Telegraph: Τα Γλυπτα του Παρθενωνα μπορουν να επιστραφουν με την αλλαγη ενος νομου

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph», με τον συγκεκριμένο νόμο του 1963, απαγορεύεται η παραχώρηση συλλογών του Βρετανικού Μουσείου

Σε ένα νόμο του βρετανικού κράτους φαίνεται πως… σκοντάφτει η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Ενώ το ζήτημα «ξαναζεστάθηκε», μετά από τις πρόσφατες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον, έρχεται και η αποκάλυψη πως ο νόμος αυτός θα μπορούσε να αλλάξει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph», με τον συγκεκριμένο νόμο του 1963, απαγορεύεται η παραχώρηση συλλογών του Βρετανικού Μουσείου. Αυτόν τον νόμο έχουν επικαλεστεί κατά καιρούς οι Βρετανοί αξιωματούχοι που εναντιώνονται στην επανένωση των γλυπτών.
Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των Βρετανών, που ρωτήθηκαν σε σχετική δημοσκόπηση, θεωρούν ότι τα γλυπτά «ανήκουν στην Ελλάδα».

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αποκαλύπτεται ότι το 1991 ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάιερς, είχε αναφέρει για τη διαμάχη ότι «αυτό το θέμα δεν μπορούμε να το κερδίσουμε» και συστήνει στη χώρα του να διατηρεί μια «μετριοπαθή στάση».

«Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε», είχε τονίσει σε απόρρητη έκθεσή του προς την κυβέρνηση.

Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι αρκεί μια απλή αλλαγή της συγκεκριμένης νομοθεσίας ώστε να ξεπεραστεί αυτό το νομικό εμπόδιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.