Σαρκοζι: Ενοχος για παρανομη χρηματοδοτηση προεκλογικης εκστρατειας το 2012

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους

Ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε την Πέμπτη για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012. Ο δικαστής τον καταδίκασε σε ποινή ενός έτους, χωρίς αναστολή, την οποία θα μπορέσει να εκτίσει κατ’ οίκον.

Ο πρώην ηγέτης της Γαλλικής Δημοκρατίας πρέπει να φορά ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι για 12 μήνες, είπε.  

Όπως έκανε γνωστό ο συνήγορος του Σαρκοζί,  Τιερί Ερζόγκ,ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας θα ασκήσει έφεση σε βάρος της απόφασης του δικαστηρίου. 

Η σημερινή καταδίκη τον καθιστά τον πρώτο πρώην Γάλλο πρόεδρο που έχει καταδικαστεί δύο φορές για έγκλημα.

Το ποινικό δικαστήριο του Παρισιού έκρινε ότι ο Σαρκοζί αγνόησε τις προειδοποιήσεις των λογιστών και ξεπέρασε τα όρια δαπανών σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους ψηφοφόρους.Στην απόφαση της Πέμπτης, Γάλλοι δικαστές είπαν ότι η εκστρατεία του Σαρκοζί συγκέντρωσε κόστος περίπου 42,7 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό δηλαδή περίπου διπλάσιο από το νόμιμα επιτρεπόμενο.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Σαρκοζί αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι έπρεπε να υπερασπιστεί την τιμή του με «πάθος».

Πρόκειται για μια ακόμη ταπεινωτική ήττα για τον Σαρκοζί που καταδικάστηκε επίσης για διαφθορά νωρίτερα φέτος. Παρ ‘όλα αυτά, παραμένει πρόσωπο με επιρροή και είναι συμπαθής στους δεξιούς ψηφοφόρους.

Ο σημερινός πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Σαρκοζί έχουν φιλικές σχέσεις και τα μέλη του κόμματός του Les Republicains ανυπομονούν να μάθουν ποιον θα υποστηρίξει στις προεδρικές εκλογές του 2022.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.