Σε αναστολη 10 ανεμβολιαστοι εργαζομενοι του Πολυκοινωνικου Δημου Αλεξανδρουπολης

Οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι βρίσκονται σε θέσεις, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών και οικογενειακών βοηθών

Συμβασιούχους εργαζόμενους καλείται να προσλάβει το πολυκοινωνικό του δήμου Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Δέλτα Τηλεόρασης Θράκης, αφού από τις 17 Αυγούστου, δέκα ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι των κοινωνικών δομών τέθηκαν σε αναστολή άνευ αποδοχών.

Οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν σύμβαση τριών μηνών προκειμένου να καλύψουν το μεγάλο κενό που δημιουργείται στις δομές. Σύμφωνα με την πρόεδρο, οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι βρίσκονται σε θέσεις, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών και οικογενειακών βοηθών.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Δευτέρα,16 Αυγούστου, έληξε η προθεσμία που έχει δοθεί στο προσωπικό στις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να εμβολιαστούν, ενώ όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι, αυτόματα τίθενται σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας. Ο εργοδότης τους, υποχρεούται να δηλώσει άμεσα τη μετάβασή τους σε καθεστώς αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Παράλληλα, οριζόντιους ελέγχους συμμόρφωσης με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό θα διενεργήσει στο σύνολο της επικράτειας η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Επισημαίνεται ότι οι οικείες διατάξεις προβλέπουν τις παρακάτω κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ως άνω υποχρέωση:

Δημόσιος Τομέας:

  • Για τον εργαζόμενο : ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ιδιωτικός Τομέας:

  • Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.
  • Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.

Ήδη χθες, όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκε η πρώτη απόλυση  υγειονομικού επειδή αρνήθηκε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ο λόγος για μία εργαζόμενη σε μονάδα φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες, η οποία αρνήθηκε να εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να απολυθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.