Συνεδριο ΝΔ: Το κυβερνητικο εργο και τα εκλογικα διλημματα του Κ. Μητσοτακη

Με κεντρικό σύνθημα «Δίπλα σε κάθε πολίτη», προχώρησε σε έναν λεπτομερή απολογισμό της τριετούς κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας

Μια συνολική, αναλυτική παρουσίαση του κυβερνητικού έργου διέτρεξε την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας χθες το βράδυ, κατά την έναρξη του 14ου Συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος. Με κεντρικό σύνθημα «Δίπλα σε κάθε πολίτη» ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε έναν λεπτομερή απολογισμό της τριετούς κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας.

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κόμμα που πραγματοποιεί το Συνέδριό του, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η κορυφαία κομματική διαδικασία γίνεται κάθε χρόνο, οι πόρτες του Συνεδρίου είναι ανοικτές και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εκλέγεται από τα μέλη της. Ακολούθως παραλλήλισε τα δεδομένα του «γαλάζιου» Συνεδρίου με όσα έγιναν στο αντίστοιχο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν είναι τακτικό ένα συνέδριο που γίνεται μετά από 6 χρόνια, χωρίς αυτοκριτική για τις τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, όπου ακούστηκαν τα ίδια φθαρμένα συνθήματα και θέσεις και όπου ο ένας αρχηγός ξαναείναι υποψήφιος με μόνο αντίπαλο τον εαυτό του».

«Η σιωπηλή πλειοψηφία έχει πάθει κι έχει μάθει»

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης θύμισε τα όσα είχε πει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του τον Ιούλιο του 2019, όταν -όπως τόνισε- δεν δεσμεύτηκε μόνο για την εκλογική νίκη που πέτυχε το 2019, αλλά και για τη διεύρυνση της κεντροδεξιάς παράταξης, που επίσης πραγματοποίησε. Υποστήριξε ότι το Συνέδριο της ΝΔ διεξάγεται σε μια δύσκολη συγκυρία, μετά από μια επώδυνη πανδημία, με πανευρωπαϊκή ακρίβεια, αλλά και με έναν πόλεμο στην Ευρώπη, τον πρώτο τα τελευταία 80 χρόνια. Από την πλευρά της η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, εξαντλημένη μετά από μια 10ετή περιπέτεια και διχασμένη μετά από 4 χρόνια λαϊκισμού, τον Ιούλιο του 2019 γύρισε σελίδα για να αντιμετωπίσει αμέσως μετά μια σειρά από κρίσεις.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, εκτός από απολογισμό, το Συνέδριο της ΝΔ πρέπει να κάνει και προγραμματισμό για τον ένα χρόνο που μεσολαβεί ως τις εκλογές και για τις αλλαγές που θα γίνουν. Από την κάρτα εργασίας ως τη νέα μείωση εισφορών, τις αυξήσεις στις συντάξεις από την αρχή του χρόνου, ως τον προσωπικό γιατρό και τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται στις διάφορες περιοχές. Σκοπός των αλλαγών είναι η οικοδόμηση της Ελλάδας του μέλλοντος, με ανάπτυξη, σύγχρονο κράτος, μείωση των ανισοτήτων, πράσινες πολιτικές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον «με μοναδική βεβαιότητα την αβεβαιότητα». Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε, είπε. Κάνει αχαρτογράφητες τις διεθνείς εξελίξεις.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της Πέμπτης για την κυβερνητική στήριξη των καταναλωτών απέναντι στην ακρίβεια της ηλεκτρικής ενέργειας, ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε ότι η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και ότι η κυβέρνησή του έχει το θάρρος και διορθώνει αυτή την αδικία.

Επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και επεσήμανε ότι η συνέχεια της εθνικής προόδου ταυτίζεται με τη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού. Αναφέρθηκε εμφατικά στον στόχο της αυτοδυναμίας ως μέσον για την επίτευξη της σταθερότητας και επανέφερε το παλαιότερο σύνθημα για «Αυτοδύναμη Ελλάδα»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Συνεδρίου κατήγγειλε τη δημαγωγία της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι όποιος δεν έχει νέες λύσεις, αναμασά παλιά προβλήματα, ποντάροντας στην θυμική αντίδραση από την κάθε δυσκολία.

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κεντρική μας επιδίωξη είναι να κάνουμε τις κρίσεις, ευκαιρίες. Σκοπός μας η ένταξή μας στην επενδυτική βαθμίδα που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της πατρίδας μας». Έκλεισε δε την ομιλία του με τη φράση «Δηλώνω παρών στις εξελίξεις».

Τι προηγήθηκε

Το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε στις 7:15 μ.μ. με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη της πρώην υπουργού και ιστορικού της στελέχους, Μαριέττας Γιαννάκου. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος -αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τη Νέα Δημοκρατία και όλους τους Έλληνες για τους διαχρονικούς δεσμούς Ελλάδος-Κύπρου- μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέσα από τη στενή συνεργασία των δύο χωρών «αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη καλύτερη, που υπερασπίζεται το κράτος δικαίου. Μέσα από τη στενή συνεργασία, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τον Αραβικό Κόλπο».

Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης παραλλήλισε τα γεγονότα της Ουκρανίας με τις βαρβαρότητες της Τουρκίας εναντίον του Ελληνισμού της Κύπρου και πρόσθεσε: «Δεν δεχόμαστε 2 μέτρα και 2 σταθμά, δεν μπορεί να γίνονται ανεκτοί οι επιτήδειοι ουδέτεροι. Ακολουθούμε τον πατριωτικό ρεαλισμό, χωρίς να παραγνωρίζουμε το ρόλο που μας υπαγορεύει η Ιστορία, δηλαδή λέμε όχι στην υποδούλωση στις απαιτήσεις ουδενός».

Η έναρξη του Συνεδρίου από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στη δική του ομιλία χαρακτήρισε το Συνέδριο «μια γιορτή διαλόγου στο οποίο μετέχουν οι απλοί πολίτες» και πρόσθεσε ότι το κυβερνών κόμμα κάνει τον πετυχημένο τριετή απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας και προγραμματίζει το μέλλον.

«Το Συνέδριό μας γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο, γιατί μετράμε τρία χρόνια διακυβέρνησης γεμάτα πολυεπίπεδες κρίσεις και συνεχείς ανατροπές. Τις διαχειριστήκαμε με επιτυχία και είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη, γιατί η πολιτική της κυβέρνησης είναι ανθρωποκεντρική και στηρίζει τον αδύναμο πολίτη», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και κατόπιν συνέδεσε, όπως έκανε αργότερα κι ο πρωθυπουργός, την πρόοδο της χώρας με την πολιτική σταθερότητα που, σύμφωνα με τον ομιλητή, εγγυάται η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μεϊμαράκης έκλεισε την ομιλία του με τη φράση «η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.