Στα καγκελα για το ΔΙΠΑΕ και η Καβαλα

Σε μείζον θέμα εξελίσσεται η συζήτηση για μεταφορά τμημάτων από όλη την Αν. Μακεδονία στο ΔΠΘ

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στην Καβάλα από την απόφαση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας να εισηγηθεί την κατάργηση του τμήματος Φυσικής, μόλις μετά από ένα έτος λειτουργίας.

Μετά τις Σέρρες, στην Καβάλα έχει αντιδράσει σύσσωμη η τοπική κοινωνία, όπως αυτή εκφράζεται από την αυτοδιοίκηση αλλά και τους τοπικούς επιστημονικούς και οικονομικούς φορείς. Όλοι τους τονίζουν ότι το ΔΙΠΑΕ είναι το μόνο πανεπιστήμιο σε όλη τη χώρα που ζητά κατάργηση τμημάτων του ενώ τα υπόλοιπα πανεπιστήμια ζητούν είτε αναδιάρθρωση, είτε ίδρυση νέων.

Το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας συνεδρίασε με κατεπείγουσα διαδικασία και με ψήφισμά του απευθύνεται στον πρωθυπουργό ζητώντας να μην καταργηθεί το τμήμα.

«Η τοπική κοινωνία βλέπει το Πανεπιστήμιο ως μια πνευματική αναβάθμιση της περιοχής» σχολίασε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος επιδιώκει να συναντήσει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα.

«Δεν μπορεί να κριθεί ένα τμήμα αν πρώτα δεν το αφήσουν να αναπτυχθεί» λέει από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του ΔΙΠΑΕ Δημήτρης Μπαντέκας.

«Δάκτυλο Θεσσαλονίκης» βλέπει πίσω από την κατάργηση του Φυσικού το μέλος της διοικούσας του ΔΙΠΑΕ, κοσμήτορας Θανάσης Μητρόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για «τάση ηγεμονισμού» στις τάξεις του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με στόχο να συρρικνωθεί ο πανεπιστημιακός κόμβος της Καβάλας. «Οι περισσότεροι από την Θεσσαλονίκη ψήφισαν για το κλείσιμο χωρίς καν να αιτιολογήσουν την ψήφο τους» λέει χαρακτηριστικά και το συνδέει με την έναρξη των συζητήσεων που άρχισαν στην Καβάλα για λειτουργία τμήματος με κατεύθυνση Γεωφυσικής το οποίο «θα είναι περιζήτητο και με επαγγελματικά δικαιώματα». Εκτίμησε δε ότι απώτερος στόχος είναι η συρρίκνωση και του κόμβου των Σερρών αλλά και η «εξαφάνιση του κόμβου της Δράμας».

Σημειώνεται ότι οι κ. Μπαντέκας και Μητρόπουλος συμμετέχουν στη διοικούσα επιτροπή του ΔΙΠΑΕ (αντιπρόεδρος και μέλος, αντίστοιχα) και ήταν μεταξύ όσων μειοψήφησαν για την απόφαση κατάργησης του τμήματος Φυσικής.

Το θέμα έφτασε ήδη στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου και Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Στην ερώτηση μάλιστα επισημαίνεται ότι η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει, ώστε να μην κλείσουν, και τα δύο τμήματα στη Δράμα (Δασολογίας και Οινολογίας).

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Καβάλα στις 11 ή στις 18 Μαΐου, μιας και ο πονοκέφαλός της δεν περιορίζεται μόνο στις αντιδράσεις για την προταθείσα μεταφορά φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες. Το πρόβλημα της Καβάλας είναι βαθύτερο καθώς από τις εξελίξεις εξαρτάται κατά πόσο θα συρρικνωθεί το ΔΙΠΑΕ στο άμεσο μέλλον.

Μεταφορά στο Δημοκρίτειο

Στην Καβάλα άρχισε για τα καλά η συζήτηση περί μεταφοράς στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ολόκληρης της Σχολής Θετικών Επιστημών (τμήματα Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής αλλά και το νομοθετημένο τμήμα Γεωλογίας που όμως ποτέ δεν λειτούργησε). Κι επειδή θεωρείται διοικητική σπαζοκεφαλιά η συλλειτουργία δύο πανεπιστημίων στο ίδιο κάμπους, ορισμένοι δεν αποκλείουν υπαγωγή όλων των σχολών της Καβάλας, στο ΔΠΘ (Λογιστικής, Διοίκησης κλπ), ενδεχομένως και των σχολών της Δράμας. «Το Διεθνές Πανεπιστήμιο δεν σκοπεύει να παραχωρήσει τα τμήματα που εδρεύουν σε Καβάλα και Δράμα στο ΔΠΘ», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, Σταμάτης Αγγελόπουλος.

Το Δημοκρίτειο, από την άλλη, έχει εκπονήσει διάφορες μελέτες για επέκταση στην Καβάλα και τη Δράμα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Επί ημερών Γαβρόγλου στο Υπουργείο Παιδείας, όταν δηλαδή τα ΤΕΙ μετατράπηκαν σε ΑΕΙ, η τότε διοίκηση του ΔΠΘ δεν έβλεπε θετικά την «υιοθεσία» των τμημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας. Αυτό πλέον έχει αλλάξει άρδην.

Εκπρόσωποι της Συγκλήτου στο ΔΠΘ, όπως ο αντιπρύτανης Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτης Μάρης, τονίζουν διαρκώς ότι «το Δημοκρίτειο πρέπει να γίνει το Πανεπιστήμιο ολόκληρης της Περιφέρειας, δηλαδή να έχει Τμήματα σε Καβάλα και Δράμα».

Το έδαφος έχει προλειάνει ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος ο οποίος τον τελευταίο μήνα δηλώνει συνεχώς, ακόμη και από τη Βουλή, ότι «στρατηγικός στόχος είναι το Δημοκρίτειο να αγκαλιάσει ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη»

Η γενική συνέλευση των καθηγητών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ (Καβάλα) αποφάσισε ομόφωνα να αρχίσει συνομιλίες με το Δημοκρίτειο, το οποίο προ ημερών έλαβε το αίτημα με επίσημο τρόπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.