Ρωσια και Ουκρανια ανταλλαξαν αιχμαλωτους πολεμου

Στη Ρωσία επέστρεψαν 106 στρατιωτικοί και στην Ουκρανία 100

Η Ουκρανία και η Ρωσία ανακοίνωσαν χθες ότι πραγματοποίησαν μια νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, η πρώτη που γίνεται μετά από έναν και πλέον μήνα. Στη Ρωσία επέστρεψαν 106 στρατιωτικοί και στην Ουκρανία 100.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι επέστρεψαν 106 Ρώσοι στρατιωτικοί, οι οποίοι, βρίσκονταν «σε θανάσιμο κίνδυνο» ενώ ήταν υπό κράτηση.

Οι στρατιωτικοί θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη Μόσχα όπου θα τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, ο Άντρι Γιερμάκ, ανακοίνωσε την επιστροφή 100 στρατιωτικών στην Ουκρανία.

«Φέραμε πίσω 100 άνδρες μας – πρόκειται για στρατιώτες, ναυτικούς, συνοριοφύλακες και μέλη της Εθνικής Φρουράς», δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια «δύσκολη» ανταλλαγή και προσθέτοντας ότι μεταξύ τους υπάρχουν υπερασπιστές της Μαριούπολης , του «Αζοφστάλ», του Γκοστόμελ».

«Ορισμένοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά και υποφέρουν από ασθένειες. Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι στον καθένα θα παρασχεθεί όλη η απαιτούμενη βοήθεια», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Telegram.

Η τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έγινε στις 7 Μαρτίου, όταν η Ουκρανία πήρε πίσω 130 στρατιωτικούς της και η Ρωσία 90.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.300 αιχμάλωτοι είχαν επιστρέψει στην Ουκρανία σε ανταλλαγές με τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.

Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ακόμη ανταλλαγές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.