Στους 78 οι νεκροι μεταναστες στο ναυαγιο ανοιχτα της Πυλου

Το αλιευτικό σκάφος με εκατοντάδες μετανάστες είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ της Λιβύης, σύμφωνα με πληροφορίες των αρχών

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, όπου το ναυάγιο ενός αλιευτικού σκάφους με εκατοντάδες μετανάστες οδήγησε σε μία από τις πλέον πολύνεκρες τραγωδίες στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι σοροί 78 μεταναστών, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο απολογισμός θα είναι μεγαλύτερος.

Στο σημείο επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του Frontex.

Συνδρομή C-130 τις βραδινές ώρες

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, πλωτάρχης Λ.Σ, Νικόλαος Αλεξίου δήλωσε στην «Κ» πως το βράδυ η επιχείρηση θα συνεχιστεί με τη συνδρομή ενός C-130 το οποίο θα πετά πάνω από το σημείο του ναυαγίου και θα φωτίζει την περιοχή, έτσι ώστε να μη σταματήσουν οι επιχειρήσεις εντοπισμού ναυαγών.

«Ευτυχώς επικρατούν πολύ καλές καιρικές συνθήκες στην περιοχή. μόλις 2-3 μποφόρ και αυτό κάνει εύκολη την έρευνα. Πρόκειται όμως για ένα δύσκολο ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την ακτή, στα όρια των ελληνικών υδάτων. Επίσης είναι ένα ναυάγιο με πολλούς επιβαίνοντες, αν και δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε τον ακριβή αριθμό. Οι συνάδελφοι που αντίκρισαν το πλοίο κάνουν λόγο για ένα κατάστρωμα γεμάτο με άτομα. Καταλαβαίνετε ότι η έρευνα θα κρατήσει μέρες».

Το αλιευτικό σκάφος ήταν μήκους 30 μέτρων και σε αυτό φέρεται να επέβαιναν εκατοντάδες άτομα, στην πλειονότητά τους από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Αξιωματούχος που επικαλείται ο βρετανικός Guardian ανεβάζει τον αριθμό στους 600. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 104 μετανάστες. 

Είκοσι τέσσερις εκ των διασωθέντων έχουν διακομιστεί στο στο γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας, άλλοι με ελαφρύτερα και άλλοι με σοβαρότερα προβλήματα. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν φορούσε σωσίβιο.

Το αλιευτικό σκάφος φέρεται να είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ (Λιβύη)· οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν σχετικά από τις ιταλικές. Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργοποιήθηκε η ομάδα αντιμετώπισης θυμάτων καταστροφής στην οποία συμμετέχουν αστυνομικοί του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), αστυνομικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από το τμήμα εγκληματολογικών ερευνών. Πρόκειται για ομάδα που ενεργοποιείται μετά από μαζικές ανθρώπινες απώλειες όπως αεροπορικά δυστυχήματα και έχει ως στόχο την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Για την υπόθεση υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να ενημερωθεί για τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου και για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λόγω του ναυαγίου, η προγραμματισμένη για σήμερα προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στην Πάτρα, με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναβάλλεται.

Μεγάλη κινητοποίηση για την περίθαλψη και τη φροντίδα των διασωθέντων

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών και των φορέων στην Καλαμάτα για την περίθαλψη και τη φροντίδα των διασωθέντων. Οπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, που βρίσκεται στην Καλαμάτα, «έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες».

Επίσης σημείωσε πως «έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φτάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα». «Εχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για τη μετακίνησή τους».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ο δήμος έχει ανοίξει τον χώρο που υπάρχει στο λιμάνι της πόλης, ενώ έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα, να έρθουν στρώματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειάζεται». Ανέφερε, επίσης, ότι «έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, τέντες, ενώ ήδη υπάρχει κινητοποίηση για την παρασκευή και τη διανομή φαγητού στους μετανάστες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.