Θ. Γλαβινας: Θεσμικο πλαισιο για την καταπολεμηση της οπαδικης βιας υφισταται, η εφαρμογη του εκκρεμει

«Όπως αποδείχθηκε, ελάχιστα πράγματα έγιναν στο ενδιάμεσο και συνεχίζουμε και σήμερα "στο ίδιο έργο θεατές"».

Το θέμα της οπαδικής βίας και τα ενδεικνυόμενα μέτρα, κυριαρχούν στη συνέντευξη που παραχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας,

Ξεκινώντας, ειδικότερα, από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ο Θ. Γλαβίνας αναφέρει ότι «παρόμοια μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, με πιο πρόσφατες μάλιστα τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ενάμιση χρόνο πριν, μετά τη δολοφονία του ‘Αλκη Καμπανού. Όπως αποδείχθηκε, ελάχιστα πράγματα έγιναν στο ενδιάμεσο και συνεχίζουμε και σήμερα “στο ίδιο έργο θεατές”».

Όπως υποστηρίζει, «η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να εφαρμόσει το πλαίσιο που η ίδια έχει ανακοινώσει και προσπαθεί με επικοινωνιακές τρίπλες να αποσείσει τις ευθύνες της για την παταγώδη αποτυχίας να αποτρέψει επιχειρησιακά την κάθοδο 200 ακροδεξιών χούλιγκαν από την Κροατία μέσα στην Αθήνα που ως αποτέλεσμα είχε τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου. Οι τρίπλες όμως απαιτούν “τεχνικές ικανότητες και επαρκή προετοιμασία” και η κυβέρνηση έχει αποτύχει δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία».

Ερωτηθείς για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος, διευκρινίζει ότι «το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας υφίσταται. Εκκρεμεί η εφαρμογή του. Οπωσδήποτε απαιτούνται αυστηρές ποινές σε όποιον με προκάλυμμα αθλητικά γεγονότα προβαίνει σε πράξεις βίας και εγκληματικές συμπεριφορές. Οποιοσδήποτε εμπλέκεται σε τέτοιου είδες ενέργειες να του απαγορεύεται ισοβίως η είσοδος σε αθλητικούς χώρους. Αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εκεί, στην ποινική καταστολή. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε επίπεδο καταπολέμησης του φαινομένου στη ρίζα του, και οι αιτίες είναι πολλές», λέει ο εκπρόσωπος Τύπου και εξειδικεύει:

«’Αλλωστε η βία είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία σε κάθε εκδοχή της. Η προβολή θετικών προτύπων, η καλλιέργεια μιας οπαδικής κουλτούρας φιλίας -και σε αυτό μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο οι ομάδες με δικές τους πρωτοβουλίες- μέσα από μηνύματα και παραδείγματα φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των φιλάθλων, είναι πολιτικές που μπορούν να αλλάξουν τις συνειδήσεις και να δημιουργήσουν νέα ποιοτικά δεδομένα στον χώρο του αθλητισμού. ‘Αρα, λοιπόν χρειάζεται δουλειά τόσο στην πρόληψη και τον έλεγχο για την αποτροπή της οπαδικής βίας σε συνδυασμό με την καταστολή, όσο και στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν τη βία», συμπεραίνει κλείνοντας τη σχετική απάντηση.

Σε άλλο θέμα, την κάθοδο Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού υπενθυμίζει τη συμμετοχή του κόμματός του στην τροπολογία για την απαγόρευση καθόδου στις εθνικές εκλογές, υπογραμμίζει ότι «η μάχη ενάντια στην ακροδεξιά συνεχίζεται καθημερινά παρά το γεγονός ότι με προκάλυμμα ένα κόμμα-φάντασμα, τους Σπαρτιάτες, η Χρυσή Αυγή είναι και πάλι στη Βουλή και ο Ηλίας Κασιδιάρης ο πραγματικός αρχηγός τους. Η ίδια μάχη συνεχίζεται και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και οφείλουμε να δράσουμε ώστε να μη δώσουμε τη δυνατότητα στη νεοναζιστική ακροδεξιά να δράσει και επίπεδο αυτοδιοίκησης».

Κατά την άποψή του, «στο πεδίο αυτό η κυβέρνηση αδράνησε επικαλούμενη ένα ατελές πλαίσιο και για το λόγο αυτό η κοινοβουλευτική μας ομάδα θα δράσει σε άμεσο χρόνο με νομοθετική ρύθμιση για να αποτραπεί η κάθοδος Κασιδιάρη στο Δήμο Αθηναίων. Η ευθύνη της καθόδου θα ανήκει έκτοτε στην κυβέρνηση και στην ανοχή που επέδειξε», διαμηνύει εξ άλλου.

Ερωτηθείς, τέλος, για φαινόμενα υπερσυγκεντρωτισμού στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και αποκλεισμού παλαιών στελεχών, ο εκπρόσωπος Τύπου δίνει την εξής απάντηση: «Η ανανέωση της παράταξης ήταν συστατικός όρος για την επιβίωση της, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την άνοδο των ποσοστών μας στις νεότερες ηλικιακές ομάδες στις πρόσφατες εκλογές. Ποτέ όμως δεν υπήρξε απομονωτισμός ή απομάκρυνση στελεχών παλαιότερων γενεών. Όλες οι γενιές του ΠΑΣΟΚ, νεότερες και εμπειρότερες, ήμασταν μπροστάρηδες στη μάχη των εθνικών εκλογών, στην οποία και πετύχαμε θετικά αποτελέσματα δίνοντας προοπτική στην παράταξη μας. Αυτή είναι και η δύναμη του ΠΑΣΟΚ, να εμπνέει στο διάβα του χρόνου όλες τις γενιές και συντεταγμένα να προωθεί προοδευτικές πολιτικές για μία πιο δίκαιη κοινωνία με περισσότερη συνοχή, σεβασμό και αξιοπρέπεια».

Και, εν κατακλείδι, «είμαστε αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει και πάλι την κύρια προοδευτική δύναμη στη χώρα και μία εναλλακτική σοσιαλδημοκρατική επιλογή για τη διακυβέρνησή της απέναντι στην εύθραυστη πολιτική ηγεμονία που διαφαίνεται ότι έχει σήμερα η συντηρητική Νέα Δημοκρατία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.