Πουτιν: Αναγνωρισε την ανεξαρτησια του Ντονμπας -Σε εξελιξη το διαγγελμα του

Την ανεξαρτησία των περιοχών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, που κατέχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία ανακοινώνει, αυτή την ώρα, στο διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, μετά τη συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας για το θέμα της Ουκρανίας, ο ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, και τον γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και τούς ενημέρωσε για την πρόθεσή του να αναγνωρίσει «στο προσεχές μέλλον» την ανεξαρτησία του Ντονμπάς- ονομασία με την οποία είναι γνωστές οι ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας – δηλαδή των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. 

Αναλυτές αναφέρουν ότι, η απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των ρωσόφωνων περιοχών της Ουκρανίας, μπορεί να αποτελέσει «διαπραγματευτικό όπλο» εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης με την Ουκρανία. Ο Πούτιν, όπως ανέφερε στο συμβούλιο ασφαλείας της χώρας του, θέλει να προσφέρει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Σημεία από το διάγγελμα

Η κυρία ερώτηση είναι γιατί να κάνουμε τόσες πολλές παραχωρήσει σ’ αυτούς που βρίσκονταν στα όρια της ρωσικής αυτοκρατορίας;

Ακόμα και ο πιο ένθερμος εθνικιστικής δεν περίμενε ότι θα είχε τόσα πολλά εδάφη. Συζητάμε για όλα χωρίς πολιτική ατζέντα με έναν ειλικρινή τρόπο.

Οι πολεμικές πραγματικότητες όμως δεν είναι η βάση της δημιουργίας ενός έθνους. Ο Λένιν παρέδωσε τον Ντονμπάς στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας.

Στην πραγματικότητα οι σοβιετικές δημοκρατίες δεν είχαν δικαιώματα, αφού ο Στάλιν ακολούθησε τις δικές του ιδέες χωρίς να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα. Δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη, αφού επρόκειτο για αυταρχικό καθεστώς.

Οι ηγέτες της ΕΣΣΔ ήταν επικεντρωμένοι στο να φτιάξουν ένα ισχυρό κεντρικό κράτος. Ο εθνικισμός υπονόμευε το κράτος και περίμενε την ώρα του.

Οι εθνικισμοί αυτοί ενθαρρύνθηκαν. Ακόμα και στην οικονομία της αγοράς.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να διεκδικήσει. Στηρίξαμε όμως την Ουκρανία όταν μας ζητήθηκε, δώσαμε δάνεια, υπογράψαμε συμφωνίες. Σύνολο 250δις δολάρια.

Αναλάβαμε και το χρέος της ΕΣΣΔ στο ΔΝΤ ως Ρωσία.

Το Κίεβο δεν ακολούθησε αυτό το δρόμο, τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΣΣΔ τα κράτησε για τον εαυτό του. Η Ρωσία συνέχισε όμως να τηρεί τις συμφωνίες.

Οι ουκρανικές αρχές επιχείρησαν να κλέψουν το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το θυμάστε αυτό. Αποκήρυξαν όλα όσα μας ένωναν. Αναπτύχθηκε ο νέος εθνικισμός στην Ουκρανία.

Χρησιμοποίησαν τις μυστικές υπηρεσίες για να υποκλέπτουν τη ρωσική κυβέρνηση. Εφάρμοσαν μοντέλα που δεν είχαν σχέση με την ουκρανική πραγματικότητα.

H πορτοκαλί επανάσταση ήταν μία βιτρίνα για τους ολιγάρχες για να υφαρπάξουν προνόμια και εξουσία. Η υποστήριξη από την αμερικανική πρεσβεία ήταν πασιφανής και μεγάλη.

Ανέτρεψαν τη νόμιμη εξουσία στην Ουκρανία και προέκυψαν πολλές ποινικές υποθέσεις.

Λόγω της ανεργίας χιλιάδες κόσμο εγκατέλειψε την Ουκρανία. Πολλές δουλειές χάθηκαν, πολλές από αυτές τις έδινε η ρωσική ομοσπονδία.

Πολλά εργοστάσια επίσης έκλεισαν, υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Εν τω μεταξύ απαρχαιώθηκε ο εξοπλισμός της ΕΣΣΔ.

Η ουκρανική οικονομία κατάρρευσε μαζί με την ουκρανική κοινωνία. Και γι’ αυτό δεν φταίει μόνο η Δύση.

Πράκτορες από τις ΗΠΑ ελέγχουν υπηρεσίες στην Ουκρανία. Η χώρα έχει μεταβληθεί σε αποικία.

Η ρωσική γλώσσα δεν υπάρχει στα σχολεία. Οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας καταπιέζονται, αυτό είναι δεδομένο. Υπάρχουν ντοκουμέντα.

Η τωρινή ηγεσία της Ουκρανίας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ουκρανικό λαού. Η Κριμαία πήρε την απόφασή της να είναι στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.

Στόχος τους είναι η αντιπαράθεση με την Ρωσία. Λένε ότι μπορούν να κρατήσουν τους Ρώσους στον Ντονμπάς απομονωμένους, θέλουν να τους περιορίσουν. Και με την υποστήριξη της Δύσης νομίζουν ότι μπορούν να αντιπαρατεθούν στη Ρωσία. Θέλουν να αποκτήσουν και πυρηνικά.

Θέλουν να φέρουν την Ευρώπη σε αποσταθεροποίηση. Διαβλέπουμε ότι η Δύση εφοδιάζει την Ουκρανία με όπλα. Εχουν αναπτυχθεί και ΝΑΤΟΙΚΑ αποσπάσματα.

Ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας είναι ανοιχτός για τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και επιτρέπει την κατασκοπεία της Ουκρανίας. Χρησιμοποιούνται και τα λιμάνια της μαύρης θάλασσας.

Ηθελαν το ίδιο και στην Κριμαία αλλά εκεί ο λαός τους είπε όχι. Οι Ουκρανοί θέλουν να τα ξεχάσουν όλα αυτά.

Μία χώρα δεν μπορεί να είναι ασφαλής σε βάρος άλλης χώρας. Η ενίσχυση της άμυνας του Κιέβου δεν πρέπει να στρέφεται κατά της Ρωσίας.

Ολα τα κράτη που έγινε τελευταία μέλη του ΝΑΤΟ οι Αμερικανοί τα χρησιμοποίησαν για αντιρωσικές πολιτικές. Το ΝΑΤΟ έχει θέση προϋποθέσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Και παρά τις διαβεβαιώσεις, οι κεντρικές και ανατολικές χώρες του ΝΑΤΟ απέκτησαν τη δυνατότητα να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτές οι χώρες έχουν τα δικά τους κόμπλεξ. Και εκμεταλλεύτηκαν την καλή μας θέληση.

Το 2000 όταν ο Κλίντον ήρθε στη Μόσχα πόσοι Αμερικανοί τον ρώτησαν για την επέκταση του ΝΑΤΟ; Τον ρώτησα και εγώ. Τότε παρείχαν υποστήριξη σε τρομοκράτες στο Β. Καύκασο. Και ρώτησα γιατί θέλετε να μας στριμώξετε τόσο πολύ; Μου απάντησε ότι δεν θέλουμε να βλέπουμε μία τόσο μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία δίπλα στην Ευρώπη.

Ενισχύουν οι δυτικοί τη στρατιωτική υποδομή της Συμμαχίας. Εχει χαθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Στη Ρουμανία ανέπτυξαν όπλα επίθεσης, κρούσης. Συνεχώς επεκτείνονται.

Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί απόφαση για περαιτέρω επέκταση προς ανατολάς. Το ξέρουμε. Υπάρχει πιθανότητα επίθεσης κατά της Ρωσίας.

Αν οι πρόγονοί μας τα άκουγαν αυτά, δεν θα τα πίστευαν. Ούτε οι Ουκρανοί το θέλουν. Δεν θέλουν να βλέπουν όπλα του ΝΑΤΟ στη χώρα τους και κατασκοπευτικά αεροσκάφη στον αέρα.

Ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε με την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει ευθύνες για την παγκόσμια ασφάλεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.