Στις δικαστικες αιθουσες θα γραφτει η επομενη σελιδα για τον νεο Δημαρχο Αλεξανδρουπολης

Μετά την προσφυγή που κατέθεσε ο Βαγγέλης Λαμπάκης έναντι του Γιάννη Ζαμπούκη, με την αιτιολογία ότι υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας

Στις δικαστικές αίθουσες θα γραφτεί η επόμενη σελίδα για τον νέο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, μετά την προσφυγή που κατέθεσε ο Βαγγέλης Λαμπάκης έναντι του Γιάννη Ζαμπούκη, με την αιτιολογία ότι υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας, λόγω της ιδιότητάς του ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, θέση από την οποία δεν παραιτήθηκε, ως όφειλε, σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε προσφυγή που κατέθεσε ο κ. Λαμπάκης έναντι της απόφασης της ανακήρυξης των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών, με την οποία ανακηρύχθηκε Δήμαρχος ο κ. Ζαμπούκης, τίθενται και άλλα εκλογικής φύσεως ζητήματα (ακύρωση ψηφοδελτίων κλπ)  που χρήζουν διερεύνησης από το εκλογοδικείο. Σε ό,τι αφορά το κώλυμα του κ. Ζαμπούκη, ο κ. Λαμπάκης επισημαίνει πως ο διάδοχός του  θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, 18 μήνες πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.  Ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Παναγιώτης Ζυγούρης μίλησε στη Δέλτα Τηλεόραση Θράκης και εξήγησε πως πρόκειται για ένα νομικό ζήτημα και πως, κατά την εκτίμησή του, όντως υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας. Ωστόσο, η τελική απόφαση ανήκει στο αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο θα ασχοληθεί με την προσφυγή μέσα στο επόμενο διάστημα.
 
Από την πλευρά του κ. Ζαμπούκη, πάντως, επισημαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με την εκλογή του. Το ζήτημα το γνώριζε πριν τις εκλογές και εδόθησαν γνωματεύσεις από νομικούς,  μια και αφορούσε και άλλους υποψήφιους που ήταν Πρόεδροι σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Επιμελητήρια, Ιατρικούς συλλόγους κλπ).  Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο νέος περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούληςως πρόεδρος του  πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου , ο κ. Τοψίδης, ως Πρόεδρος του ΕΒΕΑ  και άλλοι.   Άλλωστε  αυτή του η ιδιότητα κρίθηκε ήδη ως έννομη κατά την ανακήρυξη των υποψηφίων από το Πρωτοδικείο , πριν από τις δημοτικές εκλογές.  Πέρα από αυτά, ο νόμος του Κλεισθένη με βάση τον οποίο ετέθησαν αυτά τα κωλύματα ψηφίστηκε πριν δώδεκα μήνες και επομένως ήταν αδύνατο να παραιτηθούν πριν δεκαοχτώ μήνες.
 
Σε κάθε περίπτωση σε αυτές τις περιπτώσεις το εκλογοδικείο εισέρχεται και στην ουσία του ζητήματος. Θα πρέπει δηλαδή να αποδεχθεί κατά πόσο  η θέση του Προέδρου του Δικηγορικού συλλόγου επηρεάζει την ψήφο των πολιτών σε τόσο μεγάλο βαθμό.
 
Πηγή: Η Γνώμη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.