Ρεκορ τουρισμου για την Τουρκια – Καταργει την τουριστικη βιζα για ΗΠΑ και αλλες 5 χωρες

Εξαιρετικές επιδόσεις καταγράφουν στον τουρισμό τους οι κύριες ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας στον τουρισμό, Ισπανία και Τουρκία, με τη δεύτερη να προβαίνει σε στρατηγική κίνηση με κατάργηση βίζα για 6 χώρες.

Σε κίνηση «ματ» προχώρησε η Τουρκία με στόχο την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων και την τόνωση του τουρισμού, με την κατάργηση της βίζα για 6 σημαντικές χώρες, ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ.

Η χώρα ανακοίνωσε ότι θα χορηγεί είσοδο χωρίς βίζα για ταξίδια στους πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, του Καναδά, του Μπαχρέιν και του Ομάν, οι οποίοι μπορούν πλέον να μείνουν στην Τουρκία για έως και 90 ημέρες χωρίς να ανησυχούν για τις διατυπώσεις έκδοσης βίζας. Αυτή η κίνηση αναμένεται όχι μόνο να απλοποιήσει τις ταξιδιωτικές διαδικασίες για τους πολίτες αυτών των χωρών αλλά και να συμβάλει θετικά στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας.

Εντωμεταξύ η χώρα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στον τουρισμό της. Οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 10,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 σε σχέση με ένα χρόνο πριν και ανήλθαν σε 46,7 εκατομμύρια. Συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων υπηκόων που διαμένουν στο εξωτερικό (η χώρα τους μετρά ξεχωριστά), ο αριθμός των συνολικών επισκεπτών έφτασε τα 52,7 εκατομμύρια τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους.

Μόνο τον Νοέμβριο, 2,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα, μειωμένοι κατά 1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ελάχιστη τελικά απώλεια που ήρθε προφανώς ως συνέπεια του πολέμου Χαμάς – Ισραήλ. Αρχικά οι σοβαροί φόβοι που είχαν εκφραστεί για σημαντική μείωση των κρατήσεων, φαίνεται ότι δεν επαληθεύονται.

Μεγάλη αύξηση από Ρωσία

Οι Ρώσοι αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων παραθεριστών στην Τουρκία. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, 6,08 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφθηκαν τη χώρα, αντιπροσωπεύοντας το 13% του συνόλου των αφίξεων ξένων τουριστών. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με 5,96 εκατομμύρια, αυξημένοι κατά 9% από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Περίπου 3,7 εκατομμύρια Βρετανοί επισκέφθηκαν τη χώρα το ενδεκάμηνο του 2023, από 3,3 εκατ. πέρυσι. Κατά το ίδιο διάστημα η Τουρκία υποδέχθηκε 2,9 εκατ. Ιρανούς επισκέπτες (+5%), ενώ παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο, σημειώθηκε αύξηση 26,3% στον αριθμό των Ουκρανών τουριστών που ανήλθαν σε 795.000.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν για ακόμη μια φορά ο πιο δημοφιλής προορισμός αφού τους πρώτους 11 μήνες του 2023, υποδέχθηκε περίπου 16 εκατομμύρια τουρίστες. Η Αττάλεια, προσέλκυσε 14,5 εκατ. επισκέπτες, αντιπροσωπεύοντας το 31% του συνόλου των αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα.

Οδεύει προς πλήρη ανάκαμψη η Ισπανία

Προς πλήρη ανάκαμψη της τουριστικής της κίνησης οδεύει η Ισπανία η οποία δέχτηκε 88,4 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες από τις αρχές του έτους έως τον Νοέμβριο, 18,2% περισσότερους από την ίδια περίοδο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Turespaña, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από την πανδημία το 2019, οι αφίξεις μειώθηκαν ελαφρά μόλις κατά 0,1%.

Η Ισπανία κατέγραψε 6,2 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Νοέμβριο, 15,8% περισσότερες από τον Νοέμβριο του 2022. Τον προηγούμενο μήνα οι τουρίστες προς τη χώρα αυξήθηκαν από όλες τις κύριες χώρες, με τη μεγαλύτερη άνοδο να εμφανίζουν οι Ιταλοί και οι Αμερικανοί με πάνω από 20%.

Συνολικά το 58% του συνολικού αριθμού επιβατών που αφίχθησαν τον Νοέμβριο προήλθε από την ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 17,5%, ενώ η ροή από τον υπόλοιπο κόσμο, που αντιπροσώπευε το υπόλοιπο 42%, αυξήθηκε κατά 13,5%.

Αεροδρόμια με τις περισσότερες αφίξεις

Το αεροδρόμιο της Μαδρίτης δέχτηκε τις περισσότερες αφίξεις τον Νοέμβριο, με 1,7 εκατομμύρια, ακολουθούμενο από τη Βαρκελώνη, με 1,3 εκατομμύρια, και τη Μάλαγα, με 544 χιλιάδες. Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023, τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν η Βαλένθια, με 27%, η Βαρκελώνη, με 23% και η Μαδρίτη, με 21,7%.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.