Στη Δραμα θα κανετε το καλυτερο Οινο-γαστρονομικο ταξιδι της Ανοιξης

Ανακαλύψτε τη μαγεία της Δράμας: Μια εκδρομή θα σας κάνει να γευτείτε όσα αναζητάτε. Κρασί, φαγητό, βόλτες, εκδρομές, φύση και δραστηριότητες για κάθε γούστο.

Οι ντόπιοι την αποκαλούν «Η γη του Διονύσου» και αμέσως κάποιος σκέφτεται ότι σε αυτή την πόλη θα φάει καλά, θα πιει εξαιρετικά κρασιά και θα διασκεδάσει!

Στη Δράμα ισχύουν και τα τρία στο έπακρο! Βλέπετε όταν οι ανασκαφικές έρευνες, πριν από λίγα χρόνια, στους νεολιθικούς οικισμούς των Σιταγρών και του Αρκαδικού Δράμας, έφεραν στο φως σπέρματα από αγριοσταφυλή, τα οποία μάλιστα θεωρήθηκαν ως τα αρχαιότερα στον ελλαδικό χώρο, πολλά πράγματα βρήκαν το νόημα τους. Σήμερα, η Δράμα είναι μια από τις κορυφαίες περιοχές της χώρας για οινοτουρισμό, καθώς οι αμπελώνες του νομού παράγουν αληθινό νέκταρ.

Η πόλη γίνεται συνεχώς πιο όμορφη, με νέα ξενοδοχεία, πεζόδρομους, ωραία στέκια, ενώ η γύρω περιοχή είναι τέλεια για εξορμήσεις στη φύση, δραστηριότητες και γευσιγνωσίες. Μια μεγάλη βόλτα στην παλιά συνοικία με τα τείχη και τα παλιά αρχοντικά, θα σας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, ενώ στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας θα απολαύσετε ηρεμία, καλό καφέ και φαγητό.

Κάντε την πρώτη στάση στο cafe-bar Ducktail του ξενοδοχείου Ύδραμα και αφιερώστε χρόνο για το δείπνο ή το γεύμα σας στο εστιατόριο «Φιλέτο» στην ανατολική πλευρά του πάρκου με θέα τη λίμνη. Στο εστιατόριο Καρβουνιάρης στο σταθμό των τρένων θα ευχαριστηθείτε κρέας με θέα τις σιδηροδρομικές γραμμές. Στην οδό Μ.Αγαθαγγέλου και στα γύρω στενά κρύβονται επίσης όμορφα bar για ένα ποτό με ωραίες μουσικές και ζωντανή ατμόσφαιρα.

Οι γεύσεις της Δράμας

Η Δράμα είναι μια πολυπολιτισμική περιοχή. Έχει δεχθεί επιρροές από όλους όσους αποφάσισαν να την κάνουν πατρίδα τους ανά τα χρόνια. Από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, τους Πόντιους και τους Καππαδόκες μέχρι τους Αρμένιους, τους Θράκες, τους Σαρακατσάνους αλλά και τους Πομάκους.

Όλοι αυτοί συντέλεσαν στο να αναπτύξει η πόλη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουζίνα που περιλαμβάνει τα ισλί κιοφτέ, το μπομπάρι, τα πικάντικα σουτζουκάκια -όχι με σάλτσα –, το γκιούλπασι, τον τραχανά, την παστουρμαδόπιτα, τη λαχανόπιτα, την στριφτόπιτα και πόσα ακόμα.

Να δοκιμάσετε τα ντόπια τυριά και σουτζουκάκια στο «Μενοίκιο» και κυρίως τη γραβιέρα από πρόβειο γάλα, το αιγοπρόβειο γιαούρτι της Δέσποινας και του Θανάση Πελέχρα, 4ης γενιάς κτηνοτρόφων, τον μαστιχωτό χαλβά Ελευθερίου αλλά και τα εξαιρετικά κρασιά της Δράμας.

Βόλτα στα Οινοποιεία

Οι οινογευσίες επιβάλλονται καθώς σε κοντινή απόσταση από την πόλη βρίσκονται κάποια από τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας που παράγουν κάποια από τα κορυφαία μας κρασιά. Στην πλειοψηφία τους είναι επισκέψιμα και ιδανικά θα πρέπει να τηλεφωνήσετε για να σας περιμένουν.

Να πάτε στο Κτήμα Τέχνη Οίνου, στο Domaine Costa Lazaridi, στο Chateau Nico Lazaridi, στο Κτήμα Παυλίδη, στο Oenops, στο Οινογένεσις κ.α.

Εξορμήσεις γύρω από την πόλη

Η περιοχή γύρω από τη Δράμα έχει επίσης ομορφιές που αξίζει να ανακαλύψετε, όπως το μικρό χωριό Σιδηρόνερο πάνω από το ποτάμι του Νέστου, τις τεχνητές λίμνες του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης, το Δοξάτο την μικρή κωμόπολη με τα όμορφα νεοκλασικά στα νοτιοανατολικά της πόλης της Δράμας αλλά και τα πανέμορφα δάση της.

Πρώτο και καλύτερο το Παρθένο Δάσος του Φρακτού στην οροσειράς της Ροδόπης ένα από τα πιο όμορφα και άγρια δάση της χώρας, Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, γεμάτο μαυρόπευκα, έλατα, οξιές και σημύδες αλλά και το Δάσος Ελατιάς, στο κεντρικό τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης, με τα πανύψηλα δέντρα ερυθρελάτης που φτάνουν μέχρι και τα 60 μέτρα ύψος, στη θέση Μαγούλα υπάρχει και ένα πανέμορφο δάσος σημύδας.

Στις must επισκέψεις είναι και το Σπήλαιο Αγγίτη, ένα μοναδικό σπήλαιο όπου μέσα του περνά το ποταμός Αγγίτης και έχει εκπληκτικούς σχηματισμούς από σταλακτίτες και σταλαγμίτες ενώ στην έξω περιοχή τα πανύψηλα δέντρα που σκεπάζουν το ποτάμι δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό (www.caveaggitis.gr).

Άλλο ένα αξιοθέατο που όμως θα χρειαστείτε μια ώρα από την πόλη της Δράμας για να το επισκεφθείτε είναι το Ουχρό Λίσσε, πρόκειται για ένα από τα οχυρά που κατασκευάστηκαν από τον Μεταξά την περίοδο 1936-1940.

Διαθέτει ένα δίκτυο στοών που ξεπερνούν τα 1.7 χλμ., 10 υπόγεια συγκροτήματα, πυροβολεία, θαλάμους αξιωματικών, γραφεία διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών, μαγειρεία κ.α. Στο χώρο λειτουργεί επίσης «Πολεμικό και Λαογραφικό Μουσείο» (www.lisse.gr). Θέλετε αυτοκινητάδες και κυρίως off road διαδρομές; Στα βουνά της Δράμας θα βρείτε και από αυτές όπως στο Δάσος Ελατιάς και στο Μενοίκιο όρος ή από τον Πετρούσα και τους Πύργους προς το Φαλακρό, εφόσον πάντα οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.