Πρωτοχρονια σημερα με το παλιο. Η πρωτη μερα του χρονου στον Ποντο

Την πρώτη μέρα του χρόνου, που στον Πόντο τη γιόρταζαν στις 14 Ιανουαρίου με το παλιό ημερολόγιο, τιμούσαν με ευλάβεια την εορτή του Αγίου Βασιλείου από τη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Ξημερώνοντας Πρωτοχρονιά πήγαιναν στη βρύση του χωριού. Άφηναν εκεί τσουρέκια, γλυκίσματα, φρούτα κι έπαιρναν νερό (το θεωρούσαν αγιασμένο) για να ραντίσουν το σπίτι. Μετά έσπαζαν στην πόρτα του σπιτιού ένα ρόδι για το γούρι.

Μετά έβαζαν ένα νόμισμα μέσα σ' ένα κομμάτι, το ανακάτευαν μέσα σε μια πετσέτα και διάλεγε ο καθένας από ένα. Σε όποιον τύχαινε το νόμισμα αυτός μετά έπρεπε να σηκωθεί τα χαράματα, να πάρει μια κανάτα και να πάει στην πλατεία να τη γεμίσει με νερό. Από αυτό το νερό θα πότιζε τα ζώα, θα κρατούσε λίγο να πλυθούν και βέβαια να πιουν, σαν αγιασμό.
 
Τα παιδιά την πρώτη ημέρα του χρόνου, έπαιρναν ένα ζευγάρι τσουρέκια, μια πετσέτα (προσόψιο), ένα ζευγάρι κάλτσες και πήγαιναν να καλαντέζνε το Δεξάμενον ή τη Δεξαμέντσαν, τον νονό ή τη νονά, για να πάρουν και το ανάλογο δώρο.
 
Οι περισσότεροι Πόντιοι ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, τουλάχιστον το εορτολόγιο, μέχρι σήμερα. Έτσι η εορτή του Αγίου Βασιλείου τιμάται και σήμερα στις παλαιοημερολογίτικες εκκλησίες.

Πηγή: www.pontos-news.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.