Σε τελικο σταδιο οι παρεμβασεις στα ιαματικα λουτρα των Θερμων

Διαθέσιμες για το κοινό οι τέσσερις υπαίθριες πισίνες, ενώ παραδίδονται προσεχώς δύο σκεπαστά λουτρά στο δρόμο προς τη Μέδουσα

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται το σχέδιο υλοποίησης των παρεμβάσεων στα ιαματικά λουτρά των Θερμών του δήμου Μύκης, προκειμένου πολίτες της Ξάνθης και επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν τα (πιστοποιημένα) ιαματικά νερά της παροχής. Παρότι οι υποδομές φιλοξενίας είναι περιορισμένες, η τοποθεσία, λόγω των ιαματικών πηγών, γίνεται όλο και περισσότερο γνωστή ως ένας χώρος «ησυχαστηρίου» μέσα στη φύση και θεραπείας με τα λουτρά.

Ικανοποιημένος για την πρόοδο των εργασιών εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Μύκης Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις είναι σε τελικό στάδιο.

Όπως ενημερώνει μέσω της χρηματοδότησης από το Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία, οι πόροι έφτασαν τις 280.000 ευρώ (από 190.000 ευρώ αρχικά) κι έτσι δόθηκε η δυνατότητα για ολοκληρωμένες εργασίες τόσο στον ξενώνα που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, όσο και στις δύο σκεπαστές πισίνες έξω από τον οικισμό, αλλά και τις τέσσερις νέες υπαίθριες. «Πλέον υπάρχουν δυνατότητες για τους δημότες και τους επισκέπτες, να βρεθούν στην περιοχή και να απολαύσουν το λουτρό τους με αναγνωρισμένα ιαματικά νερά του τόπου μας», σημείωσε ο δήμαρχος της Μύκης.

Στη διάθεση των πολιτών οι υπαίθριες πισίνες

Πιο αναλυτικά, στη διάθεση του κοινού είναι οι τέσσερις υπαίθριες πισίνες με πολύ ζεστά νερά (άνω των 55ο C) στην περιοχή «Κατσικονέρι». Εκεί έχει γίνει περίφραξη και αναμένεται η τοποθέτηση φωτισμού, αποδυτηρίων και ενός σκεπαστού χώρου (κιόσκι) για τους επισκέπτες. Ακόμη, δρομολογείται η προφύλαξη της πηγής, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να παίρνουν και πόσιμο νερό για ιαματικούς λόγους.

Εργασίες συντήρησης στο δημοτικό ξενώνα

Εργασίες γίνονται ακόμη στον ξενώνα που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού. Ο ξενώνας διαθέτει έξι δωμάτια στον επάνω όροφο και δύο χαμάμ στο ισόγειο. Η θέρμανση είναι επιδαπέδια, μέσω των ζεστών νερών της περιοχής. Δυστυχώς, η λειτουργία του ξενώνα έχει καθυστερήσει καθώς χρειάστηκε επισκευή η στέγη, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω της επιπλέον χρηματοδότησης του διασυνοριακού προγράμματος.

Ο δήμος, λόγω και των δεσμεύσεων του interreg θα αναλάβει αρχικά τη λειτουργία του ξενώνα, μαζί με τα καταλύματα που διαθέτει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Ήδη έξι λειτουργούν κανονικά, ενώ άλλα έντεκα θέλουν συντήρηση.

Αβέβαιο το μέλλον του οθωμανικού λουτρού

Παρότι το κεντρικό δημοτικό λουτρό λειτουργεί κανονικά τις εργάσιμες ημέρες, αβέβαιο είναι το μέλλον για το μικρό οθωμανικό λουτρό λίγο πριν την είσοδο του οικισμού από Ξάνθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για περιουσία της βακουφικής επιτροπής, που είχε εκφράσει παλαιότερα πρόθεση συντήρησης, αλλά δεν προχώρησε κάποια ενέργεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.