Πρωτοβουλια για τη στηριξη και τον εκσυγχρονισμο του Πολεμικου Ναυτικου

Ο πρόεδρος του δ.σ. του Σωματείου «Ταμείον Ελληνικού Στόλου - Αβέρωφ ΙΙ», Πρόδρομος Εμφιετζόγλου μιλά στη «ΜτΚ»

Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας και κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κρίσιμη εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων μία ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 και ήδη λαμβάνει της στήριξης χιλιάδων Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων, ανέλαβε δράση. Ο λόγος για το «Ταμείο Ελληνικού Στόλου – Αβέρωφ ΙΙ», Σωματείου Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, πρόεδρο του διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Εταιρειών «Μηχανική ΑΕ» ο οποίος, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στη «ΜτΚ» επιδιώκει μέσα από την κίνηση αυτή να ενεργοποιήσει τους απανταχού Έλληνες προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας και να εξασφαλιστούν χρήματα για την αγορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων, τα οποία στην συνέχεια θα δοθούν ως δωρεά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες κατά το νόμο διαδικασίες για τη συγκρότηση του Σωματείου, έχει εξασφαλιστεί ΑΦΜ και έχουν δημιουργηθεί τραπεζικοί λογαριασμοί, έχουν ήδη εγγραφεί ως μέλη χιλιάδες Έλληνες, ενώ τα μέλη του δ.σ. είναι έτοιμα μετά τη λήξη της πανδημίας του κορονοϊού να ξεκινήσουν ταξίδια στο εξωτερικό, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης όπου κατοικούν Έλληνες, προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσουν για να συνεισφέρει ο καθένας όπως μπορεί με τον «οβολό του» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Εμφιετζόγλου.

Στο site (averof2.gr) του «Ταμείου Ελληνικού Στόλου – Αβέρωφ ΙΙ» κυριαρχούν συνθήματα όπως «Όλοι μαζί για την πατρίδα» και «Όταν οι Έλληνες απανταχού της γης ενωθούμε, μεγαλουργούμε»! Εκεί, στο εισαγωγικό του σημείωμα ο κ. Εμφιετζόγλου εξηγεί σε πέντε παραγράφους τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την πρωτοβουλία. «Πως μπόρεσε η φτωχή Ελλάδα του 1910 να αποκτήσει το θωρηκτό;

Πέραν του κληροδοτήματος ΑΒΕΡΩΦ, πάρα πολλοί Έλληνες της μικρής Ελεύθερης Πατρίδας, αλλά και της ομογένειας, συνέβαλλαν με τον οβολόν τους ώστε να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο υπέρογκο ποσό» αναφέρει ο πρόεδρος του δ.σ. του Σωματείου, γνώστης και μελετητής της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Κ
αι συνεχίζει ο κ. Εμφιετζόγλου: «Έλληνες Πατριώτες, ποιο είναι το καθήκον μας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή; Θα πρέπει επειγόντως να αντιληφθούμε τον άμεσο κίνδυνο και όπως τότε να ενισχύσουμε το Ελληνικό Ναυτικό με τον οβολόν μας. Για να πάρει ένα νέο ΑΒΕΡΩΦ και να καταφέρουμε να αποκρούσουμε την Τουρκία του Ερντογάν και να παραμείνουμε ελεύθεροι».

Στόχος η ενίσχυση του Ναυτικού

Πρωταρχικός στόχος του Σωματείου, όπως ξεκαθαρίζεται και στο καταστατικό του είναι ο εξής: «Η ενημέρωση, ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση όλου του Ελληνισμού, των μελών του και της κοινωνίας γενικότερα, ώστε να συμβάλλουν, όσον δύνανται, στη δημιουργία Ταμείου, για την αγορά Υπερσύγχρονης Φρεγάτας ώστε να τη δωρίσει στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας. Επιπλέον στη συντήρηση, επισκευή, μεταλλαγή, εγκατάσταση νέων οπλικών συστημάτων στην εν λόγω Φρεγάτα, μεταγενέστερα».

Τη δεδομένη στιγμή, όπως λέει ο κ. Εμφιετζόγλου το «Ταμείο Ελληνικού Στόλου – Αβέρωφ ΙΙ» αριθμεί 5.200 μέλη -Έλληνες εντός και εκτός συνόρων- με το κάθε μέλος να συνεισφέρει «με τον οβολόν του» όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρεται σε όλα εκείνα που αποτέλεσαν την αφορμή για να αναλάβει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Τόσα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έβλεπαν ότι οι Τούρκοι δημιουργούν δυνατό ναυτικό, με στόλο ικανό να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς τόσα χρόνια δεν κάναμε τίποτα. Βλέποντας αυτή την άθλια κατάσταση, μία ομάδα Ελλήνων πατριωτών ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια που αγκαλιάστηκε από πολλούς. Τώρα συγκεντρώνουμε χρήματα που θα διαθέσουμε για την ενίσχυση του ναυτικού μας. Έχω συναντηθεί ήδη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον έχω ενημερώσει. Μπορεί να χρειαστεί να συμβάλλουμε και σε μία έκτακτη ανάγκη. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί η αγορά κάποιου σύγχρονου οπλικού συστήματος και η γραφειοκρατία να είναι τέτοια που δεν μπορεί να γίνει άμεσα η αγορά του. Εμείς λοιπόν θα μπορέσουμε να καλύψουμε με την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη γρήγορη ανταπόκριση τις όποιες ανάγκες τυχόν προκύψουν» εξηγεί ο κ. Εμφιετζόγλου. «Εμείς ως Σωματείο θα είμαστε συνεχώς σε επαφή με το υπουργείο και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του ναυτικού θα μας υποδεικνύουν τις απόλυτες ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν. Εμείς λοιπόν θα λογαριασμό του υπουργείου θα καταθέτουμε τα χρήματα στους προμηθευτές. Είναι απαραίτητο να δράσουμε γρήγορα» σχολιάζει.

Ενημέρωση των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας η διοίκηση του Σωματείου σχεδιάζει προγραμματισμένες περιοδείες στο εξωτερικό προκειμένου να ενημερώσει τον απανταχού ελληνισμό για την ύπαρξη του «Αβέρωφ ΙΙ» και την ανάγκη αυτό να ενισχυθεί. «Σκοπεύουμε να επισκεφτούμε την Αυστραλία, την Αμερική, τον Καναδά, την Γερμανία. Η προσπάθειά μας είναι συνεχής» εξηγεί ο κ. Εμφιετζόγλου. «Όποτε βρέθηκα εκτός Ελλάδας πάντα έβλεπα την αγάπη των ομογενών μας για την πατρίδα».

Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου να ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό. «Το 1974 μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο είχα κάνει μία προσπάθεια να αγοράσουμε μία πυραυλάκατο. Είχαμε συγκεντρώσει χρήματα. Μας είχαν δώσει έναν λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας και καταθέταμε χρήματα εκεί, λεφτά τα οποία χάθηκαν. Αποφασίσαμε λοιπόν να μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος. Γνωρίζοντας την ιστορία του τελευταίου μισού αιώνα καθώς είμαι μελετητής της και ξέροντας πως στο παρελθόν σε σύντομο χρονικό διάστημα αγοράζαμε πλοία σε σύντομο χρονικό διάστημα και πετυχαίναμε νίκες κατά των Τούρκων, δεν μπορώ να βλέπω ότι χρειάζονται 15 ολόκληρα χρόνια για να αγοραστούν τορπίλες για τα νέα υποβρύχια» λέει ο κ. Εμφιετζόγλου.

Για τον διάλογο με την Τουρκία

Κληθείς να σχολιάσει την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο κ. Εμφιετζόγλου υποστηρίζει: «Τίποτα δεν μπορεί να προσδοκεί η ελληνική πλευρά από μία τέτοια συζήτηση. Πρόκειται για παιχνίδια, τερτίπια και κουτοπονηριές του Ερντογάν για να δείξει στη Δύση και στις ΗΠΑ ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου. Η θρασύτητά του είναι απίστευτη» εξηγεί ο κ. Εμφιετζόγλου και στέλνει το μήνυμα μέσω της «ΜτΚ» πως η «πατρίδα κινδυνεύει και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι Έλληνες. Εάν όλοι μαζί βοηθήσουμε μπορούμε να νικήσουμε τους Τούρκους. Να θυμηθούμε το ένδοξο παρελθόν του έθνους μας. Οι Μακεδόνες ήταν πάντα πατριώτες. Τους κάνω έκκληση να συμβάλουν στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε το πολεμικό ναυτικό μας».

Το δ.σ. του «Αβέρωφ ΙΙ»

Σημειώνεται πως το διοικητικό Συμβούλιο του «Αβέρωφ ΙΙ» απαρτίζεται από τους: Πρόδρομο Εμφιετζόγλου (πρόεδρο), Αντώνιο Κουνάδη (αντιπρόεδρο), Περικλή Νεάρχου (γενικό γραμματέα), Σταύρο Φαρμάκη (ταμία), Εμμανουήλ Κοττάκη (μέλος), Αναστάσιο Τενεκούδη (μέλος), Ελευθέριο Τριβουλίδη (μέλος). Ως αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι: Άννα Αγγελικούση και Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

Επίτιμος πρόεδρος του Σωματείου «ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς και δράσης του στο κορυφαίο Πολιτειακό Αξίωμα» όπως αναφέρεται σε απόφαση του δ.σ. ορίστηκε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 31 Ιανουαριου 2021
 
 

Πηγή: makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.