Πυροτεχνημα το αιτημα για επανενωση των Γλυπτων του Παρθενωνα

Νέο φάκελο οφείλει να καταθέσει το υπ. Πολιτισμού για να υπερβεί το «πρωθυπουργικό ολίσθημα»

Η πολιτιστική κληρονομιά μας, πάντα μας σώζει από τις δύσκολες περιστάσεις. Το υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωνε ότι επέλεξε τη Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού για να ανοίξει «μια νέα δυναμική σελίδα στη διεκδίκηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα» με την «αγαστή σύμπραξη» των Διεθνών Επιτροπών για την Επιστροφή των Γλυπτών.

Τίποτα σαφές επί του θέματος δεν αναφέρει η ανακοίνωση. Εκτός από τα μηνύματα που έλαβε το ΥΠΠΟΑ από τις Διεθνείς Επιτροπές τα οποία επικεντρώνονται στην ουσία του σκοπού που επιτελούν όλα αυτά τα χρόνια, και δεν είναι άλλος από την επιστροφή των Γλυπτών.

Ξεχνά όμως το υπουργείο Πολιτισμού ότι μόλις τον Σεπτέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για δανεισμό Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο εν όψει των εορτασμών του 2021. Τι απέγινε εκείνη η πρόταση;

Στο θέμα δεν αναφέρεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου γενικά, αλλά ούτε και στη προχθεσινή ανακοίνωσή του (21 Μαϊου)  η οποία πληροφορεί: «Την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την προτροπή του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ανοίγει νέο κεφάλαιο στη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Συγκροτεί νέα συμβουλευτική Επιτροπή για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με πρόεδρο τον κ. Χριστόφορο Αργυρόπουλο. Ταυτόχρονα ξεκινά νέο κύκλο επικοινωνίας με τις ξένες Επιτροπές για τον καλύτερο συντονισμό του ζητήματος. Η κ. Λίνα Μενδώνη αποφάσισε να συγκαλέσει διεθνή συνάντηση όλων των Επιτροπών, στις αρχές του επόμενου χρόνου, για τον καλύτερο συντονισμό και την υποστήριξη νέας διεθνούς καμπάνιας που θα οργανώσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Η οριστική Επιστροφή των Γλυπτών είναι αίτημα δεκαετιών και εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ωστόσο βρίσκει «τοίχο» στη Βρετανική πλευρά. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Βρετανοί δεν προσήλθαν καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν έγινε η πρόταση από την UNESCO. Για την ουσιαστική επίλυση του θέματος υπάρχει μακρύς δρόμος και όλες οι δράσεις, τα συνέδρια –όπως εκείνο που διοργανώθηκε τον Απρίλιο του 2019– οι συσπειρώσεις μόνο καλό κάνουν. Αυτό συνέβη όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με διαφορετικούς τρόπους φυσικά. Αυτή δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά λοιπόν.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι οι Διεθνείς Επιτροπές προτείνουν, εν όψει του 2021, συντονισμένες δράσεις πίεσης προς το Βρετανικό Μουσείο, προκειμένου να αποφασίσει την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Τα μηνύματα των προέδρων των Διεθνών Επιτροπών μεταξύ άλλων είναι:

  • Η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής, Dame Janet Suzman, αναφέρεται στο άνοιγμα του ιερού βράχου «τη στιγμή που το Βρετανικό Μουσείο παραμένει ακόμα κλειστό. Ισως είναι ευκαιρία», γράφει, «περισυλλογής για τη Μ. Βρετανία για τα θέματα της πολιτιστικής πολιτικής. Διαφορετικά, τα βρετανικά μουσεία θα θεωρούνται πλέον απαρχαιωμένοι αποικιοκρατικοί θεσμοί. Αλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών είναι, επί δεκαετίες, σαφώς υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στη γενέτειρά τους».
  • Η αντιπρόεδρος της Αυστραλιανής Επιτροπής, Elly Symons, γράφει: «Προτρέπουμε τη βρετανική κυβέρνηση να επανενώσει το βεβηλωμένο αριστούργημα […]».
  • Ο πρόεδρος της Σουηδικής Επιτροπής, Krister Kumlin, αναφέρει: «Η επιτροπή μας προτρέπει την άμεση επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής και της βρετανικής πλευράς για την εξεύρεση λύσης ενόψει του 2021 […]».
  • Οι πρόεδροι της Επιτροπής Λουξεμβούργου, Edouard Wolter και François Roelands du Vivier, θεωρούν ότι «[…] η ερώτηση που τίθεται είναι πότε θα επιστρέψουν τα ξενιτεμένα τμήματα του Παρθενώνα στην Αθήνα και όχι αν θα επιστρέψουν».
  • Η πρόεδρος της Κυπριακής Επιτροπής, Αννα Μαραγκού, δήλωσε: «[…] οι παγκόσμιες εκκλήσεις για επιστροφή των Γλυπτών πρέπει να γίνουν πρωτοσέλιδα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας».
  • Ο πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής, Dusan Sidjanski, τονίζει: «[…] Είναι η στιγμή για μια ευγενή και ηθική πρωτοβουλία που οφείλει η Μ. Βρετανία».
  • Ο Λευτέρης Καρμίρης, της Αμερικανικής Επιτροπής, δηλώνει «την υποστήριξή του για το δίκαιο και ηθικό αίτημα επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα, συμβόλου του δυτικού πολιτισμού […]».
  • Η πρόεδρος της Ρωσικής Επιτροπής, Irina Korobina, γράφει: «[…] Η παγκόσμια κοινότητα έχει χρέος να διατηρήσει τον Παρθενώνα και όλοι οι άξιοι και έντιμοι άνθρωποι τάσσονται υπέρ της επανένωσής του».

Δήλωση της τέως υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε η τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία σημειώνει πως η Λίνα Μενδώνη, «θα έπρεπε να έχει ήδη ανακοινώσει ότι ετοίμασε τον νέο φάκελο διεκδίκησης, όπως είχε προ πολλών μηνών υποσχεθεί, προκειμένου να μην παραμένει εκκρεμής και να αποσυρθεί εν τοις πράγμασι η ατυχής δήλωση του πρωθυπουργού που ζητούσε τον δανεισμό των Γλυπτών. Όσο η εκκρεμότητα αυτή παραμένει, κάθε αναφορά των ΔΤ στις προτροπές του κ. Μητσοτάκη, κάθε επαναφορά του ονόματος ενός αξιοσέβαστου προσώπου που εδώ και χρόνια συμμετέχει σταθερά στη συμβουλευτική Επιτροπή, καθώς και κάθε νέα συνάντηση των Επιτροπών, όταν η τελευταία έγινε μόλις πέρσι την άνοιξη, μόνο απορίες προκαλεί. Το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να καταθέσει νέο φάκελο προκειμένου να υπερβεί το γνωστό πρωθυπουργικό ολίσθημα. Όσο δεν το πράττει, παραμένει εκτεθειμένο, εκθέτει τον πρωθυπουργό αλλά και τη χώρα».


Πηγή: efsyn.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.