Ρομποτ στη διαδικασια διαλογης των Ελληνικων Ταχυδρομειων

«Η διαδικασία διαλογής έχει αυξηθεί κατά 250%»

55 μικρά, κίτρινα, αυτόνομα ρομποτάκια με τέσσερις τροχούς, με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχουν πιάσει δουλειά στη διαδικασία διαλογής των αντικειμένων στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ταχυδρομείων στο Κρυονέρι και τριπλασιάζουν της διαδικασίας.

Πρόκειται για ένα νέο ρομποτικό σύστημα αυτόματης διαλογής αντικειμένων που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στο Κρυονέρι και εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τα ΕΛΤΑ. Μάλιστα, είναι το πρώτο της κατηγορίας του στην Ευρώπη, που αξιοποιεί τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για να διαχειρίζεται αντικείμενα με υπέρ-υψηλή ταχύτητα, που όπως αναφέρει η εταιρεία, η διαλογή έχει αυξηθεί κατά 250%.

Πώς το καταφέρνουν όμως αυτό 55 ρομπότ; Σαρώνουν τον ταχυδρομικό κώδικα, ζυγίζουν τη συσκευασία και, κατευθυνόμενα από αισθητήρες, αδειάζουν το εκάστοτε πακέτο στον αντίστοιχο ταχυδρομικό σάκο που έχει στηθεί γύρω από μία πλατφόρμα. Μέσα σε μία μόλις μέρα, μπορούν να διαχειριστούν μέχρι και 168.000 πακέτα. Η μπαταριά τους διαρκεί τέσσερις ώρες και χρειάζονται μόλις 5 λεπτά για την επαναφόρτισή τους.

Μέσω αυτού του προγράμματος ψηφιακής αναδιάρθρωσης, τα ΕΛΤΑ επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό δεμάτων από τις online αγορές, μια ανάγκη που προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Έως και το 80% της διαλογής δεμάτων πραγματοποιείται από τα ρομπότ, εξασφαλίζοντας την παράδοση τους στους καταναλωτές την επόμενη μέρα. Αυτά τα αυτόνομα ρομπότ είναι ενεργειακής απόδοσης και μειώνουν την ενεργειακή κατανάλωση της διαδικασίας, επιτρέποντας μας να υιοθετούμε μια πιο ‘πράσινη’ προσέγγιση» λέει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Προσθέτει δε πως ο σκοπός δεν είναι να αντικατασταθούν οι άνθρωποι που εργάζονται από τα ρομπότ, αλλά να αυξήθει το ανθρώπινο δυναμικό και να συμβάλλει στο να γίνει πιο αποδοτικό.

Το νέο σύστημα μπήκε σε παραγωγική λειτουργία στα μέσα Αυγούστου και αναπτύσσεται με στόχο να αλλάξει συνολικά τα δεδομένα της ταχύτητας και των παραδοσέων για τον Όμιλο ΕΛΤΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.