Ρωμαικο ψηφιδωτο με ομηρικο θεμα βρεθηκε στην Αγγλια

Σπάνιας τέχνης ρωμαϊκό ψηφιδωτό εντόπισε οικογένεια στο Ράτλαντ της Αγγλίας καθώς περπατούσε σε αγρούς της περιοχής

Σπάνιας τέχνης ρωμαϊκό ψηφιδωτό εντόπισε οικογένεια στο Ράτλαντ της Αγγλίας καθώς περπατούσε σε αγρούς της περιοχής. Η ανακάλυψη οδήγησε στον εντοπισμό θεμελίων ρωμαϊκής έπαυλης, όπου βρισκόταν το ψηφιδωτό που εντόπισε η οικογένεια, με απεικόνιση της μάχης του Αχιλλέα και του Εκτορα από την ομηρική «Ιλιάδα».

Πρόκειται για την πρώτη απεικόνιση της «Ιλιάδας» που εντοπίζεται στη Βρετανία και μία από τις ελάχιστες σε όλη την Ευρώπη. Η ανασκαφή, που πραγματοποιείται υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου του Λέστερ, σε συνεργασία με την Ιστορική Υπηρεσία της Βρετανίας και τον δήμο του Ράτλαντ, έφερε στο φως τα θεμέλια μεγάλης έπαυλης και συγκροτήματος βοηθητικών κτισμάτων. Τα κτίρια ανήκαν, κατά πάσα πιθανότητα, σε εύπορη οικογένεια της ρωμαϊκής περιόδου και χτίστηκαν μεταξύ 3ου και 4ου μ.Χ. αιώνα.

Ο γιος του ιδιοκτήτη των αγροτικών εκτάσεων όπου βρέθηκε η έπαυλη, Τζιμ Ιρβάιν, λέει: «Μια βόλτα στους αγρούς κατά τη διάρκεια της καραντίνας με την οικογένειά μου μετατράπηκε σε απίστευτη αρχαιολογική ανακάλυψη. Παρατήρησα κάποια παράξενα θραύσματα κεραμικών σκευών ανάμεσα στα στάχυα και αυτό όξυνε την περιέργειά μου. Πείστηκα ότι έπρεπε να ερευνήσω περαιτέρω. Αργότερα, κοιτώντας δορυφορικές φωτογραφίες της περιοχής παρατήρησα ένα σημάδι στο έδαφος, λες και κάποιος είχε χαράξει γραμμή με κιμωλία. Αυτή ήταν η στιγμή “εύρηκα” του Αρχιμήδη και η αρχή της ιστορίας».

Εντοπίσθηκε τυχαία στο Ράτλαντ, σε θεμέλια ρωμαϊκής έπαυλης, και απεικονίζει τη μάχη του Αχιλλέα και του Εκτορα.

Το καλά διατηρημένο ψηφιδωτό έχει διαστάσεις 11 επί 7 μέτρα και κοσμεί το δάπεδο αίθουσας, η οποία πρέπει να στέγαζε την τραπεζαρία της έπαυλης ή την αίθουσα χορού και ψυχαγωγίας. Παρότι τα ψηφιδωτά χρησιμοποιούνταν σε διάφορα δημόσια και ιδιωτικά κτίσματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, απεικονίζοντας ήρωες και σκηνές της ελληνορωμαϊκής μυθολογίας και της ιστορίας της αυτοκρατορίας, ελάχιστα από αυτά έχουν σωθεί με απεικονίσεις του Αχιλλέα και της μάχης του εναντίον του Εκτορα στην Τροία, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα The Guardian.

Η έπαυλη περιβάλλεται από αποθήκες σιτηρών, άλλα κυκλικά βοηθητικά κτίσματα και λουτρά. Ανθρώπινα οστά εντοπίσθηκαν στο χώμα που κάλυπτε το ψηφιδωτό, με τους αρχαιολόγους να εκτιμούν ότι ανθρώπινες σοροί τάφηκαν στο σημείο αφότου η έπαυλη είχε εγκαταλειφθεί.

Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής σχολής του Πανεπιστημίου του Λέστερ, Τζον Τόμας, χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως την πιο συναρπαστική ανασκαφή ρωμαϊκού ψηφιδωτού τον τελευταίο αιώνα στη Βρετανία. «Ο εντοπισμός της έπαυλης στο Ράτλαντ μάς δίνει νέα και ακριβέστερη εικόνα για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στην περιοχή την εποχή εκείνη, αλλά και για τους δεσμούς τους με την κλασική λογοτεχνία και την επική ποίηση. Ο ιδιοκτήτης της έπαυλης ήταν άνθρωπος με κλασική μόρφωση, ο οποίος ήταν αρκετά εύπορος για να χρηματοδοτήσει ένα τόσο περίτεχνο έργο. Είναι το πρώτο ρωμαϊκό ψηφιδωτό με σκηνή από την “Ιλιάδα” που έρχεται στο φως επί βρετανικού εδάφους», λέει ο καθηγητής Τόμας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.