Στο κενο παραμενει το αιτημα των Αρχαιολογων για δημοσιοποιηση της λιστας των μνημειων του Υπερταμειου

To υπουργείο πολιτισμού δεν δίνει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα μνημεία του Υπερταμείου

Την άρνηση κατάθεσης εγγράφων και την κωλυσιεργία της κυβέρνησης στο ζήτημα της μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο καταγγέλλει με ανακοίνωση-επιστολή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προαναγγέλλοντας αγωνιστικές και νομικές πρωτοβουλίες στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις για εξαίρεση όλων των ακινήτων αρμοδιότητας του εν λόγω υπουργείου προς κάθε μεταβίβαση προς το Υπερταμείο και την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑΔ).
 
Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους με τίτλο «Άρνηση κατάθεσης εγγράφων και κωλυσιεργία από την κυβέρνηση για το ζήτημα της μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο» οι Αρχαιολόγοι, το από τις 31 Οκτωβρίου αίτημα για την παραχώρηση συγκεκριμένων εγγράφων για το ζήτημα, η πλήρης λίστα των 10.119 ακινήτων του δημοσίου που περιλαμβάνονται στην απόφαση της κυβέρνησης για μεταβίβαση, καθώς και στοιχεία για το έργο που επιτέλεσε η Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε για να εξετάσει το ζήτημα, παραμένει αναπάντητο.
 
«Στην, από 4/12, απάντησή του ο Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, αρνείται επί της ουσίας να χορηγήσει τα αιτούμενα έγγραφα, παραπέμποντας σε -άσχετες με το απολύτως συγκεκριμένο αίτημα- προγενέστερες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών» σχολιάζουν για την μόνη απάντηση που έχει δοθεί, και συνεχίζουν.
 
«Αναπάντητο παραμένει, άλλωστε, και το αίτημα που καταθέσαμε (και εγγράφως στις 17/12) προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. να μας χορηγήσει αντίγραφο της λίστας με τα 2.329 μνημεία και κτήρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Τσακαλώτου – Υπερταμείου, την οποία έχει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα διαβιβάσει στον Υπουργό Οικονομικών (σύμφωνα με το από 22/11/2018 Δ.Τ. του ΥΠ.ΠΟ.Α.)» αναφέρουν ακόμη στην ανακοίνωσή τους.
 
Ο ΣΕΑ υπογραμμίζει πως στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, στις 20 Δεκεμβρίου, «δεσμεύτηκε εκ νέου πως η λίστα με τα 2.329 ταυτοποιημένα από το ΥΠ.ΠΟ.Α. ακίνητα θα δοθεί στη δημοσιότητα περί τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου, ως λίστα “εξαιρέσεων” από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο, μαζί με τη σχετική ρύθμιση που θα λύνει το θέμα οριστικά».
 
«Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η σχετική δέσμευση, ενώ ερωτηματικά προκαλεί τόσο η άρνηση των αρμόδιων Υπουργείων να χορηγήσουν τα αιτούμενα έγγραφα όσο και η καθυστέρηση που παρατηρείται για την επίλυση του ζητήματος, καθώς καμία σχετική θεσμική ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί» τονίζεται ακόμη, καθώς ο ΣΕΑ επαναλαμβάνει «για πολλοστή φορά» πως αναμένει άμεση υλοποίηση από την κυβέρνηση «Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η σχετική δέσμευση, ενώ ερωτηματικά προκαλεί τόσο η άρνηση των αρμόδιων Υπουργείων να χορηγήσουν τα αιτούμενα έγγραφα όσο και η καθυστέρηση που παρατηρείται για την επίλυση του ζητήματος, καθώς καμία σχετική θεσμική ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί».
 
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως υπογραμμίζουν προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις, «Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η σχετική δέσμευση, ενώ ερωτηματικά προκαλεί τόσο η άρνηση των αρμόδιων Υπουργείων να χορηγήσουν τα αιτούμενα έγγραφα όσο και η καθυστέρηση που παρατηρείται για την επίλυση του ζητήματος, καθώς καμία σχετική θεσμική ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί».
 
Πηγή: www.thepressproject.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.