Προταση μομφης: Υψηλοι τονοι την πρωτη μερα

Η βαθύτατη πόλωση που επικρατεί στον πολιτικό κόσμο της χώρας, σημαδεύει από χθες το απόγευμα στη Βουλή τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν την πρώτη ημέρα της συζήτησης επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη.

Βασικό… αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς όπως υπογραμμίζουν – ανοίγοντας την πολιτική βεντάλια- απέτυχε σε όλα τα μέτωπα. Κακοκαιρία, οικονομία, πανδημία αποτελούν την αιχμή του δόρατος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά στελέχη αντιτείνουν ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα οφείλεται στη δημοσκοπική πτώση του κόμματος και τον φόβο από την άνοδο του Κινήματος Αλλαγής. Ενδεικτική η φράση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου: «Κινδυνεύετε να βρεθείτε στην τρίτη θέση στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν και σε αυτό βοηθάει η απλή αναλογική που εσείς ψηφίσατε. Κάπως έτσι καταφεύγετε σε αυτή την πρωτοβουλία». Ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Στον αντίποδα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι μοναδική λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες. Είπε συγκεκριμένα: «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η μοναδική λύση αυτή τη στιγμή είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και η διαμόρφωση μίας μεγάλης δημοκρατικής, αριστερής προοδευτικής πλειοψηφίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα έτσι ώστε στηριχτεί το ΕΣΥ, να σωθούν ζωές, να ενισχυθεί ο μισθός και το εισόδημα των εργαζομένων, να ελεγχθεί η ακρίβεια, να ανασυγκροτηθεί το κράτος μετά τον επιτελικό εφιάλτη του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Μητσοτάκη, να αποκατασταθούν η θεσμική ισορροπία και η διαφάνεια, να ανασάνει επιτέλους η δημοκρατία».

Την ίδια ώρα, σκληρή ρητορική εναντίον της κυβέρνηση επιφύλασσε και το Κίνημα Αλλαγής, με τον Κώστα Σκανδαλίδη να ξεκαθαρίζει: «Είναι ποτέ δυνατό μια πραγματικά προοδευτική παράταξη να υπερψηφίζει αυτή την Κυβέρνηση; ή έστω να κλείσει τα μάτια επιλέγοντας να μην την καταψηφίσει; Ασφαλώς όχι. Είναι αυτονόητη η ψήφος μας».

«Θέμα» με το ΚΙΝΑΛ

Προτού, πάντως, ξεκινήσουν οι κόντρες ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ ένταση επικράτησε με αφορμή τη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής. Η Χαριλάου Τρικούπη ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να παραχωρηθεί στις 12 το μεσημέρι μια αίθουσα προκειμένου να διεξαχθεί η συνεδρίαση, η οποία θα ξεκινούσε με ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Κώστας Τασούλας δεν έκανε δεκτό το αίτημα, λέγοντας ότι εκείνη την ώρα θα συνεδρίαζε η Ολομέλεια. Ως εκ τούτου το ΚΙΝΑΛ κατήγγειλε το «όχι» του Κ. Τασούλα με την λύση να δίνεται λίγο αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι το ζήτημα με τις ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη θα μεταφερθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να υπάρξει οριστική λύση.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα, Σάββατο, για δεύτερη ημέρα, ενώ θα ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.