Συμφωνια για το Brexit ανακοινωσαν Γιουνκερ και Τζονσον

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ απομένει η μάχη στο βρετανικό Κοινοβούλιο

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία – έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Γιουνκέρ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για το Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να την εγκρίνουν το σαββατοκύριακο.

«Έχουμε μια σπουδαία νέα συμφωνία, που φέρει και πάλι πίσω τον έλεγχο», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter.
 
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δηλώνει ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας ισχύει και μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Guardian ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν η συμφωνία μπορεί να περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο Τζόνσον χρειάζεται 320 βουλευτές για να εγκριθεί η συμφωνία και μέχρι στιγμής υπάρχουν 259 σίγουρες ψήφοι από βουλευτές των Συντηρητικών. Χρειάζεται επομένως ακόμα 61 ψήφους από άλλες πλευρές του Κοινοβουλίου, σε μια ευρεία γκάμα από σκληρούς Ευρωσκεπτικιστές μέχρι μετριοπαθείς υποστηρικτές του Brexit. O Guardian αναφέρει πάντως ότι αν η Ε.Ε. ξεκαθαρίσει ότι είναι η αυτή η συμφωνία ή Brexit χωρίς συμφωνία, η κατάσταση για τον Τζόνσον θα γίνει ευκολότερη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.