθρώπους της, τους φοιτητές της που είναι μαζεμένοι στο κέντρο» εξηγεί ο κ. Μποζίκας. «Πλέον αποτυπώνεται στον καθημερινό λόγο ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν την πανδημία ψυχικά. Ακούμε συμπολίτες μας να λένε ‘δεν αντέχουμε άλλο. Θα γυρίσουμε από τη δουλειά και μετά θα πρέπει να μείνουμε πάλι μέσα. Υπάρχει μεγάλη πίεση’» εξηγεί και συμπληρώνει πως «η ζωή μετά τον κορονοϊό θα είναι πολύ διαφορετική».
 
 
 

Συμεών Μεταλλίδης

 
Ο Συμεών Μεταλλίδης ορίστηκε μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ενώ την περασμένη Παρασκευή συμμετείχε για πρώτη φορά σε συνεδρίασή της. Είναι αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ στην Α’ Παθολογική Κλινική του «ΑΧΕΠΑ» και υπεύθυνος διαχείρισης της πανδημίας στο εν λόγω νοσοκομείο. Γεννημένος στην Πάτρα, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Το 2007 ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή. Το 2011 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα. Μετρά συμμετοχές σε δεκάδες ερευνητικά προγράμματα και δεκάδες δημοσιεύσεις σε διεθνή και έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Μεταξύ άλλων είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, μέλος Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, μέλος της European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας, Μελέτης και Εκπαίδευσης στις Λοιμώξεις κ.ά.
 
Ο κ. Μεταλλίδης, στενός συνεργάτης του υπεύθυνου για την ενημέρωση για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, από την περασμένη άνοιξη, οπότε και εμφανίστηκε στη χώρα μας και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κρούσμα κορονοϊού υπήρξε ένας από τους επιστήμονες της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εντός και εκτός νοσοκομείου. Μιλώντας στη «ΜτΚ» λίγες ώρες μετά τον ορισμό του ως μέλους της Επιτροπής αναφέρει πως «είναι καλό να υπάρχουν στην επιτροπή κλινικοί γιατροί, δηλαδή άνθρωποι που έχουν ζήσει στο πετσί τους την πανδημία» λέει ο κ. Μεταλλίδης. «Ίσως είναι καλύτερο να ακουστούν διαφορετικές φωνές. Στην Επιτροπή δεν υπάρχουν πολλοί κλινικοί γιατροί, όσο περισσότεροι τόσο καλύτερο. Μία επιπλέον φωνή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν» σημειώνει ο κ. Μεταλλίδης. Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ο κ. Μεταλλίδης αναφέρει πως «είναι πάρα πολύ εύκολο να δούμε ανατροπές.Είμαστε περίπου στα επιδημιολογικά στοιχεία των αρχών Οκτωβρίου. Πιστεύω ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης επειδή έζησαν τα γεγονότα θα έχουν διαφορετική αντίληψη στην πορεία. Θεωρώ ότι έστω και αργά η πόλη συμμορφώθηκε πλήρως» σχολιάζει ο κ. Μεταλλίδης και χαρακτηρίζει ως «σωστή κίνηση» το lockdown των δύο εβδομάδων μετά την εορταστική περίοδο. «Πρέπει να γίνει όμως σαφές πως κανένας δεν έχει ξεφύγει τον κίνδυνο. Τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι αμείλικτα. Μεγάλες πόλεις πλήττονται βάναυσα» υποστηρίζει. «Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδα έφτασαν στα όριά τους. Φτάσαμε ένα βήμα πριν από το να δούμε σκηνές Ιταλίας. Ευτυχώς το σύστημα κατάφερε να αντέξει με τη λήψη σωστών μέτρων. Σε μία μάχη παίρνεις αποφάσεις και βλέπεις αποτελέσματα. Το να μην παίρνεις αποφάσεις είναι λάθος» καταλήγει ο κ. Μεταλλίδης.
 
*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 17 Ιανουαρίου 2021
 

Πηγή: makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.