Στην Αφετηρια

Η αμηχανία της αφετηρίας κοινή

Του Γιώργου Πεταλωτή

Μπορεί τα τρία πρώτα κόμματα να απέχουν δημοσκοπικά πολύ μεταξύ τους, η  κατάσταση  όμως τα οδηγεί περίπου στην ίδια πλέον πολιτική αφετηρία. Για τη ΝΔ ο ούριος άνεμος ήδη έκοψε,  αφού συμπληρωματικά  στον κορωνοϊό, προστίθεται η ενεργειακή κρίση που μας βρήκε αθωράκιστους και ατάκτως απολιγνιτοποιημένους, καθώς  και η επελαύνουσα ακρίβεια που το ύψος της είναι πλέον καθημερινά αισθητό. Η ασφαλής συνταγή των λοκντάουν δεν προσφέρεται πλέον προς αντιμετώπιση, ενώ για τα υπόλοιπα λες και λειτούργησε κόφτης κυβερνητικών πρωτοβουλιών, δίχως καν να υπάρχει αισθητή αντιπολιτευτική πίεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειριζόμενος ακόμη τις εσωτερικές του αντιφάσεις,  παρουσιάζεται σα να μην υπήρξε ποτέ κυβέρνηση, ενώ προσπαθεί ακόμη να βρει τον τρόπο άσκησης αντιπολίτευσης που θα «ακούγεται» και θα προκαλεί ενδιαφέρον σε ικανή μερίδα του εκλογικού σώματος. Δίνει δε την εντύπωση ότι θα φθάσουμε σε εκλογές και ακόμη θα ψάχνει τον στρατηγικό του δρόμο, αλλά και το πολιτικό του στίγμα.

«Το στίγμα, πολιτικό και οργανωτικό, με απαραίτητο στοιχείο το σεβασμό στην κοινωνία, τα προβλήματά της, αλλά και τα μεγάλα ζητήματα που πρέπει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να ανοίξει με τρόπους, ιδέες και ανθρώπους που θα τα υπηρετήσουν, θα κρίνει από τώρα και το μέλλον του»

Το ΚΙΝ.ΑΛ. ως ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. πλέον, με την ενός μήνα εκλογική του διαδικασία κατόρθωσε να κινήσει το ενδιαφέρον πολιτών και διαμορφωτών  της κοινής γνώμης σε βαθμό τόσο μη αναμενόμενο, ώστε να το βάλει ξανά στο χάρτη των υπολογίσιμων παικτών  του πολιτικού συστήματος, πέραν του συμπληρωματικού ρόλου που του επιφύλασσαν οι καλοθελητές «ρυθμιστές».

Αυτό, πέραν των άλλων, καταδεικνύει το ευμετάβλητο των συσχετισμών, την αβεβαιότητα των δεδομένων  και την ύπαρξη ενός κρίσιμου μεγάλου αριθμού πολιτών,  που δείχνει ότι παρά το ταραγμένο πολιτικό πεδίο της τελευταίας δεκαετίας και την ανατροπή των σταθερών, η αίσθηση της σοβαρότητας και της αναμονής για αλλαγές, αποτελούν ισχυρό προσκλητήριο συμμετοχής και υποστήριξης.

«Για τη  ΝΔ ο ούριος άνεμος ήδη έκοψε,  αφού συμπληρωματικά  στον κορονοιό, προστίθεται η ενεργειακή κρίση που μας βρήκε αθωράκιστους και ατάκτως απολιγνιτοποιημένους, καθώς  και η επελαύνουσα ακρίβεια που το ύψος της είναι πλέον καθημερινά αισθητό».

Το στίγμα, πολιτικό και οργανωτικό, με απαραίτητο στοιχείο το σεβασμό στην κοινωνία, τα προβλήματά της, αλλά και τα μεγάλα ζητήματα που πρέπει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να ανοίξει με τρόπους, ιδέες και ανθρώπους που θα τα υπηρετήσουν, θα κρίνει από τώρα και το μέλλον του. Πέραν των τετριμμένων και παλαιοκομματικών πρακτικών, δίνεται τώρα  η ευκαιρία το εναρκτήριο λάκτισμα να είναι καθοριστικό της πορείας μας.

Η συγκρότηση μιας νέας ηγετικής ομάδας μαζί με το νέο Πρόεδρο, που θα λειτουργεί και θα πείθει ότι προωθεί και υπηρετεί τα προοδευτικά, σύγχρονα, εξωστρεφή και καινοτόματα προτάγματα του κομματικού της φορέα,  θα αποτελέσει ένα σοβαρό εργαλείο για την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Εν κατακλείδι, ο πολιτικός χρόνος είναι ούτως ή άλλως πυκνός.

Οι εξελίξεις απρόβλεπτες και οι συνθήκες ιδιαίτερες.

Η αμηχανία της αφετηρίας κοινή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει δε την εντύπωση ότι θα φθάσουμε σε εκλογές και ακόμη θα ψάχνει τον στρατηγικό του δρόμο, αλλά και το πολιτικό του στίγμα»

Τρία κόμματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα, σε κάποιους  μήνες θα προτάξουν πρόσωπα, συμπεριφορές και προτάσεις, ανταγωνιζόμενα πιθανόν υπό  δύο  εκλογικά  συστήματα  που δεν διασφαλίζουν τη βεβαιότητα κανενός.

Αναμφισβήτητα όμως, όποιος τολμά και κοιτάζει μπροστά, με σχέδιο και στρατηγική για τα ζητήματα της χώρας, θα είναι και ο ευνοημένος του αποτελέσματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.