Στον Λευκορωσο Αλες Μπιαλιατσκι και δυο ανθρωπιστικες οργανωσεις το Νομπελ Ειρηνης 2022

Σύμφωνα με την Επιτροπή ο Μπαλιάτσκι και οι δύο αυτές οργανώσεις προωθούν την κοινωνία των πολιτών, το δικαίωμα στην κριτική στην εξουσία και την προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ανακοινώθηκε ο φετινός νικητής του Νόμπελ Ειρήνης 2022.  Στον Λευκορώσο πολιτικό ηγέτη και πρώην κρατούμενο Άλες Μπιαλιάτσκι και τις δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις «Memorial» από τη Ρωσία και το ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες (Center for Civil Liberties) απονεμήθηκε το βραβείο.

Οι κυβερνητικές αρχές προσπάθησαν επανειλημμένα να φιμώσουν τον Μπαλιάτσκι. Από το 2020, παραμένει υπό κράτηση χωρίς δίκη. Παρά τις τεράστιες προσωπικές δυσκολίες, «δεν υποχώρησε ούτε εκατοστό στον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη Λευκορωσία» αναφέρει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή ο Μπαλιάτσκι και οι δύο αυτές οργανώσεις προωθούν την κοινωνία των πολιτών, το δικαίωμα στην κριτική στην εξουσία και την προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ με το έργο τους έχουν καταγράψει εγκλήματα πολέμου και την κατάχρηση της εξουσίας.

Με το βλέμμα στον πόλεμο στην Ουκρανία

Η φετινή βράβευση έχει εμφανή συμβολισμό, καθώς μοιράζεται ανάμεσα στις τρεις γειτονικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, οι τρεις αυτοί νικητές από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία αποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ των χωρών αυτών.

Σημειώνεται, ότι το Νόμπελ Ειρήνης του 2021, είχε απονεμηθεί στους δημοσιογράφους Maria Ressa (Φιλιππίνες) και Dmitry Muratov (Ρωσία) «για τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.