Προσωπικος Γιατρος: «Παγωνουν» προσωρινα τα αντικινητρα

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενημέρωσε ότι δεν θα εφαρμοστούν ακόμη τα αντικίνητρα για την εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό

Δεν θα εφαρμοστούν από 1η Οκτωβρίου, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, τα αντικίνητρα για τη μη εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η περιόδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ και ότι από την 1η Οκτωβρίου θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα κίνητρα, όχι όμως και τα «πέναλτι», καθώς ακόμη αρκετοί πολίτες δυσκολεύονται να βρουν γιατρό για να εγγραφούν.

«Έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον Προσωπικό Γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα. Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με τα στοιχεία για τον Προσωπικό Γιατρό, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, σε 45 ημέρες από τη λειτουργία του διαδικτυακού ιστότοπου έχουν εγγραφεί πάνω από 3,8 εκατ. πολίτες και 3.200 γιατροί είναι ενταγμένοι στο σύστημα. Τα φαρμακεία βοήθησαν ιδιαίτερα, καθώς μέσω αυτών εγγράφηκαν σχεδόν 700.000 πολίτες.

Ο Θάνος Πλεύρης αναγνώρισε ότι υπάρχει ζήτημα με την κάλυψη των γιατρών στην Αττική, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Υγείας – υπολείπονται ακόμη 500 γιατροί.

«Πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς, γιατί χρειαζόμαστε ο πολίτης να έχει και περισσότερες εναλλακτικές. Λόγου χάρη, στην Αττική ή σε κάποιες άλλες περιοχές αυτή την στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι η επιθυμητή. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 75%, άρα μπορούμε να εγγράψουμε 1,5 εκατ. πολίτες, εκτός από κάποια νησιά. Στην Αττική πράγματι η κάλυψη είναι μικρότερη», σημείωσε ο υπουργός Υγείας στον ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης υπέγραψε σήμερα την απόφαση για την ένταξη στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού όλων των παθολογικών ειδικοτήτων. Σύμφωνα με την απόφαση ως Προσωπικοί Ιατροί, ορίζονται και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία και συγκεκριμένα:

  • αιματολογίας,
  • γαστρεντερολογίας,
  • ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας,
  • καρδιολογίας,
  • νευρολογίας,
  • νεφρολογίας,
  • ρευματολογίας,
  • παθολογικής ογκολογίας,
  • πνευμονολογίας-φυματιολογίας και
  • φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.