Σε κατασταση εκτακτου αναγκης κηρυσσεται ο νομος Εβρου

Ο λόγος είναι οι πλημμύρες που παρατηρούνται σε όλη την έκταση του ποταμού Έβρου

Αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ολόκληρος ο νομός Έβρου, πλην της Σαμοθράκης, υποβάλλεται επίσημα από τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, προκειμένου εκείνος, με τη σειρά του, να το διαβιβάσει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.
 
Ο λόγος είναι οι πλημμύρες που παρατηρούνται σε όλη την έκταση του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το φυσικό σύνορο Ελλάδας και Τουρκίας. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και οι αρμόδιες υπηρεσίες προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να προκληθούν κι άλλες θραύσεις αναχωμάτων σε όλο το μήκος του ποταμού ή και υπερπηδήσεις, δεδομένου ότι για πέμπτη ημέρα οι στάθμες βρίσκονται πολύ πάνω από τα όρια συναγερμού.
 
Γύρω στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα υποχώρησε ανάχωμα στην περιοχή του Πραγγίου του δήμου Διδυμοτείχου, χωρίς να απειληθεί το χωριό. Είχε προηγηθεί, το πρωί της Τετάρτης η υποχώρηση του αναχώματος στους Ψαθάδες, επίσης στον δήμο Διδυμοτείχου. Για λόγους εκτόνωσης οι υπηρεσίες προχώρησαν και σε μία ακόμα τεχνητή κατάκλυση στην περιοχή Κορνοφωλιάς του δήμου Σουφλίου. 

Πλημμύρησαν πάνω από 65.000 στρέμματα

Συνολικά στο νομό Έβρου, σύμφωνα με τους ανταποκριτές της ΕΡΤ αλλά και τις εκτιμήσεις της αντιπεριφέρειας Εβρου, ξεπερνούν τις 65.000 στρέμματα οι εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει, είτε από νερά του ποταμού Έβρου είτε από τοπικά νερά, από τις βροχές που είχαν προηγηθεί.
 
Θετικά αποτιμάται πάντως το αποτέλεσμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που υπήρξε με τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας, από τις οποίες η ελληνική πλευρά ζήτησε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι ροές από τα φράγματα της γειτονικής χώρας. Οι ποσότητες που απελευθερώθηκαν στην Ελλάδα ήταν, πράγματι, αρκετά μικρότερες από εκείνες που αρχικά είχαν ανακοινωθεί.
 
Η στάθμη του ποταμού Έβρου το βράδυ στο Πύθιο έφτασε τα 6 μέτρα και 80 εκατοστά, ωστόσο το πρωί παρουσίασε μικρή πτώση και μετρήθηκε στα 6 μέτρα και 67 εκατοστά. Αντίθετα, στο Πέταλο, όπου οι πιέσεις είναι αυξανόμενες από νερά που φτάνουν και από την Τουρκία, το ύψος του νερού έφτασε το πρωί στα 6 μέτρα και 52 εκατοστά, από 6,40 που ήταν το βράδυ.
 
«Πρωταρχικός στοχος μας πάντα είναι να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και από εκεί και πέρα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εκτονωθεί η κατάσταση», ανέφερε στην ελληνική υπηρεσία του euronews ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. 

Λήξη συναγερμού για τους αγνοούμενους

Σε σχέση με τον συναγερμό που σήμμανε από το βράδυ της Τρίτης για εντοπισμό ομάδας 15 ατόμων που δήλωσαν ότι κινδυνεύουν τηλεφωνώντας στον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, οι έρευνες πυροσβεστικής και ΕΜΑΚ στην περιοχή του Πραγγίου Διδυμοτείχου ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα.
 
Εκτιμάται ότι επρόκειτο για ομάδα μεταναστών. Οι έρευνες έγιναν κυρίως με ερπυστριοφόρο όχημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης χωρίς όμως να εντοπιστεί κάποιο ίχνος τους. Πάντως, όπως εξηγούν αρμόδιοι, δεν είναι η πρώτη φορά που κλήση στον αριθμό 112 οδηγεί σε εκτεταμένες έρευνες για εντοπισμό ατόμων χωρίς αποτέλεσμα.
 
Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχουν αγνοούμενοι, αφού συχνά πρόκειται για μετανάστες που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και όταν τον βρίσκουν, δεν επικοινωνούν ξανά με τις αρχές.
 
Πηγή: gr.euronews.com

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.