Στους Ολγκα Τοκαρτσουκ και Πετερ Χαντκε τα Νομπελ Λογοτεχνιας 2018 και 2019

Ανακοινώθηκαν από την Σουηδική Ακαδημία

Σε δύο Ευρωπαίους συγγραφείς, την Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ και τον Αυστριακό Πέτερ Χάντκε, απονεμήθηκαν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 και 2019 αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απονομής, η Όλγκα Τοκάρτσουκ τιμήθηκε «για την αφηγηματική της φαντασία, η οποία με εγκυκλοπαιδικό πάθος αναδεικνύει το πέρασμα ορίων ως τρόπο ζωής», ενώ ο Πέτερ Χάντκε «για την επιδραστική του δουλειά, που με γλωσσική επινοητικότητα έχει διερευνήσει τις παρυφές και τις ιδιαιτερότητες της ανθρώπινης εμπειρίας».

Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο της Όλγκα Τοκάρτσουκ Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί (μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Εκδόσεις Καστανιώτη 2017), ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και το μυθιστόρημά της Οι πλάνητες πάλι από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου), που πήρε το Διεθνές Βραβείο Booker 2018 (πρωτότυπος τίτλος Bieguni, αγγλικός Flights).

Ο Πέτερ Χάντκε είναι πολυμεταφρασμένος στην Ελλάδα. Τελευταία κυκλοφόρησαν τα βιβλία του Η μεγάλη πτώση (μτφρ. Σπύρος Μοσκόβου, Εστία 2018) και Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι (μτφρ. Αλέξανδρος Ίσαρης, Gutenberg 2017).
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.