Τελεσιγραφο της Frontex στην Ελλαδα: Συνεργαστειτε και δωστε τις σωστες πληροφοριες

Οριακές είναι πλέον οι σχέσεις της χώρας με την Frontex η οποία έχει καταγράψει αναλυτικά τις παραλείψεις των ελληνικών αρχών σε μία σειρά υποθέσεων που σχετίζονται με αιτούντες άσυλο πριν το ναυάγιο της Πύλου

Iδιαίτερα δύσκολη είναι η θέση της χώρας αναφορικά στις σχέσεις της με την Frontex, όπως προκύπτει από όσα ειπώθηκαν στο τελευταίο meeting του οργανισμού που έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες (και φυσικά μετά το ναυάγιο της Πύλου).

Κατά τη διάρκειά του έγινε σαφές ότι το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του οργανισμού ανησυχεί για τη στάση της Ελλάδας σε σειρά ζητημάτων που έχουν άμεση σχέση με την εφαρμογή τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του διεθνούς δικαίου.

Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζει τις ζωηρές ανησυχίες του τονίζοντας ότι υπήρξαν συγκεκριμένα περιστατικά κατά τα οποία οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από την Frontex να μην δώσουν αναφορά, ως οφείλουν, για εντοπισμό σκάφους που μετέφερε μετανάστες. Οταν μάλιστα ο ευρωπαϊκός οργανισμός επέμεινε, φαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές έδωσαν συντεταγμένες που “βόλευαν” την ελληνική πλευρά και οι οποίες δεν ήταν οι πραγματικές.

Στο σχετικό report γίνεται, επίσης, λόγος για το ρεπορτάζ των New York Times στις 19 Μαϊου, σύμφωνα με το οποίο 12 αιτούντες άσυλο αφέθηκαν στην ανοιχτή θάλασσα από την ελληνική ακτοφυλακή. Το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έκανε δική του έρευνα για το περιστατικό και κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα. Η ενέργεια των ελληνικών αρχών ήταν παράνομη και παραβίαζε τόσο το διεθνές όσο και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ως εκ τούτου, το γραφείο της Frontex προτρέπει να παρθούν τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα έτσι ώστε η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, με τα διεθνώς ισχύοντα.

Μέχρι τότε, όπως μετέδωσαν άλλωστε και οι Times, προτείνουν την αναστολή των δράσεων της Frontex στη χώρα και την επιστροφή της μόλις αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τις ελληνικές αρχές. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα πίεσαν πολλά κράτη που δεν κατονομάζονται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επιπρόσθετα ότι η ενημέρωση που η Frontex λαμβάνει από τις ελληνικές αρχές είναι “ανεπαρκείς”.

Γι’ αυτό το λόγο αναμένεται να σταλεί επιστολή στις αρμόδιες ελληνικές αρχές έτσι ώστε να σταλούν όλες οι σχετικές πληροφορίες ακόμα και εμπιστευτικές. Η καμπάνα προφανώς χτυπά για το Υπουργείο Μετανάστευσης.

Στην εν λόγω επιστολή η χώρα θα ενημερώνεται ότι η Frontex θα προχωρήσει σε αναστολή των δράσεών της στην Ελλάδα μέχρι να υπάρξει χειροπιαστή βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά σύνολα, χερσαία και θαλάσσια και καλύτερη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.