Προσωπικος γιατρος: Ποτε ανοιγει τελικα η πλατφορμα για τους πολιτες

Εγγραφές θα μπορούν να γίνονται και από τα φαρμακεία

Με δυσκολίες αναμένεται να ξεκινήσει ο προσωπικός γιατρός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των γιατρών ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός.

Εγγραφές και από τα φαρμακεία

 Πάντως οι εγγραφές στον προσωπικό γιατρό θα γίνονται και από τα φαρμακεία της γειτονιάς, όπως προέβλεπε και ο σχετικός νόμος του υπουργείου Υγείας. Ήδη ο ΕΟΠΥΥ που υλοποιεί τον θεσμό, ενέκρινε 16,5 εκατ. ευρώ ώστε να πληρώνονται οι φαρμακοποιοί όταν θα κάνουν εγγραφές πολιτών στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Να υπενθυμιστεί πως οι εγγραφές θα γίνονται ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας που θα ανοίξει άμεσα.

Σύμφωνα και με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, οι εγγραφές αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο αναμένεται να υπάρξει μία επιπλέον καθυστέρηση και να ανοίξει η πλατφόρμα – όπως όλα δείχνουν – στις αρχές Αυγούστου, καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ο απαιτούμενος αριθμός των γιατρών που έχουν κάνει συμβάσεις μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει κάνει το υπουργείο Yγείας, η ψηφιακή πλατφόρμα θα ανοίξει τμηματικά και πρώτα στις περιοχές όπου υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός γιατρών που έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ.

Όμως πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν μόλις 600 ιδιώτες γιατροί που έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό ώστε να γίνουν προσωπικοί γιατροί. Αριθμός που ελάχιστα μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η ηγεσία του υπουργείου υγείας υπολογίζει βέβαια ότι θα αξιοποιήσει και τους 2100 Γενικούς Γιατρούς και παθολόγος που σήμερα εργάζονται στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ, οι οποίοι υποχρεωτικά θα πρέπει να γίνουν προσωπικοί γιατροί.

Βέβαια τα περισσότερα Κέντρα Υγείας είναι υποστελεχωμένα ενώ όσα είναι μάχιμα, καλύπτουν από επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, μέχρι προγραμματισμένα αλλά και ασθενείς με covid.

Οι αντιρρήσεις που μπλοκάρουν τον προσωπικό γιατρό

Το ιατρικό σώμα συνεχίζει πάντως να έχει σοβαρές αντιρρήσεις για τη σύμβαση που πρέπει να υπογράψει μέσω του ΕΟΠΥΥ. Γι αυτό άλλωστε και ο αριθμός είναι περιορισμένος.

Ο φόβος των ιδιωτών γιατρών εστιάζεται στην πιθανότητα να πρέπει να κάνουν δύο εφημερίες τον μήνα σε δημόσια δομή όπως σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, ρύθμιση που όμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει διαβεβαιώσει πως δεν θα ενεργοποιήσει.

Από την άλλη τα ιδιωτικά τους ιατρεία θα είναι υπό την επίβλεψη των Διευθυντών των Κέντρων Υγείας. Κάτι που προκαλεί σοβαρές αντιρρήσεις.

Και το ωράριο όμως που θα μπορεί να παραβιάζεται από τους εγγεγραμμένους ασθενείς είναι άλλο ένα εμπόδιο. Να υπενθυμιστεί ότι ο προσωπικός γιατρός ανεξάρτητα εάν θα δηλώσει συγκεκριμένο ωράριο για να εξετάζει τους ασθενείς που θα τον επιλέξουν, θα είναι υποχρεωμένος να τους βλέπει ακόμη κι αν τον καλούν σε διαφορετικές ώρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.