Σαμοθρακη: Σαν… μανιταρια ξεφυτρωνουν βιλες και τουριστικα καταλυματα

Ποιοι επενδύουν, τι αφορούν οι επενδύσεις

Έντονη κινητικότητα δείχνουν οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι

Με εντατικούς ρυθμούς υλοποιούνται επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας στη Σαμοθράκη, που βιώνει ημέρες ανοικοδόμησης. Στο νησί του Θρακικού Πελάγους που αποπνέει έναν αέρα αινιγματικό, σχεδόν μυστηριακό και προσπαθεί να διατηρήσει τον χαρακτήρα του, αποφεύγοντας να υποδεχτεί μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις, τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να υλοποιήσουν τα τουριστικά έργα που έχουν αναλάβει έτσι ώστε κάποια εξ αυτών να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη.   

Είναι ενδεικτικό πως σε εξέλιξη βρίσκονται περί τις 40 βίλες, οι οποίες είναι διάσπαρτες στο νησί, με την προοπτική οι ιδιοκτήτες τους είτε να τις πουλήσουν με την αποπεράτωσή τους, είτε να τις εκμεταλλευτούν ως Airbnb, με τη βραχυχρόνια μίσθωση να διεισδύει σταδιακά στη Σαμοθράκη, που μέχρι σήμερα διαθέτει μικρό αριθμό κατοικιών που μισθώνονται κατά αυτόν τον τρόπο.

Την ίδια ώρα, στη γραμμή εκκίνησης είναι περίπου 27 καταλύματα, που θα προσφέρουν σύγχρονα ενοικιαζόμενα δωμάτια προσθέτοντας μετά την ολοκλήρωση τους περίπου 200 κλίνες στις ήδη υπάρχουσες του νησιού που σήμερα αγγίζουν τις 1.600.

Παρά την αυξημένη τουριστική ζήτηση που καταγράφεται στο νησί, η Σαμοθράκη διαθέτει μόλις τρία ξενοδοχεία, ενώ τα υπόλοιπα καταλύματα είναι ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ωστόσο πλέον φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα εποχή καθώς με τη δημιουργία των εν λόγω καταλυμάτων και δη με τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στοχεύει να κεντρίσει το ενδιαφέρον τουριστών, με υψηλότερα βαλάντια, που επιθυμούν είτε να επισκεφτούν, είτε να αποκτήσουν θερινή κατοικία στη Σαμοθράκη.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες των εν εξελίξει κατοικιών, οι οποίοι είναι τόσο Έλληνες, όσο και ξένοι, διαθέτουν ήδη εξοχικό στο νησί και αποφάσισαν να προχωρήσουν στις εν λόγω επενδύσεις αφενός γιατί αγαπούν τη Σαμοθράκη, και αφετέρου γιατί διαβλέπουν τις τουριστικές προοπτικές που διαθέτει καθώς, όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων, γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική.

«Το νησί αποκτά ζωή και το χειμώνα»

Όπως εξηγεί μιλώντας στη voria.gr, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χωροταξικού και Πολοεδομικού Σχεδιασμού του δήμου Σαμοθράκης και ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, Γιάννης Γλήνιας, «η Σαμοθράκη  αποκτά  ζωή και το χειμώνα, τα συνεργεία δεν σταματούν να δουλεύουν για την κατασκευή των νέων καταλυμάτων που αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην τουριστική κίνηση του νησιού».

«Κάποιες από τις βίλες, οι οποίες είναι οι πρώτες τέτοιου τύπου που γίνονται στη Σαμοθράκη αναμένεται να είναι έτοιμες για τη θερινή περίοδο. Πρόκειται για σύγχρονες κατοικίες με όλες τις ανέσεις από 50 έως 80 τμ. Την ίδια ώρα μέσω του προγράμματος Leader Αλιείας, που τρέχει, δόθηκε η δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες να αποκτήσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση προκειμένου να κατασκευάσουν σύγχρονα καταλύματα πέντε – έξι δωματίων έκαστο. Το ποσοστό  της χρηματοδότηση αγγίζει το 85% του έργου και φτάνει τις 250.000 ευρώ. Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται να τρέξει και νέο leader με το ύψος της χρηματοδότησης να αγγίζει περί τις 600.000 ευρώ ανά business plan. Δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν μικρά boutique hotels», σημειώνει ο κ. Γλήνιας.

Αυξημένη τουριστική ζήτηση

Στο μεταξύ, χαμόγελα δημιουργούν οι προκρατήσεις για τη φετινή θερινή σεζόν στους ανθρώπους του τουρισμού της Σαμοθράκης, που κάνουν λόγο για μια άκρως θετική χρονιά από την εικόνα που μέχρι σήμερα καταγράφεται. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η δυναμική των προκρατήσεων είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι που αποτέλεσε μια καλή χρονιά για τη Σαμοθράκη, ξεκίνησε όμως δειλά όπως και στην υπόλοιπη χώρα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που έκανε πιο διστακτικούς το πρώτο διάστημα τους εν δυνάμει τουρίστες. 

Με τη θερινή σεζόν να έχει στη Σαμοθράκη διάρκεια από το Μάϊο μέχρι στον Οκτώβριο, το χορό των ελεύσεων αναμένεται να σύρουν και φέτος οι Βαλκάνιοι με αιχμή του δόρατος τους Ρουμάνους, για να ακολουθήσουν αργότερα και οι Βούλγαροι, οι Σέρβοι, οι Έλληνες, αλλά και οι κεντρικοευρωπαίοι, καθώς και οι Ισραηλινοί. Αξίζει να σημειωθεί πως η τουριστική πίτα τα τελευταία χρόνια μοιράζεται κατά 75% σε Βαλκάνιους και Έλληνες, ενώ το υπόλοιπο 25% αφορά χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Σημειώνεται πως οι ξένοι τουρίστες κατά μέσο όρο παραμένουν 5 ημέρες στο νησί, ενώ οι Έλληνες 3 με 4 ημέρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.